Дмитро Хоркін: безперебійна робота на місці подій та дотримання стандартів трансформуються в довіру аудиторії

Дмитро Хоркін: безперебійна робота на місці подій та дотримання стандартів трансформуються в довіру аудиторії

Член правління Суспільного Мовлення, відповідальний за платформи радіо та телебачення, Дмитро Хоркін виступив на Ukrainian Media Forum 2022, який цього року був присвячений роботі ЗМІ в умовах війни. Він розповів про те, яким є Суспільне Мовлення сьогодні, як найбільша в Україні медіа-група працює під час повномасштабної війни та завдяки чому зберігає лідерство за якістю продукту та довірою аудиторії.

Про Суспільне в часи війни

Дмитро Хоркін відзначив, що Суспільне — не лише найбільша медіа-група в Україні, але й єдина компанія, яка у своїй структурі має усі види ЗМІ: телеканали, радіостанції, онлайн-ЗМІ, діджитал-платформи та подкасти. Окрім того, Суспільне має розгалужену мережу філій в усіх областях, а отже, найбільшу кількість власних кореспондентів по всій країні, які продовжують працювати в умовах війни, в тому числі в найгарячіших точках. "Наприклад, наша редакція в Миколаєві, яка багато місяців постійно перебуває під обстрілами, але продовжує працювати. Так само, як і редакції в інших прифронтових регіонах. Наші журналісти завжди знаходяться безпосередньо на місці подій, надаючі важливі повідомлення, і не лише для Суспільного, але й для комерційних телеканалів, що ми бачимо потім в різних слотах марафону “Єдині новини”", — сказав Дмитро Хоркін.

Окремо член правління Суспільного наголосив на важливій місії, яку виконує мовник для мешканців прифронтових і окупованих територій. Найважливішу роль тут відіграє Українське радіо. "Радіо завжди є найоперативнішим, а також має найбільшу проникність і зручність. Під час окупації Бучі, Ірпеня і Гостомеля люди перебували без електроенергії і мобільного зв’язку. І лише завдяки радіоприймачам на батарейках люди мали можливість дізнатися, що дійсно відбувається, де перебуває лінія фронту, які є шляхи для евакуації", — розказав Дмитро Хоркін.

Він нагадав, що саме в ефірі Українського радіо міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та мер Маріуполя повідомляли про шляхи евакуації з міста, яке вже знаходилося під контролем окупантів. А також про те, що Українське радіо було єдиним джерелом об’єктивної інформації в окупованому Ізюмі, де росіяни намагалися влаштувати повну інформаційну блокаду. 

"Ми ні на мить не припиняли мовлення, навіть тоді, коли загарбники цілеспрямовано обстрілювали вежі у Вінниці, Рівному, Харкові, Києві та інших містах. Окрім того, в перші дні повномасштабного вторгнення ми запустили декілька нових передавачів середніх хвиль, завдяки яким сигнал Українського Радіо можна чути навіть там, де сигнали українських радіостанцій в FM-діапазоні глушаться чи замінюються сигналами російських радіостанцій. Приміром, нашим передавачем на хвилі 1278 кГц ми повністю покриваємо Приазов’я, степовий Крим, Одещину, Миколаївщину і Херсонщину. Інший наш передавач покриває Донбас. Таким чином, сьогодні в Україні немає жодного населеного пункту, в тому числі і під окупацією, де не можна зловити сигнал Українського радіо", — підкреслив Дмитро Хоркін.

Про стандарти та довіру

Окремий розділ доповіді було присвячено дотриманню журналістських стандартів. Дмитро Хоркін нагадав, що стандарти Суспільного чітко окреслюють, що прагнення до оперативності не повинно призводити до порушення будь-якого іншого стандарту, особливо — стандартів точності та достовірності подачі інформації.

Саме поєднання цих кількох факторів: безперебійної роботи в будь-яких умовах, надання інформації “з перших рук” та неухильне дотримання найвищих стандартів журналістики виводять Суспільне в лідери по довірі аудиторії. 

За даними досліджень, які проводяться спільно з європейськими партнерами, 87% українців, що споживають новини Суспільного, довіряють їм. А Українське радіо зберігає впевнене лідерство серед українських радіостанцій і за споживанням новин (29% від людей, що слухають новини по радіо, слухають його саме на хвилях Українського радіо), а й за рівнем довіри (24% українських радіослухачів найбільше довіряють саме Українському радіо). Окрім того, останні кілька хвиль досліджень демонструють тенденцію до зростання цих показників.

Про неновинний контент

Важливим для аудиторії в часи війни залишається також неновинний контент. Суспільне транслює найважливіші спортивні події, збільшена частка освітніх і наукових програм як власного, так і закордонного виробництва, продовжується робота над створенням документальних та художніх фільмів, а також журналістських розслідувань.

Один з найвизначніших кейсів останніх декількох місяців — проведення Євробачення. "Сьогодні ми єдиний європейський мовник, який працює в умовах війни. І єдиний, хто в умовах війни робив пряму трансляцію цього міжнародного конкурсу. Коли ми бріфували коментатора Тимура Мірошниченко, ми вирішили, що не потрібно створювати для нього ілюзію студії. Він працював в умовах, в яких на той час працювали всі журналісти Суспільного. І кадри, де він у прямому ефірі у бомбосховищі оголошує переможця Євробачення, увійдуть в історію не лише українського, а й світового телебачення", — розповів Дмитро Хоркін.

У багатьох європейських країнах сьогодні транслюється документальний серіал Суспільного "Колапс. Як українці зруйнували імперію зла". Причому не лише суспільними мовниками, але й комерційними телеканалами, які купили у НСТУ право показу. "Дуже важливо сьогодні розповідати світу про Україну. Допомагати людям у Брюсселі чи Женеві розуміти, хто ми такі і звідки взявся цей конфлікт. І які паралелі можна провести між тими подіями, що відбулися нещодавно у Бучі і тими, що відбулися трохи раніше в Батурині, коли також представники звичайного російського народу під орудою князя Меншикова знищували саме мирних мешканців", — зауважив Дмитро Хоркін.

Дмитро Хоркін розказав також про роботу Суспільного по документуванню воєнних злочинів рф, співпрацю в цьому питанні з європейськими і світовими правозахисними організаціями, а також про створення контенту на основі зібраних матеріалів. Зокрема, фільм-розслідування Суспільного "Буча 22" вже планується до показу європейськими телеканалами, які подали заявки на викуп права показу, а журналісти-розслідувачі Суспільного вже працюють над декількома іншими цікавими проєктами.

"Статус національного стратегічного мовника, безперечно, до багато чого зобов’язує. І зараз ми вже можемо сказати, що ми його виправали. Маючи більш-менш стабільне фінансування та підтримку європейських партнерів, ми можемо не лише вдало тримати інформаційний фронт та підтримувати нашу аудиторію по всій країні, але й посилювати позиції України на міжнародній арені", — наголосив Дмитро Хоркін.