Чи призведе російсько-іранський союз до зближення України та Ізраїлю. Коментує експертка

Чи призведе російсько-іранський союз до зближення України та Ізраїлю. Коментує експертка

Ізраїль готовий постачати Україні нелетальну зброю. Про це заявив ізраїльський президент Іцхак Герцоґ під час візиту до Сполучених Штатів. Водночас він зазначив, що існують обмеження, які не дозволяють постачати Україні певні системи протиповітряної оборони. Своєю чергою президент Володимир Зеленський заявив, що Україна перебуває на початку шляху співпраці з Ізраїлем, який може передавати розвідувальні дані про ударні дрони "Камікадзе" іранського виробництва, які використовує Росія. За словами Зеленського, співпраця з Ізраїлем у питанні передавання даних про ударні дрони почалася декілька днів тому. Більше про те, чи призведе російсько-іранський союз до зближення України та Ізраїлю, в ефірі Українського радіо розповіла директорка безпекових програм Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ганна Шелест.

0:00 0:00
10
1x

Про зрушення у відносинах України та Ізраїлю

На сьогодні це дійсно велике зрушення навіть в принципі з точки зору риторики. В Ізраїлі наступного тижня чергові дуже важливі вибори, коли може бути зміна правлячої партії, тому будь-які заяви, що стосуються безпекової сфери, вони роблять вкрай обережно. І якщо вже така заява зроблена, це говорить про певний консенсус серед політичних сил. Наразі є декілька варіантів коаліцій. Поки що ті варіанти, які виглядають найбільш вірогідними, є більш привабливими для України.

За останні 6 місяців ми постійно чули від Ізраїлю не просто, що вони не готові нам давати протиповітряну оборону, а взагалі вони максимум погоджувалися на реабілітацію військових, щось медичне і мінімізували безпековий діалог, як тільки можна. Частково їх можна було зрозуміти, тому що в них під боком Сирія, і вони боялися, що Російська Федерація активізує загрозу самій державі Ізраїль. І ця моральна дилема, яка була, частково була вирішена, як тільки Іран, інший найбільший ворог Ізраїля, фактично безпосередньо вступив у війну, коли почав поставляти ударні дрони для Росії. Водночас те, що Іран передав зброю саме Російській Федерації, зіграло проти окремих політиків, які могли мати більш поблажливу позицію щодо Російської Федерації.

Читайте також — "Швидкі та складні для збиття": які ракети Росія хоче купити в Ірані

Про обмін інформацією та постачання зброї

Маючи Іран багато років за ворога, Ізраїль збирав інформацію і щодо їх озброєнь, і щодо можливостей. Крім того, знаючи рівень ізраїльської розвідки, ми можемо уявити, що в них є й інша інформація того, що відбувається, наприклад, де росіяни намагаються шукати озброєння на Близькому Сході. Поки що ізраїльські експерти схилялися до думки, що розвіданими, можливо, з ним ми ділилися.

Але що стосується саме зброї, тут було серйозне занепокоєння, і цієї співпраці не відбувалося. Ізраїль дуже серйозно побоювався, що певні озброєння можуть потрапити до Росії, а через неї до Ірану та Сирії.

Декілька років тому, тобто до поточного вторгнення, Україна просила в Ізраїлю їх безпілотники, тому що цим вони дуже славляться, і мотивували це тим, що в росіян є ізраїльські технології, адже вони років п’ять тому уклали з ними контракт. Ізраїльтяни тоді дуже чітко сказали: "Росіянам ми дали третє покоління, ми про нього вже забули, воно старе. Ви просите нове покоління — четверте, яким оперуємо зараз і ми, а це краще нікому не знати для того, щоб ми мали переваги над нашими ворогами". Тому ця логіка поки що залишається.

Я думаю, що вони спокійно будуть ставитися до антидронових рушниць або програмного забезпечення, яке може вплинути на дрони. Але якщо ми будемо говорити про щось більш новітнє, те, що ще не було активно застосовано у самому Ізраїлі, то скоріш за все вони будуть двічі думати, якщо взагалі погоджуватися.

Що Україна може запропонувати Ізраїлю

З іншого боку, тепер Ізраїль зацікавлений в інформації від України. Тому що до цього іранські "Шахеди" та "Махаджери" використовувалися проти Ізраїлю. Але Україна стала першою країною, яка не просто збила, а приземлила розвідувальний дрон "Махаджер", і з’явилась можливість зануритися всередину та подивитися, що це. Маленькі "мопеди" в Ізраїлі збивали, якісь частини були, але дуже часто на тій території, де Ізраїль не міг мати достатньо технічної інформації, щоб з ними працювати. В Україні ж тепер поле для дослідження, яке тільки хочете. Тому я думаю, що за грамотної роботи з Ізраїлем вони теж зрозуміли, що і від нас вони можуть отримати ту технічну інформацію, яка дозволить їм у майбутньому краще захищатися від іранської продукції.

Крім того, Ізраїлю важлива їх громада. Релігійні єврейські спільноти в Україні підтримали все-таки український уряд і постійно закликають Ізраїль допомагати Україні. Тобто морально-релігійний фактор присутній.

Ми намагаємося пояснити, що для Ізраїлю послаблення Російської Федерації буде вихідним, тому що це буде означати, що Російська Федерація набагато менше зможе долучатися в Сирії, підтримувати терористичну групу "Хезболлу", підтримувати терористів на території Лівану або інших країн, сусідніх з Ізраїлем. І це для них теж є вигідним, тому що тоді вони будуть розуміти, що буде менше зброї та можливостей на безпосередньо їх кордонах.

Як Сполучені Штати можуть вплинути на відносини між Україною та Ізраїлем

З одного боку, ми постійно сприймаємо Ізраїль та Сполучені Штати як союзників, але за останні декілька років це не є безперечне співробітництво у безпековій сфері, як воно було 10-15 років тому. Тому на сьогодні це не є автоматично, що якщо Вашингтон захоче, Ізраїль відразу допоможе. Україні небагато правильніше було б працювати все ж таки напряму для того, щоб Ізраїль відчував, що це не тиск на нього чи вмовляння третіх сторін, а що це є безпосередній діалог між Києвом та Тель-Авівом і що це вигідно самому Ізраїлю.

Фото: FUTURE PUBLISHING/GETTY

Останні новини
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Новини по темі
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
"Румунія повністю підтримує "Формулу миру" Зеленського і бере участь в її реалізації", — посол Мікула
Відсутність "незворотних наслідків" для КНДР за балістику РФ могло дати "зелене світло" для Ірану – Катков
"Санкцій недостатньо. Треба діяти радикальніше" – Гопко про меседжі Києва Давосу
Південна Корея дуже зацікавилася доказами співпраці КНДР і РФ – Шелест