"Кожен вимкнений у пікові години електрочайник допоможе резервній схемі витримати навантаження" ― Харченко про відновлення енергосистеми

"Кожен вимкнений у пікові години електрочайник допоможе резервній схемі витримати навантаження" ― Харченко про відновлення енергосистеми

Енергетична система України зазнає ворожих атак, але продовжує триматися. Енергетики працюють суперпрофесійно. Завдяки чому тримається енергетична система, навіщо українців закликають економити електрику та чи будуть надалі віялові відключення ― в ефірі Українського радіо ці питання прокоментував Олександр Харченко, генеральний директор Центру дослідження енергетики.

0:00 0:00
10
1x

Як вдається стабілізовувати енергетичну систему України

"Ми маємо певний запас міцності ― з точки зору і генеруючих потужностей, і можливостей відновлення енергетичної інфраструктури. Велике щастя, що наша державна компанія "Укренерго", яка відповідає за магістральні енергопроводи, із 2017 року готувалася до під’єднання до європейської енергосистеми. Це був великий план, завдяки якому було фактично модернізовано всі основні трансформаторні підстанції та оновлено багато мереж. Саме це створило той запас, який дає нам змогу триматися навіть під потужними атаками московитів. До речі, у плануванні обстрілів беруть участь їхні енергетики, це відчувається за точністю виставлення точок для атак. Ми ще маємо певний резерв потужностей, і я би відповів словами: не дочекаєтесь! Не вистачить у них ракет, для того щоб вибити нашу енергетичну інфраструктуру. Інша справа, що зараз є потреба повної мобілізації всіх українців, адже вражена мережа не є такою ж надійною, як капітальна і новозбудована".

Яка користь від економії електрики побутовими споживачами

"Дуже велика користь. Багато вузлів в енергосистемі вражено, вони потребують ремонту та відновлення. Ремонтні бригади працюють зараз цілодобово, часом під обстрілами. У нас реально гинуть люди, тому що виходять на об’єкти, куди продовжує прилітати. Але люди виконують те, що мають виконувати. Системі у пошкодженому вигляді дуже складно витримати повне навантаження, тому кожен вимкнений у пікові години електрочайник, кожна праска і пральна машинка дають змогу енергетикам відновити ще шматок інфраструктури, а резервній схемі витримати навантаження, яке вона б інакше не витримала. Отже, ми можемо працювати і відновлювати мережу в дуже складній ситуації. Я підтримую цей заклик до обмеження споживання електроенергії у пікові години. Мери, вимкніть, будь ласка, частково освітлення вулиць, щонайменше рекламні вивіски. Сьогодні кожен українець може зробити свій внесок".

Про поновлення віялових відключень

"Через те, що вражено вузлові трансформаторні підстанції, і в певний регіон не можна доставити належну кількість електрики, то доводиться по черзі вимикати споживачів. Це непроста операція, всі намагаються цього уникнути, але все, що економиться, дає змогу когось не відключати. Тому будемо знову і знову повторювати: прання та підігрів підлоги вночі або посеред дня, але не в пікові години".

Чи можливе відновлення експорту електроенергії

"Вже під час великої війни ми синхронізували нашу систему з європейською, і тепер фізично ми є частиною Європейського Союзу з точки зору електричної мережі. З погляду грошей, у вересні електрика була другим експортним товаром України, що принесло 150 млн доларів. Отже, експорт ― дуже важлива частина. Якщо атаки затихнуть, то протягом 3-4 спокійних тижнів ми зможемо відновити експорт. Генеруючих потужностей для здійснення експорту у нас ще достатньо на сьогодні. Ми не здійснюємо експорт саме тому, що дуже важливо балансувати систему всередині країни, щоб українські споживачі максимально повно отримували електрику".

Чи можливе створення безпекової зони навколо Запорізької АЕС

"Моя особиста позиція ― найкращу безпекову зону навколо ЗАЕС створять ЗСУ. Бо всі дипломатичні чи будь-які інші зусилля займуть багато місяців, аби створити справді ефективний тиск на росіян, щоб вони залишили ЗАЕС. Тому я переконаний, що ЗСУ будуть ключовим фактором повернення станції до нормальної роботи. Щодо ситуації на ЗАЕС, вона зараз не працює, але реактори все одно потребують повноцінного обслуговування. На наш персонал зараз чинять шалений тиск, їх примушують підписувати контракти з "Росатомом" та заяви для користі окупаційної адміністрації. Людям дуже складно, але водночас вони розуміють, що не можуть покинути станцію і поїхати, бо це безпека не тільки ЗАЕС, а й усіх людей на континенті Європа. Хочу висловити величезну повагу до людей, які продовжують виконувати свої обов’язки в таких умовах".

Насамкінець Олександр Харченко зазначив: "Працівники "Укренерго" ― дуже професійні фахівці, вони роблять все, що реально можна зробити, включно з резервуванням ліній, будівництвом обходів, зі схемами, які жодними проєктами не передбачені, але вони працюють і доставляють людям електрику. Тому головне, чим сьогодні можуть допомогти українці, це скорочувати споживання у пікові години. Зовсім невеликого внеску кожної людини буде достатньо, що українській енергосистемі було простіше жити".

Фото: bukoda.gov.ua