Наслідки масованого ракетного удару 16 грудня: загиблі мирні мешканці та міста без світла і води

Наслідки масованого ракетного удару 16 грудня: загиблі мирні мешканці та міста без світла і води

Зранку 16 грудня Росія атакувала ракетами Україну. Попередньо випустили 76 ракет, ППО знищили 60, повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Пошкоджено близько 9 станцій та підстанцій, розповів міністр енергетики Герман Галущенко. Укренерго оголосило надзвичайну ситуацію. По всій Україні запроваджують аварійні відключення. Яка ситуація в областях — розповідає Суспільне.

Київ та Київська область

У Києві сталися вибухи у Деснянському, Дніпровському та Голосіївському районах, повідомив міський голова Віталій Кличко. Рух поїздів метрополітену зупинено на всіх гілках. Також через ракетну атаку РФ запроваджуються екстрені відключення світла.

"В усіх районах столиці є перебої з водопостачанням. Фахівці працюють, щоб стабілізувати систему. Про всяк випадок, підготуйте запас питної та технічної води", — повідомив Кличко.

Через пошкодження енергетичної системи та аварійні відключення електроенергії поїзди метрополітену 16 грудня не курсуватимуть.

У КМВА кажуть, в повітряному просторі столиці зафіксували понад 40 ракет. З них ППО було знищили 37. "Інформація щодо руйнувань та жертв уточнюється. Поки відомо про одного постраждалого в Дніпровському районі, людині на місці була надана медична допомога без госпіталізації", — йдеться в повідомленні.

Відновлення електропостачання може зайняти більше часу, ніж раніше, повідомили в Укренерго. Пріоритетно електроенергія буде подаватись на об’єкти критичної інфраструктури: лікарні, водоканали, об’єкти теплопостачання, очисні споруди.

На Київщині пошкоджений об’єкт критичної інфраструктури та 9 приватних будинків у різних районах області, написав голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба: "На жаль, є троє постраждалих, одна людина у важкому стані. Усім надається необхідна допомога. У регіоні діють екстрені вимкнення електрики. У деяких громадах є перебої зі зв’язком, водо- та теплопостачанням".

У місті Буча сили протиповітряної оборони збили російську ракету. Про це повідомив бучанський міський голова Анатолій Федорук.

На території Броварської громади на будинок впали уламки збитої російської ракети. Люди не постраждали, повідомив міський голова Ігор Сапожко.

Карта ракетних обстрілів України 16 грудня

Карта ракетних обстрілів України 16 грудня 2022 року

Дніпропетровська область

Внаслідок удару по Дніпропетровщині у Кривому Розі загинули двоє людей. Серед постраждалих троє дітей — трирічні хлопчик та дівчинка і семирічна дівчинка. Про це повідомив глава Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. Крім того, унаслідок обстрілів енергооб'єктів на Дніпропетровщині троє працівників електропідстанцій отримали поранення, їх ушпиталили.

"У Кривому Розі російська ракета поцілила у житловий будинок. Зруйнований під’їзд. Двоє людей загинули", — повідомив Резниченко та додав, що станом на 13:00 в місті відомо про 8 поранених. Рятувальники продовжують роботу на місці зруйнованого будинку, під завалами можуть залишатися люди. У місті застосували превентивні відключення електрики. Критична інфраструктура Кривого Рогу перейшла на живлення від генераторів.

У місті також можливе короткострокове зниження тиску води. Для забезпечення людей водою підготували автоцистерни. Місця їх розташування можна знайти за посиланням.

За словами начальника військової адміністрації міста Олександра Вілкула, на момент удару у шахтах Кривого Рогу перебували 596 працівників. Вже виведено 112, залишились 484. Застосовано план ліквідації аварії.

Полтавська область

У Полтавській області відсутнє електропостачання, у Кременчуці також немає й опалення. Про це повідомляє міський голова Кременчука Віталій Малецький: "Через тимчасову відсутність електропостачання по області не працює міська система опалення".

Мер закликав містян вжити усіх можливих заходів для збереження тепла в приміщеннях.

Харківська область

Харківщину обстріляли 10 ракетами: "С-300" запустили з території Бєлгородської області РФ, повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

"За даними слідства, 16 грудня близько 9 години ранку російські військові завдали масований ракетний удар по Харкову та області. Пошкоджено низку об‘єктів критичної інфраструктури", — йдеться у повідомленні. Про це в ефірі телемарафону повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Харків та область знеструмлені, у місті не працює метро.

Херсонська область

У Херсоні вночі 16 грудня внаслідок російських обстрілів загорілася квартира в багатоквартирному будинку міста. Одна людина загинула, троє поранених. Ще п'ятьох з верхніх поверхів вдалося врятувати, повідомили в ДСНС України.

Запорізька область

З 9 до 10 години ранку 16 грудня російські війська завдали близько 15 ракетних ударів по інфраструктурі Запоріжжя та його околиць. Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух:

"Наразі відомо про півтора десятка прильотів російських ракет. Наслідки ворожої атаки уточнюються. Працюють всі відповідні служби. Просимо громадян приготуватись до можливих тимчасових обмежень на час відновлення пошкодженої інфраструктури".

Раніше в ПАТ "Запоріжжяобленерго" повідомили, що у зв’язку із загрозою нових ударів окупаційних військ РФ по енергетичній інфраструктурі на Запоріжжі, а також в низці інших областей, введені екстрені відключення електроенергії.

Фото: ДСНС