Коваленко: "Якщо армія та мобілізація РФ в такому поганому стані, то їхні ядерні об'єкти можуть бути ще в гіршому"

Коваленко: "Якщо армія та мобілізація РФ в такому поганому стані, то їхні ядерні об'єкти можуть бути ще в гіршому"

В Росії знову обговорили використання ядерної зброї проти України. В США відреагували, що занепокоєні цим. Якою може бути відповідь світової спільноти на посилення ядерної риторики РФ? Чи зможе її таки використати Росія на території України? Своїми думками зі слухачами Українського радіо поділився координатор групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

0:00 0:00
10
1x

"Розвідка Америки має повний доступ до того, що відбувається з усією ядерною зброєю та ядерними об'єктами. А особливо, якщо це стосується підготовки Росією ядерної зброї як тактичної, так і стратегічної. Політики ж не можуть володіти повнотою інформації. Бо до розвідданих має доступ обмежена кількість людей. 

На сьогодні ми бачимо, що ця підготовка, як і місяць тому, не проводиться. Якщо є наказ застосувати ядерну зброю, то повинен початися процес складної бюрократичної процедури, яку неможливо реалізувати за 10 хв. Якщо навіть йде мова про підготовку до виконання цього наказу, то це такі процедури, які неможливо зробити непомітно в сучасному світі, де постійно з космосу ведеться спостереження за об'єктами такого стратегічного значення. Росія продовжує нагнітати ситуацію виключно своєю риторикою. А от дії — це зовсім інше. 

На сьогодні використання ядерної зброї неможливе без безпосереднього наказу самого керівника країни. Під час наради між генералами в Міністерстві оборони або Генштабі РФ може обговорюватися питання щодо застосування тактичної ядерної зброї. Не більше. 

Щоразу, коли РФ отримує ляпаса від ЗСУ, вона використовує саме риторитку погроз і шантажу з ядерним присмаком. Коли Україна від наших партнерів отримувала своє перше озброєння, то Росія погрожувала, що може нанести ядерний удар території Польщі. Потім у нас був контрнаступ ЗСУ на північному плацдармі: Чернігівщина, Київщина та Сумщина. Тоді Росія заговорила вже про нібито удар Україною по Чорнобильській АЕС. Коли розпочався контранаступ на південному плацдармі, Росія розпочала обстріли ЗАЕС. І звинуватила знову ж таки в цьому ЗСУ. Коли розпочався контрнаступ на Харківщині, тоді РФ заговорила про використання тактичної ядерної зброї. Зараз ми бачимо ситуацію з правобережною частиною Херсонщини. І зараз Росія говорить про якусь "брудну" ядерну бомбу. Коли Росія програє на полі бою, вона використовує ядерний шантаж. 

Читати також: "Треба бути реалістами… Путін може використати ядерну зброю для захисту своєї влади", — Юрій Щербак

Росія не готова застосувати ядерну зброю ані через день, ані через 10 днів. Але ми не знаємо, що буде у 2023 році. Я думаю, що вони не будуть готовими її застосувати і тоді. 

Риторика Зеленського зараз досить обережна і виважена щодо цього ядерного питання. Бо на ньому більше відповідальності, ніж на будь-кому іншому. Якщо дійсно трапиться якась катастрофа, то всі звинувачення будуть спрямовані в його бік. Він отримує інформацію у форматі 24/7, яка може бути різного характеру. Ми користуємося тією інформацією, яку маємо на руках. 

Ми бачили, в якому стані була армія РФ на початку повномасштабного вторгнення Росії до України. І в якому стані вона зараз. Насправді ніякої другої армії в світі не було. Була обмежена кількість більш-менш підготовлених та оснащених підрозділів із умовно сучасною технікою. Невеликою і частково модернізованою армією. А все інше — це спадок від Радянського Союзу, його законсервоване майно. 

По їхній частковій мобілізації зараз видно, що РФ навіть не може її як слід забезпечити навіть на рівні військових частин та казарм. А  ядерні об'єкти потребують значно більшої уваги та фінансування. Тому там проблеми можуть бути значно більшими". 

Фото: ЗМІ РФ