"Виїзд з України все ще переважає над в’їздом" ― Ірина Сушко про міграційну ситуацію

"Виїзд з України все ще переважає над в’їздом" ― Ірина Сушко про міграційну ситуацію

В ООН оприлюднили кількість українських біженців зі статусом тимчасового захисту в Європі. Станом на 30 вересня ця цифра сягнула 4 183 840 осіб. Що буде далі із цими людьми, коли дія статусу закінчиться? Як змінюється міграційна ситуація у зв'язку із останніми подіями в Україні та що впливає на настрої мігрантів? В ефірі Українського радіо ці питання пропокоментувала Ірина Сушко, виконавча директорка громадської організації "Європа без бар’єрів".

0:00 0:00
10
1x

Статус тимчасового захисту діє упродовж одного року. Що буде після його завершення?

"Перший загальний термін надання тимчасового захисту спливає вже на початку березня наступного року. Сьогодні тривають активні дискусії як серед країн-членів ЄС, так і в діалозі з органами української влади. Достатньо ефективно працює робоча група, яка була створена кілька місяців тому при Кабінеті міністрів, туди входять практично всі профільні органи влади. Вони мають можливість обговорювати разом зі своїми європейськими партнерами всі питання, пов’язані з українцями, які зараз перебувають за кордоном. Створено платформу "Солідарність", і щотижня відбуваються обговорення нагальних питань захисту прав і свобод українців у ЄС.

Статус тимчасового прихистку можна отримати в усіх країнах, проте українці традиційно обирають не всі країни, а радше ближчі, наприклад, за мовною ознакою, або ж покладаються на певні діаспорні зв’язки. Пальму першості тримають Польща, Чехія, Словаччина, Німеччина.

Багато залежить від того, коли Україна зможе продемонструвати, що є стабільність у безпеці. Майже 90% українців за кордоном ― це жінки з дітьми, для яких умова безпеки є основною для повернення в Україну. Крім того, важливий момент, наскільки ці європейські країни матимуть бюджет і політичну готовність продовжувати створювати умови для українців за кордоном".

Як змінюється міграційна ситуація

"Зараз українці активніше думають про те, щоб перебути зиму за кордоном, і цьому є абсолютно зрозуміле пояснення ― нас чекає складна зима. Водночас є ті, хто зараз повертається, але пропорції встановити важко. Можу сказати, що виїзд все ще переважає над в’їздом, проте це зовсім не та ситуація, яку ми мали в березні чи квітні.

Чи повертатимуться українці, залежатиме від низки чинників. Перше ― це фактор безпеки, друге ― можливості тих країн, які приймають українців, третє ― наскільки українські громадяни готові повністю приймати ті умови життя. Чи готові користуватися платними дорогами і придбати медичне страхування, чи буде можливість продовжити термін перебування на території ЄС, чи готові до сплати обов’язкових податків та чи будуть можливості для працевлаштування. Усі ці чинники дуже впливатимуть, тому зараз складно говорити, скільки наших громадян залишиться в ЄС, а скільки повернеться в Україну. Події розвиваються дуже динамічно, тож будемо давати прогнози з обережністю".

Фото: interfax.com.ua