"Стеля" цін на нафту та відсутність чипів": Олександр Хара про восьмий пакет санкцій проти РФ

"Стеля" цін на нафту та відсутність чипів": Олександр Хара про восьмий пакет санкцій проти РФ

В середу, 5 жовтня посли країн Європейського Союзу погодили новий пакет санкцій проти Росії. Поміж іншого, чергові санкції передбачають нові торговельні обмеження, нові обмеження для чиновників, які причетні до анексії українських територій. Також у восьмому пакеті санкцій є певна особливість — в ньому запроваджена "стеля" цін на нафту, що за задумом має стати дуже болісним ударом по економіці РФ. Детально про ці та інші складові восьмого пакету санкцій Українське радіо дізнавалось в дипломата, експерта Центру оборонних стратегій Олександра Хари.

0:00 0:00
10
1x

"Фактично пакет складається з трьох частин: одна торкається ціни на нафту, друга — це обмеження на металургійну та хімічну промисловість, а третя — технологічний вимір. Найголовніша частина цього пакета санкцій — це обмеження ціни на російську нафту. Це може бути дуже болісно для Російської Федерації, оскільки нафта є ключовим ресурсом, який Росія продає. 

Нафтовий ринок є глобальним і, безумовно, якщо прибрати такого великого постачальника, як РФ, то зростуть відчутно ціни і це вдарить по всьому світові. Тому, незважаючи на те, що ЄС та США суттєво знизили споживання російської нафти, але не можуть від неї повністю відмовитись та не можуть відмовити іншим державам в тому, щоб вони купували російську нафту. Тому обмеження ціни — це гарна ідея, яку доволі складно запровадити. Наприклад, є Індія та Китай, які радо купують із великими дисконтами російську нафту, кажуть про 15 доларів на барель. Це вагома можливість для них подолати інші економічні проблеми, оскільки світ фактично повертався до рецесії, а враховуючи російську агресію проти України, енергетичну та зернову складову, то фактично росіяни пришвидшили цей рух глобальної економіки, уповільнення темпів розвитку", — розповів Олександр Хара.

Разом з тим, як додав експерт, є й неприємна новина для України та світу в зв’язку з новими санкціями: "ОПЕК+ — організація експортерів нафти — буквально разом з оголошенням нового пакету санкцій ухвалила рішення скоротити на 2 млн барелів на день випуск нафти. Ця новина вже підвищила ціну на нафту на 1 %. Проте це, безумовно, не 120 доларів, які були буквально кілька місяців тому й давали можливість Росії навіть в умовах, коли західні країни почали купувати російську нафту менше й менше, отримувати прибутки. Тоді вони продавали менше, а заробляли більше".

"Проте найголовніше те, що якщо США будуть здатні забезпечити виконання цих положень, це буде додатковим важелем впливу. Одна із частин цього підходу означає обмеження в питаннях надання страхових послуг, транспортних послуг. В Росії немає свого флоту і вони транспортують свою нафту іншими флотами. Тому фактично європейці та американці можуть взагалі припинити можливість Росії транспортувати та продавати свою нафту, але вони цього не роблять й хочуть обмежити кількість грошей, які Росія зароблятиме вище собівартості", — пояснив експерт. 

Щодо технологічної частини санкцій, то йдеться про те, що Росія досі купує товари, які можуть використовуватися й в обороні: "Зараз європейці намагаються всі ці прогалини прикрити. І для нас в стратегічній перспективі це набагато важливіше, оскільки якщо в Росії немає доступу до чипів, це дуже потужний удар по їхній оборонці. Адже РФ використовує чипи й для радіостанцій, й для ракет та іншого. Китайці їм не дуже їх продають, хоча Китай й підтримує РФ. Китайські фірми не хочуть втрачати західні ринки. Тому кожен раз, коли США та Європа запроваджують експортні обмеження, це означає уповільнення темпів переозброєння російської армії та функціонування російської економіки".

"Загалом же з одного боку санкції є ефективними та відкидають Росію на декілька десятків років у розвитку. Проте з іншого боку Росія є занадто великою країною з точки зору розміру економіки та системи управління, щоб це було останньою крапкою і цей режим почав сипатися", — підсумував Хара.

Фото: УНІАН