Санкції щодо "кривавих" алмазів можуть боляче вдарити по економіці Росії та Путіну — Видолоб

Санкції щодо "кривавих" алмазів можуть боляче вдарити по економіці Росії та Путіну — Видолоб

Європейський Союз має припинити імпорт алмазів з Росії. Про це заявили 5 із 27 країн блоку у спільній пропозиції. За повне обмеження виступають Польща, Ірландія, Литва, Естонія та Латвія. Виконавча комісія ЄС має представити державам-членам офіційну пропозицію щодо додаткових санкцій проти Росії уже цього тижня. Санкції посилять через оголошення мобілізації в Росії та проведення псевдореферендумів в Україні. Президент Союзу ювелірів України Дмитро Видолоб в ефірі Українського радіо прокоментував, що означає ця галузь для економіки Росії і чому деякі європейські країни проти запровадження обмежень.

0:00 0:00
10
1x

Яке місце російських алмазів на світовому ринку

Близько 30% всього світового видобутку алмазів належить Російській Федерації. Крім того, компанія-монополіст "Алроса" видобуває в Росії 95%. Її штаб-квартира знаходиться в Якутії, і ця компанія безпосередньо пов'язана з військово-промисловим комплексом Росії та президентом Росії Володимиром Путіним. Тож це "криваві" алмази, які використовуються для насилля і війни проти України. Тому я вважаю, що санкції щодо алмазів російського походження треба було запровадити від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Ми категорично виступаємо за санкції проти російських алмазів, за скасування сертифікації російських алмазів в системі Кімберлійського процесу повністю. Також ми виступаємо за запровадження міжнародних санкцій проти російських виробників ювелірної продукції та заборону й обмеження експорту ювелірних виробів з Російської Федерації по всьому світу. Це будуть ефективні кроки, якщо ці рішення будуть ухвалені.

Якими будуть збитки для Росії

Насправді є всі належні інструменти для запровадження цих санкцій, які можуть боляче вдарити по економіці Росії, зокрема безпосередньо по військово-промисловому комплексу та Путіну. Наразі Сполучені Штати та Австралія вже запровадили односторонні санкції проти російських алмазів.

Ми очікували, що в сьомий пакет санкцій будуть включені ювелірні вироби російського виробництва, зокрема разом з російськими діамантами, виготовленими з російських алмазів. Але ми цього не побачили, адже ювелірні вироби з сьомого пакета були виключені в останній момент. І наступний пакет також не передбачає санкції щодо них. Можливо, треба повертатися до цього питання. Інакше Сполучені Штати, які запровадили санкції проти російських алмазів, дійсно, не зачиняють лазівку для російських алмазів у вигляді оброблених діамантів, які можуть потрапляти на американський ринок, що і відбувається. Є достатньо велика чисельність американських компаній, які спеціалізуються на ринку так званого "руського золота" і завозять безпосередньо з Росії ювелірну продукцію.

Але у світі є цивілізований міжнародний інструмент щодо запобігання потраплянню на ринок російських "кривавих" алмазів — це Кімберлійський процес, до якого Україна долучилася 2007 року. У ньому нашу країну представляє Державний гемологічний центр Міністерства фінансів України.

Про Кімберлійський процес

До цього заходу ще півтора місяця. На сьогодні є досить оптимістична інформація щодо перспектив заборони сертифікації в системі Кімберлійського процесу "кривавих" алмазів російського походження.

Кімберлійський процес дозволяє повністю простежити весь ланцюжок походження алмазу від моменту його видобутку і до доведення до кінцевого споживача у вигляді ювелірної вставки в ювелірний виріб, тобто діаманту. Через всі етапи простежується шлях алмазу. Тож саме Кімберлійський процес і сертифікація алмазів в його системі дозволяє відокремлювати сертифіковані, тобто "білі" алмази від "кривавих", які не будуть сертифіковані.

Про країни, які проти обмежень

Вся система міжнародної торгівлі алмазами та діамантами сконцентрована в руках діамантових бірж, одна з яких розташована на території Бельгії, в місті Антверпен. І у цій ситуації проявляється залежність цієї антверпенської діамантової біржі від російського каміння. І тут є інтереси зацікавлених бізнесових кіл. Тобто бізнес-лобісти йдуть до уряду Бельгії і просять виступити проти запровадження санкцій, оскільки вони не встигнуть диверсифікувати постачання діамантів до себе на біржу.

Фото: Unsplash