Дикий: "Залатати дірку на дні моря буде дуже складно"

Дикий: "Залатати дірку на дні моря буде дуже складно"

Ввечері 26 вересня у газопроводах "Північних потоків" зафіксували падіння тиску. Пізніше з'ясувалося, що результатом є пробоїни, які, найімовірніше, були спричинені вибухами. Лідері європейських країн заявили про саботаж. Велика кількість метану може призвести до негативних екологічних наслідків адже в повітря потрапило біля 300 тисяч тонн цього газу. Зараз у Балтійському морі спостерігається 700-метрова калюжа вируючої води, що утворилася внаслідок розриву газопроводів. Про екологічну шкоду від підривів "Північних потоків" слухачам Українського радіо розповів директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

0:00 0:00
10
1x

"Газ досі продовжує вивільнятися з трубопроводу, хоча його не може бути там аж настільки багато. Це означає, що росіяни чомусь далі продовжують його качати замість того, щоб просто перекрити вентиль на підстанції і почекати, коли весь газ вийде. Рано чи пізно його таки доведеться закрити. Поки газ звідти виходить, то туди майже не заходить вода. Щойно тиск у трубах впаде і газ звідти вийде, туди одразу засмокче морську воду. І тоді не один шматок, де безпосередньо стався прорив, а вся труба буде знищеною. Такі труби зсередини не є захищеними від корозії. Треба буде вкласти ще кілька сотень мільярдів доларів на заміну цих труб. Росіяни хочуть цього уникнути і тому продовжують качати газ дірявою трубою.

Що стосується екосистеми Балтійського моря: нічого страшного не відбувається для всіх морських мешканців, які знаходяться всюди, крім самого прориву і місця витікання та плями над головною діркою. Газ веде себе так, як тоді, коли закипає вода у каструлі: рівним струменем піднімається нагору, виривається в атмосферу і там розчиняється. Шкоди для Балтійського моря немає. 

Глобальний масштаб небезпеки і загрози буде відчутним для кліматичних змін. Бо метан значно посилює парниковий ефект. "Газпром" гріє атмосферу нашої планети. 

В Росії останніми місяцями впали продажі газу. Надмірну кількість газу, який вони продовжують видобувати в своїх родовищах, нікуди дівати. У них немає достатньої кількості газосховищ. Тому вже 7 місяців спалюються газові факели над цими родовищами. І таким чином вони також потужно гріють атмосферу. Країна-терорист є у всьому такою, навіть в екології.

З точки зору здорової планети треба просто закрити вентиль. Залатати на дні дірку буде вкрай складно. Бо сам підрив був дуже технологічно складним. І потребував високого рівня підготовки."

Фото: mil.in.ua