Чи може Іран стати постійним постачальником зброї для РФ ― Центр глобалістики "Стратегія XXI"

Чи може Іран стати постійним постачальником зброї для РФ ― Центр глобалістики "Стратегія XXI"

Президент Зеленський заявив, що РФ вже встигла замовити в Ірані 2400 дронів-камікадзе та активно використовує їх у війні проти України. Кремлівські ЗМІ повідомляють також і про потужніші іранські безпілотники. Чи може Іран стати постійним постачальником зброї до РФ, яку зброю він має взагалі та наскільки дієвими є міжнародні санкції, накладені на Іран десятки років тому? В ефірі Українського радіо ці питання прокоментував Павло Лакійчук, керівник безпекових проєктів Центру глобалістики "Стратегія XXI".

0:00 0:00
10
1x

Чому Іран заперечує той факт, що постачає безпілотники до Росії

"Союзників Росії можна порахувати на пальцях однієї руки: Сирія, Іран, Північна Корея. Промовистий перелік. Якщо Сирії самій потрібна російська допомога, то Іран ― це зовсім інша ситуація. Справді, іранці постачають Росії дрони Shahed. Це американські дрони, зібрані за допомогою китайських технологій. Постачаються вони через структури КВІР ― Корпусу вартових Ісламської революції, це така паралельна іранська армія з широкими повноваженнями. Власне кажучи, коли Іран воює за межами держави, то ніби не він воює, а ісламісти. І постачання дронів та обслуговуючий персонал, як повідомляють наші партнери та спецслужби інших держав, — це робота саме КВІР. Корпус вартових Ісламської революції ― це такий середньовічний орден ісламістів, які ведуть усесвітню боротьбу з невірними, а їхні погляди на ситуацію в Європі та Україні цілком збігаються з російськими поглядами. Адже Росію можна розглядати як такий собі православний джигад.

Економічна складова в цій угоді, звісно, є. Але суть полягає у тому, що дві держави мають спільне бачення. Росія вважає, що вона б’ється з колективним Заходом, особливо останні місяці, і що європейська цивілізація згуртувалася для знищення Росії. Такі ж приблизно погляди мають очільники іранських бойових загонів".

Як далеко готовий зайти Кремль у стосунках з Іраном, щоб отримувати нові партії дронів

"Безперечно, іранські мулли ― люди прагматичні, і Кремлю доведеться з ними розплачуватись дуже дорогою монетою. Але кремлівським бонзам вже немає чого втрачати. Які умови поставив Іран Кремлю, зараз говорити зарано, вони взагалі дуже закрита країна, тож дізнатися, що планують ці хлопці, надзвичайно складно. Єдина держава, яка може добре розуміти іранців, — це Ізраїль. Євреї знають, які умови поставили іранці росіянам щодо Сирії, Близького Сходу, та, можливо, інші умови, котрі має виконати Кремль для задоволення забаганок іранських лідерів. До слова, в Ірані зараз відбуваються великі протести, які можуть перерости в антиісламську революцію".

Про новий тип дронів-камікадзе Arash-2

"З "шахідами" ми познайомилися, коли почали їх збивати, розбирати і розуміти, з чого вони складаються. Справді, зараз тривають розмови про більш досконалі й потужні іранські дрони, але, повторюся, Іран ― закрита держава, тому не дуже можна вірити в інформацію, яку вона надає про своє озброєння. Багато є домислів про ці дрони, тому що мало хто їх реально бачив. За одними даними, які подають іранці, це дрони, які можуть летіти на 1200 км і мають реактивний двигун. За іншими даними, вони мають антирадарну боєголовку, тобто можуть знищувати радіолокаційні станції. Є ціла низка технічних характеристик, які нічим не підтверджені, і багато викладених відеоматеріалів експерти не вважають достовірними.

Як ми побачили з "шахідами", з огляду на їхню кількість, це серйозна загроза, але кожна окрема машина ― досить проста і не відповідає заявленим тактико-технічним характеристикам".

Чи можна вважати Іран потужною військовою країною

"Не можна говорити, що Іран є потужною військовою країною. Навіть Росія у порівнянні з сучасними державами не є потужною, в чому переконалися наші партнери, коли почали розбирати "Калібри" і дивитися, чим начинені "Орлани". Вони були шоковані, тому що там використовується відкрите програмне забезпечення. Усі російські засоби ураження дуже старі й неефективні, це позаминуле десятиліття.

Важливий момент: до кожного засобу ураження, який обирає противник, нам треба уважно придивитися, для того щоб виробити засоби стримування. Так сталося з "шахідами" ― лише на шостому Рамштайні було узгоджено позиції наших партнерів щодо того, які засоби передати Україні, аби максимально убезпечитись від цих БПЛА.

Поява великої кількості інших дронів становить для нас загрозу щонайменше на певний час, доки ця зброя не буде вивчена і не будуть напрацьовані відповідні заходи для її нейтралізації".

Про можливе посилення санкцій для Ірану за результатом завтрашнього закритого засідання міністрів закордонних справ країн-членів ЄС

"Іран, на відміну від РФ, є державою, яка визнана спонсором тероризму, і до неї застосовані санкції, максимально можливі у цивілізованому світі. Саме тому Іран відмовляється від офіційного визнання своєї участі у постачанні зброї Росії. Вони бояться, що до них застосують нові види санкцій. Те, що світ реагує на ці факти, матиме свій результат. Єдиний, на кого нічого не впливає, — це Лукашенко, який сміливо передає РФ танки, дозволяє їхнім ракетам летіти на нашу територію і при цьому каже, що Білорусь ― це держава-миротворець".

Фото: Укрінформ