"Музеї на тимчасово окупованих територіях отримали вказівку підготувати всі цінні експонати для перевезення в РФ", — журналістка

"Музеї на тимчасово окупованих територіях отримали вказівку підготувати всі цінні експонати для перевезення в РФ", — журналістка

Про успіхи Збройних Сил України на Херсонщині, перебої з мобільним зв'язком та інтернетом, брак російських військовослужбовців та їхню втечу до Криму, масові пограбування українських бізнесменів та спротив російській армії кореспондентка Українського радіо з Херсона розповіла в ранковому ефірі. З міркувань безпеки, її ім’я не називається.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Про успіхи ЗСУ на Херсонщині

Сьогодні наші повітряні сили близько 9.20 над Херсонщиною змогли збити російський штурмовик Су-25. Цю інформацію вже підтвердив речник Повітряних Сил України Юрій Ігнат. 

Також нашим Збройним Силам вдалося знищити два склади з боєприпасами. Ці склади розташовувалися на території Бериславського району, цю інформацію теж вже підтвердили в оперативному командуванні "Південь".

Без телефона та інтернету

Позавчора і вчора в тимчасово окупованій Херсонській області був вимкнений мобільний зв’язок та відсутній інтернет. Почав з’являтися лише вчора після 14.00 години. Наразі зараз й мобільний зв’язок, й інтернет є. Зазначу, що й мобільний зв’язок, й інтернет надається російськими провайдерами, тому що українського мобільного зв’язку та інтернету в нас немає вже більше трьох місяців. 

Росіянам в Херсоні бракує військових та будматеріалів

Також в Херсоні ми спостерігаємо, що в окупантів не вистачає військових і що вони вже почали залучати росгвардію до того, аби облаштовувати інженерні позиції навколо міста. В селі Благодатне з приватних домогосподарств мирних громадян військові РФ почали забирати будівельні матеріали, металеві конструкції для того, аби облаштовувати інженерні укріплення. 

Втеча до Криму

Військові РФ почали перевозити колаборантів з рідними, родинами до Генічеська та Криму. Вони почали активно вивозити і демонтувати обладнання та інше майно із заводів. Також за даними українського підпілля, російська влада розіслала по всіх музеях на тимчасово окупованих територіях вказівку підготувати всі цінні експонати до транспортування на територію РФ. Про це повідомляють у Центрі національного спротиву. 

Також російські окупанти вивозять своє майно та частину співробітників своїх "державних" установ. За інформацією, яка є, з Херсона вже на тимчасово окуповану територію АР Крим почали вивозити співробітників та майно банків, які окупанти повідкривали в Херсоні, та Пенсійного фонду. Більшість співробітників цих установ приїхало з РФ, але є й ті, які пішли на співпрацю з окупантами. Зараз вони теж "евакуюються" на відпочинок і подальшу роботу на тимчасово окуповану територію Криму та в Росію.

Масові пограбування в області

Крім того, окупаційна влада з військовими продовжує відбирати в херсонців бізнес. Вони призначають своїх керівників на цей бізнес і, за словами першого заступника голови обласної ради Юрія Соболевського, пограбування підприємств на Херсонщині зараз мають масовий характер. Якщо порівнювати з першими місяцями окупації, коли російські військові і колаборанти просто захоплювали виробничі і торгові підприємства, ставили там своїх людей, але підприємства продовжували працювати, то зараз спостерігається тенденція, коли вони просто починають мародерити: вивозити обладнання, продукцію через Крим до РФ. 

Спротив продовжується

В області продовжують працювати активісти руху спротиву "Жовта стрічка". Вони в Херсоні продовжують розклеювати українські листівки, говорять про те, що їх надихає успіх Збройних Сил України на херсонському напрямку. Це дає великий привід для оптимізму для того, щоб мешканці Херсона та області продовжували боротися, не падати духом.

Попри те, що переслідування та викрадення російськими військовими місцевих жителів, які мають проукраїнську позицію, не припиняються, спротив окупантам також продовжується. 

Фото: Херсонська міська рада