Забловський: "Підприємства важливі для життєдіяльності людини відключатимуть від електрики лише за попередньою домовленістю з місцевою владою та обленерго"

Забловський: "Підприємства важливі для життєдіяльності людини відключатимуть від електрики лише за попередньою домовленістю з місцевою владою та обленерго"

Одним із тих, хто найбільше потерпає від російської агресії, стали підприємства важкої промисловості, які традиційно найбільше споживають електрики і які, водночас, є найбільшими світовими експортерами, наповнюючи український бюджет валютою. Як працюють підприємства важкої промисловості в умовах постійних атак ворога на енергетичну систему? Як вирішують питання з енергозабезпеченням? Чи були ми готовими до подібних ситуацій? Про все це слухачам Українського радіо розповів керівник Секретаріату Ради підприємців при КМУ Андрій Забловський.

0:00 0:00
10
1x

Яка ситуація зараз у важкій промисловості

"Ситуація складна, але не критична. Від сьогодні задіяні аварійні віялові відключення та графіки. Тому зараз буде вимушеною їхня зупинка через відсутність електроенергії. Бо вони є одними з найбільших споживачів. Щодо вимушених зупинок підприємства, то їх заздалегідь про це повідомляють. Для них є критичною тривала відсутність електроенергії. Підготуватися до таких ситуацій 100% неможливо. Ми вже переживали такі ситуації, коли були харківські атаки. Звісно, зараз ці руйнування значно більші. 

Ми ще маємо запас міцності. Зрозуміло, що все буде залежати від того, як довго триватимуть такі відключення, як швидко буде відновлюватися наша енергетична система, як ми зможемо захиститися від подібних руйнувань найближчим часом. Єдиний алгоритм дій — співпраця з місцевою владою та обленерго, яка  потрібна для того, щоби встановлювати такі графіки з підприємствами, які б унеможливили критичну ситуацію на підприємствах. 

Нещодавно представники харчової індустрії при зустрічі з урядом порушували питання щодо забезпечення електрикою саме їхніх підприємств. Уряд готовий піти назустріч тим підприємствам, які є критично важливими для життєдіяльності людей. Так само, як було за часів жорсткої пандемії, коли треба було надавати перевагу і можливість тим підприємствам працювати, які були критично важливими для життя людини. Тим, хто виготовляє хліб, наприклад, та тим, хто тоді забезпечував тепло і світло. За тими ж схемами намагаються вибудувати алгоритми і зараз".

Читати також: Як захистити енергетичну сферу від ракетних атак ― Іван Плачков

Чи є у великих підприємствах якісь резервні системи енергопостачання

"Промислові споживачі — це особлива категорія. У кожного підприємства все вирішується індивідуально. Їхні потреби залежать від характеристик електроенергії, від їхніх потужностей. Тривалий час відбувалася модернізація електросистем на підприємствах, впроваджувалися більш енергоефективні технології. Але при цьому багато підприємств залишається критично енергозалежними. Проблема, яка залишається досі: наша енерговитратна економіка. У нас при виробленні продукції в її ціну закладаються великі затрати електроенергії в порівнянні з іншими країнами. 

Україна готувалася до подібного сценарію. Всіх заздалегідь попереджали. Хтось був готовий на 30%, хтось на 50%, а хтось зовсім не підготувався"

Які ризики економічні для галузі

"Ми все одно просідали в економіці через багато чинників: турбулентність, втрату потужностей, наближення до зони бойових дій, логістику, заблоковані порти. Ми щомісяця недоотримували грошей в бюджет і економіку України. Питання експорту металу досі не вирішено. Це дуже сильно впливає на позитивну динаміку розвитку. Кількість виробленого буде ще зменшуватися, коли почнуться простої на підприємствах. Бо ми говоримо не лише про валютну виручку і експорт, а і про сплату податків. Це негативно вже позначається на виробництві та економіці. Для нас критично зараз відновлювати експорт. У нас серйозний дефіцит торговельного балансу. Імпорт зараз перевищує експорт"

Який план державної підтримки

"Попри війну починаються проєкти з відновлення життя. Це відновлення часто потребує використання металу. Нам треба навчитися користуватися внутрішнім металом, а не купувати його. Ми дивимося на післявоєнне відновлення, створюємо фонд, спілкуємося з донорами щодо наповнення цього фонду. 

Щоб відновлювати і модернізувати Україну, потрібен метал. Наші інфраструктури зношувалися роками. Є розрахунки, скільки нам потрібно металу було до війни. Після війни ця цифра стане на порядок вище. Все треба буде відновлювати з нуля. Держава зараз повинна виступати замовником таких проєктів. 

Ми хочемо стрювати економіку і не хочемо бути лише сировинним додатком. Ми забезпечуємо за рахунок внутрішнього ринку повний цикл від забезпечення сировиною до кінцевого виробництва металопродукту"

Розблокування морських портів

"Є дуже невисока вірогідність того, що буде розблокування морських портів щодо експорту металу. Ми зараз багато говоримо про те, чому б нам не скористатися, наприклад, зерновим коридором? Але є досі певні зони невизначеності щодо зернового коридору. Бо до 22 листопада діє термін цих угод. Наш ворог дуже непередбачуваний. Що буде з зерновим коридором — це велике питання. Важко щось спрогнозувати. Бо  в діях нашого ворога немає логіки"

Які ще галузі мають проблеми з дефіцитом електрики

"Від аграрного сектору до хімічної та важкої промисловості. Єдиний рецепт — більше ППО, щоби захистити критичну інфраструктуру  промисловості. Бо вони всі традиційно більше споживають електрики"

Фото:gorod.dp.ua