Чому масштабні повітряні тривоги не завжди означають масштабні руйнування ― пояснює Юрій Ігнат

Чому масштабні повітряні тривоги не завжди означають масштабні руйнування ― пояснює Юрій Ігнат

Росія продовжує ракетний терор на території України. Про режим оголошення повітряних тривог та ефективність нашої ППО щодо збивання дронів-камікадзе розповів в ефірі Українського радіо Юрій Ігнат, полковник, речник Повітряних Сил ЗСУ.

0:00 0:00
10
1x

Повітряна тривога вмикається у різних випадках, це роблять завжди, коли є загроза населенню, військовим та всьому, що є в Україні. Тривога може бути пов’язана з ракетною атакою, скажімо, з акваторії Чорного чи Азовського моря, або ж коли вилітають літаки стратегічної авіації ― бомбардувальники Ту-160 або Ту-195. Саме сьогодні одна з тривог була пов’язана з тим, що два таких бомбардувальники, які є носіями ракет Х-101 або Х-555, вийшли на бойовий курс, звідки зазвичай завдають ударів саме цими ракетами. Відповідно, одразу надходить оперативна інформація про те, що є висока ймовірність запуску ракет, у такому разі вмикається повітряна тривога. Ці ракети мають велику дальність польоту, понад 5500 км, тому загрожують всій території України. Інша загроза, що була сьогодні, це зліт літаків МіГ-31К. Це літак, який є носієм гіперзвукової ракети «Кинжал», яка теж могла бути застосована противником.

А на початку доби була успішна робота нашої ППО, адже з 22-ї години до пів на першу ночі 27 жовтня тривала атака дронів-камікадзе, їх було збито 19 на території Одеської, Миколаївської та Вінницької областей. Це були три великі групи дронів, що рухались у відповідних напрямках. Усі збивати не вдається, звісно, було кілька прольотів Але сьогодні чудовий результат ― збито понад 85% дронів.

Іноді надходить інформація, що будуть застосовані зенітні ракети по наземних цілях, наприклад, С-300, тоді також оголошується тривога. Так само і з реактивними системами залпового вогню: коли є інформація, що по якихось областях противник от-от застосує реактивну артилерію, також оголошується сигнал тривоги. Отже, повітряна тривога не завжди супроводжується завданням ударів та руйнуваннями.

Читати також: "Швидкі та складні для збиття": які ракети Росія хоче купити в Ірані

Фото: prompolit.info