"Правосуддя їх дістане", або Як Нацрада працює над збором доказів для визнання російських пропагандистських каналів терористичними організаціями

"Правосуддя їх дістане", або Як Нацрада працює над збором доказів для визнання російських пропагандистських каналів терористичними організаціями

Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення були проведені кількаденні моніторинги програм трьох російських каналів, які висвітлювали три теракти, що Росія вчинила їх в Україні: у Вінниці, Оленівці та Чаплиному. Ця інформація була систематизована, що дало можливість вимагати нам назвати канали "Россия 24", "RTR Планета" і "Первый" терористичними організаціями. Своїми роздумами зі слухачами Українського радіо поділилася Голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк.

0:00 0:00
10
1x

Як відбувається моніторинг

"Для нас є важливим домогтися визнання російських каналів саме терористичними організаціями. Це нам полегшить справу з викоріненням пропагандистів по всьому світові з мереж та супутників. Звідусіль. 

В Європі ухвалено рішення щодо "Russia Today", "Спутніка": заборонити їхню діяльність. Але вони все одно з'являються в соціальних мережах, мають багато сайтів. Деякі країни досі вагаються щодо тих чи інших пропагандистських каналів. Коли буде доведено, що це саме терористичні організації, це значно спростить нашу боротьбу. Тому ми взялися досліджувати цю тему. Можна подивитися інфографіку

Ми взяли три терористичні акти, які вони висвітлювали у себе на каналах і супроводжували ці дії виправдовуванням і закликами проводити це і в майбутньому. Ми спробували довести нашим правоохоронним органам, що інформаційний тероризм є складовою терористичної діяльності і він так само страшний, бо діє на психіку, закликає до насилля і досягається не якістю інформації, а кількістю. Людина не має можливості критично оцінювати інформацію, вона перестає орієнтуватися, має бути заляканою. Жертва відчуває безсилля та страх. 

Ведучі і гості в студіях РФ раціонально обгрунтовували, чому ці терористичні акти мали місце бути. І давали посил, що це повинно було бути. Вони підбурювали надалі до вчинення таких актів. Це і є інформаційний тероризм. 

Жахлива розправа з полоненими в Оленівці так само отримувала позитивне підкріплення пропагандистами. Це є збоченці від пропаганди. Їхні роти в крові. Пропаганда російська переконує, що це зробили українці, що українці є фашистами. 

Основна ознака тероризму —  перенесення своїх дій на когось іншого. Це основа російського фашизму. Ми по Чаплиному також досліджували, як це все подавалося у них. Росіяни обмежили повідомлення щодо ракетного удару по залізничній станції. Що це виправдана воєнна дія на знищення військ противника. Ніхто ані в Росії, ані на Заході не повинен був здогадуватися про загибель 25 мирних людей. Ми спробували довести, що в діях цих осіб-пропагандистів є всі ознаки злочину. І ми пропонуємо розпочати щодо цього певні рухи, щоб відкривати провадження. Із цим ми потім можемо піти на міжнародні обрії". 

Чи існує вплив російських пропагандистів на Європу 

"Ми спостерігаємо за всім і ми діємо. Зараз Нацрада звертається до "Twitter". Він забанив у себе акаунти "Russia Today" і "Спутніка", які були запропоновані до обмеження рішенням ЄС. Але на цьому ресурсі вони мають акаунти "Тасс", "Пєрвого" канала. Ми написали листа ще щодо п'яти російських каналів. В "Twitter" вони продовжують свою діяльність. Це стосується терористичної діяльності не лише на нашій території. Це стосується усього світу. 

Ми читали про ганебний діалог ведучого "Russia Today" Красовського (який закликав топити українських дітей і спалювати їх в українських хатах — ред.). Відбулася хвиля протестів після виходу цієї програми щодо заборони цього каналу будь-де. Навіть Сімоньян зрозуміла, що це може бути підставою для заборони їхнього каналу. В законах європейських країн є вимога не поширювати насильство, заклики до насильства і ворожнечі. 

Після того, як ми звернули увагу європейців на російські канали, які закликають до вбивства європейців, Національна рада Франції на наше прохання і неодноразові звернення нарешті зреагували і наклали санкції на російський канал "НТВ Мір" на супутнику, який перебуває в юрисдикції Франції. Ми не припиняємо наших звернень доти, поки європейці все зрозуміють самі. 

На цьому супутнику досі транслюються 13 російських каналів, зокрема і цієї групи "Russia Today", серед яких є і арабська версія "Russia Today", "Бєлрос", "Звєзда" ЗС РФ, 33 регіональні канали, серед яких є ті, що мовлять із окупованих території. Ми закликаємо європейців підхоплювати наш протест. 

Французи організувалися в комітет Дені Дідро, який організував протести проти розповсюдження російських каналів. Бо російська пропаганда залазить у кожну шпаринку.

Зараз триває суд в Гаазі над їхнім колегою з Руанди, який працював на "Радіо тисячі пагорбів" і 20 років переховувався. Але його все ж таки дістало правосуддя. Так станеться і з цими особами".  

Читати також: Що означає Премія Сахарова для України та українців ― Центр громадянських свобод

Коли буде результат

"Ми не очікуємо певного терміну. Ми весь час працюємо. 

Це тепер в руках наших правоохоронних органів. Ми робимо постійно записи цих програм. Доводимо, що саме там є склад злочину. Бо це питання життя і смерті: визнати їх терористами. Ми можемо обмежити їхній вбивчий вплив на людей. 

Зараз наші люди роз'їхалися по всьому світу. Але росіяни хочуть їх і там дістати, за кордоном залякати. Ми бачимо, що робиться з людьми, які сиділи під окупацією пів року. Залякування — це основна мета, яку використовують росіяни".

Фото: Суспільне Полтава