Ахмед Закаєв: "Росія задля збереження своєї сутності пожертвує ким завгодно, навіть самим Путіним"

Ахмед Закаєв: "Росія задля збереження своєї сутності пожертвує ким завгодно, навіть самим Путіним"

З перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну багато чеченців воювали і зараз воюють на стороні України в лавах ЗСУ. Про нелегке життя чеченського народу; про дуже схожі долі у війнах зі спільним і підступним ворогом — Росією в історії України й Ічкерії; про Джохара Дудаєва та Аслана Масхадова; про те, скільки людей живе за межами Чеченської республіки та що говорять про війну в Україні самі чеченці. Своїми думками зі слухачами Українського радіо поділився Голова уряду Чеченської республіки Ічкерії у вигнанні Ахмед Закаєв.

0:00 0:00
10
1x

Як сприймається війна в Україні чеченським народом?

Саме чеченці і чеченський народ 30 років тому відчув на собі всю жорстокість і підступність Росії. Тоді увесь світ, на жаль, перейшов на сторону нашого ворога, увесь світ заявив, що вбивства чеченців є внутрішньою справою Росії. І почав сприяти і допомагати Росії продовжувати знищувати чеченський народ. 

Чеченці, які з перших днів перебувають в ЗСУ, прибули сюди саме тому, що вони розуміли і знали, що принесе Росія окупованим народам. І ми всіляко намагалися протистояти цьому і підтримати український народ. Саме розуміння того, що собою являє Росія, підштовхнуло чеченців допомагати українцям.   

Дії Росії щодо чеченського народу Верховна Рада України визнала геноцидом. Чи можете Ви назвати цифри втрат за останні 30 років? Та кількість тих, хто виїхав з Чечні. 

За всі ці роки протистояння загинуло понад 300 тисяч населення, 42 тисячі з яких були діти віком від року до 12. Сьогодні лише у європейській частині світу перебуває понад 300 тисяч біженців, які змушені були виїхати за межі своєї історичної Батьківщини, рятуючись від загибелі. Понад 500 тисяч людей перебуває за межами Чечні у світі і в самій Росії. 

Те, що Верховна Рада прийняла цю постанову, для нас є надзвичайно важливим. Ми це прийняли з вдячністю. Це дозволяє нам сьогодні сподіватися, що воєнні злочинці, які здійснювали злочини проти чеченського народу, будуть колись покарані. 2018 року наш уряд передав справу щодо злочинів проти чеченського народу у міжнародний трибунал. Але донині ці матеріали не розглядалися. Всі посилаються на те, що Росія може заблокувати це питання. Тепер у нас з'явився шанс, що інші країни приймуть аналогічне рішення і вже не будуть розглядати ситуацію в Чечні, як внутрішню справу Росії. А це відкриває можливості для нас проводити розслідування і притягнути винних до відповідальності за ці злочини.  

Зараз багато хто цитує слова Президента Чечні Джохара Дудаєва щодо війни Росії в Україні та її роль. Звідки у нього було це передбачення?  

Мені видається, що помилка у сприйнятті щодо Росії не тільки є в українців, а й у сьогоднішніх західних політиків. Вони списували всю людиноненависницьку політику Росії з 1999 року саме на Путіна. Але, насправді, стратегія щодо України і всього пострадянського простору, особливо це стосується країн Балтії, була розроблена дуже давно. Путін, напевно, тоді ще був таксистом і не мав ніякого стосунку ані до цієї стратегії, ані до політики. Згадайте, коли Путін перед початком своєї агресії зробив ультиматум НАТО і ООН і запропонував НАТО повернутися до кордонів 1998 року.  

Читати також: ПАРЄ визнала російський режим терористичним: які це матиме наслідки для Росії?

А Джохар Дудаєв, як генерал і командувач далекої стратегічної авіації, був давно в цій системі. Його освіченість, обізнаність, оточення, безпосереднє спілкування з російськими генералами давало можливість робити такі правильні і точні прогнози. Ми стали свідками того, що він зробив дуже прагматичний і правильний аналіз і рішення. Вони відповідають повністю його висловлюванням: "Сонце свободи для Кавказу зійде в Україні". Це рішення Верховної Ради і є підтвердженням його слів. Цей сигнал, який отримали народи Кавказу, що Чечня не є внутрішньою справою Росії, це може сприяти тому, що народи Північного Кавказу та інші народи, які перебувають в колоніальній залежності від Росії, мають шанс і можливість звільнитися і стати вільними та незалежними. 

Ви попереджали, що за жодних умов наш Президент не повинен зустрічатися з Путіним. Бо його чекала б така сама доля, як і доля вбитих Президентів Ічкерії Дудаєва та Масхадова. Тепер ця небезпека зникла? Чітко заявлено з боку України, що зустрічі не буде.  

Ця небезпека зникла завдяки тому, що керівництво України категорично заявило, що зустрічі Зеленского і Путіна не буде. От це і є гарантією того, що з ним нічого не станеться. З самою Росією не можна домовлятися про жоден мир. Росія задля збереження себе і своєї сутності пожертвує навіть Путіним і ким завгодно, аби сьогодні якимось чином схилити Україну до мирного вирішення цього питання. Щоби собі вони змогли зробити перепочинок, взяти тайм-аут, який вони зробили з нами у 1996 році, коли підписувалися Хасав'юртівські угоди. Росія, вже підписуючи цю угоду, закладала нову війну через три роки з нами. Те ж саме відбудеться з Україною. У вас вже є гіркий досвід: Мінські угоди. Ми і тоді наголошували, що це велика помилка їх підписувати. Якби не були підписані тоді ці угоди, у РФ не було б тієї можливості та ілюзії, якою вони підживлювалися всі ці роки і готувалися до реваншу. Тому сьогодні треба добити цю гадину і не дозволити їм давати перепочинок. Сьогодні увесь світ стоїть за Україну, всі допомагають вам. І ми зобов'язані назавжди позбавити увесь світ від цієї наволочі.  

Наскільки міцними залишаються прозиції Кадирова в країні. І наскільки ця підтримка тримається на терорі? Можливо підкупі.  

Ніяких територіальних або інших впливів у Кадирова немає. Його стан залежить від Путіна: скільки Путін буде знаходитися в Кремлі, стільки Кадиров буде триматися і буде триматися його позиція в Чечні. Сьогодні чеченський народ не змирився з тією ситуацією, в якій опинився. Вони змушені взяти такий собі тайм-аут. В історії протистоянь з Росією чеченці звикли до того, що на певному етапі спрацьовує імунітет самозбереження. І вже у природі генетично на ментальному рівні це в нас закладено. 400 років протистоянь і нерівна боротьба з Росією виробили в нас ці комплекси. Все, що сьогодні робить Кадиров, буде тривати доти, доки Путін буде знаходитися при владі. Після Путіна не буде ані Кадирова, ані кадирівців і жодного їхнього впливу в Чечні, і навіть тих, кого нині представляє Кадиров.

Як сприймаються серед чеченців кадирівські втрати, які понесли вони у війні в Україні? І чому Кадиров заборонив мобілізацію? 

В Чечні почалися масові акції протестів. І це Кадирова сильно напружило та занепокоїло. Також Кадиров усі ці роки виступав таким собі рятівником чеченців: саме він закликав молодь свого часу не робити спротив Росії для того, щоб просто продовжувати жити. І коли він почав відправляти в Україну молодих людей на війну, його пропагандистська конструкція рятівника почала руйнуватися. І всі розуміли, що так не може бути. Тому Кадиров змушений був зробити заяви, що він відміняє мобілізацію. 

Натомість він привозить до Чечні мобілізованих людей з Росії і проводить їхню підготовку на полігонах Чеченської республіки. І вже звідти їх відправляє, як чеченців, до України воювати. Тому відміна мобілізації була примусовою задля того, щоб зберегти стабільність, яка була в Чечні до цього часу. 

Багато разів російські військові підставляли кадирівських солдатів під удари ЗСУ. І саме кадирівці також в багатьох ситуаціях є стримуючим фактором для російських солдатів. Як на це реагує чеченське суспільство?

Вони сприймають це як належне. Ми завжди для росіян були чужими і чужинцями. Росіяни розглядають кадирівців, як використаний матеріал. А чеченці в росіянах бачать свиней. І все роблять для того, щоб їх за можливості ліквідувати. І роблять це з великим задоволенням. 

Це розуміють всі: і росіяни, і чеченці. Ми зовсім різні. І на генетичному рівні ненависть і неприязнь одне до одного дуже глибинна. Ані Путін, ані Кадиров у цих питаннях нічого не можуть змінити. 

Які відносини будуть між Ічкерією та Україною?

Настане день, коли ми підпишемо дипломатичну угоду. На сьогодні наша дипломатія зосереджена на фронті. Ми повинні зробити все від нас залежне, щоб отримати перемогу над нашим спільним ворогом. Між нашими країнами будуть найкращі дружні відносини. У нас спільне майбутнє. Я в це вірю. 

Фото: скриншот із відео Суспільне