Як провести енергоаудит будинку напередодні опалювального сезону ― Misto energy

Як провести енергоаудит будинку напередодні опалювального сезону ― Misto energy

Незабаром зима. Вона очікується найважчою в історії незалежної України в контексті війни та можливих обстрілів наших об’єктів енергетики. Чому перед початком опалювального сезону варто провести енергоаудит будинку ― в ефірі Українського радіо розповів Микола Політикін, інженер-теплотехнік, експерт із систем теплопостачання, засновник платформи Misto energy.

0:00 0:00
10
1x

Що таке енергоаудит будинку

"Енергоаудит ― це процес обстеження будинку. Може бути багатоквартирний або приватний будинок. Результатом цього обстеження є те, що фахівець-енергоаудитор зрозуміє, які проблеми є в будинку щодо енергоспоживання, і зробить сертифікат енергоефективності. Це такий документ, що показує, на якому місці перебуває будинок щодо енергоспоживання, і встановлює клас енергоефективності ― від А до G. Для нових будинків сьогодні має бути клас енергоефективності С. Тобто перше ― це сертифікат. А друге ― це звіт з рекомендаціями, які саме заходи для цього конкретного будинку треба застосувати, щоб збільшити ефективність. Це перелік заходів із зазначенням, скільки вони коштують та який термін їх окупності. Відповідно, результатом енергоаудиту є рішення власника, що треба зробити в першу чергу. Там є достатньо тривалі й дорогі заходи щодо реалізації, а є такі, котрі можна зробити протягом місяця-двох за не дуже великі кошти, що будуть окупні протягом року-двох".

Хто може ініціювати енергоаудит

"Якщо говорити про багатоквартирні будинки, то зазвичай ініціює правління ОСББ, тобто це здебільшого організовані будинки, вони замовляють енергоаудит. Звісно, є досвід виконання аудиту для неорганізованих будинків, але це, як правило, певні місцеві програми, наприклад, проведення капремонтів, що включає етап енергоаудиту".

Коли варто проводити енергоаудит

"Енергоаудит можна проводити в будь-який час ― і влітку, і в опалювальний сезон. Не треба плутати енергоаудит і тепловізійне обстеження. Енергоаудит ― це досить складний процес, протягом якого енергоаудитор фактично робить математичну модель будинку. Він розуміє, які там стіни, вікна, який спосіб ізоляції, в якому стані інженерні комунікації, чи достатня теплова ізоляція трубопроводів у підвалі на техповерсі тощо. Це фактично розрахунки. Взимку, коли температура нижча за нуль, є можливість тепловізійного обстеження, яке може показати місточки холоду, недоліки утеплення, але це додаткове інструментальне обстеження, воно не є обов’язковим під час аудиту".

Яких заходів можна вжити для утеплення багатоквартирного будинку

"Це налаштування вікон у місцях загального користування. Якщо говоримо про великий будинок з дверима на загальні балкони, то це налаштування доводчиків, щоб двері добре зачинялися. Це утеплення трубопроводів у підвалі, на технічному поверсі. Можливо, часткова заміна трубопроводів, якщо вони іржаві. Цей захід можна здійснити протягом місяця, і він може дати до 5% економії теплоспоживання. Це балансування системи опалення. Тобто рівномірний розподіл по стояках опалення теплової потужності. Це утеплення, заміна дверей вхідних груп та при виході на покрівлю. Зараз дуже актуальний захід ― діагностика щитових, перевірка, чи немає там перегріву. Це стосується не опалення, а електропостачання. Трохи складніший захід ― встановлення індивідуального теплового пункту з погодним регулюванням. Якщо він встановлений, то його треба налаштувати. Взагалі, все обладнання в будинку має бути перевірене перед опалювальним сезоном і налаштоване. Саме по собі налаштування дасть змогу зекономити до 10% тепла. Це теж дуже дієвий і недорогий захід.

Більш складні та дорогі заходи здійснюються протягом року-двох. Це заміна вікон у місцях загального користування, загальне утеплення стін будинку, перекриття підвалу і техповерху. Взагалі, якщо у наших старих багатоквартирних будинках реалізувати все, то економія теплової енергії та грошей може скласти до 50%. Але це комплексна термомодернізація, вона реалізується за рахунок фондів, як правило. Це фонд енергоефективності, "теплі кредити", місцеві програми співфінансування".

Як діяти, коли до нижніх поверхів не доходить опалення

"Система опалення у багатоквартирному будинку не є власністю людини, як її квартира. Це загальнобудинкова система. І все, що з нею можна зробити, буде на рівні всього будинку. Проблема може бути в тому, що люди переробляють систему опалення, ставлять собі додаткові насоси чи взагалі перекривають стояк, здійснюючи якусь реконструкцію. Може бути застаріла система опалення будинку з елеваторним вузлом, який сьогодні вже не забезпечує циркуляцію по всіх стояках. Тоді вихід ― у заміні елеваторного вузла на тепловий пункт із сучасними насосами циркуляції. Відповідно, буде менша різниця між верхніми та нижніми поверхами. Взагалі шлях такий: встановлення теплопункту; встановлення балансування, вирівнювання по всіх стояках витрат теплоносія; встановлення терморегуляторів на батареї та розподілювачів для поквартирного обліку. Коли ці три кроки зроблено, тоді буде ідеальна ситуація навіть із централізованим теплопостачанням. Але це шлях не на один рік, тому в окремій квартирі багатоквартирного будинку дуже важко щось зробити для поліпшення обігріву".

Прості поради для утеплення окремої квартири

"Якщо вікна металопластикові, треба подивитись, чи налаштована фурнітура. Це легко перевірити у вітряну погоду: зачиняємо вікна і дивимось, чи продуває у місці прилягання. Якщо так, то треба викликати фахівця, який налаштує фурнітуру або замінить ущільнювачі на металопластикових вікнах. Якщо вікна старі дерев’яні, то їх треба заклеювати між склом та рамою. Доцільно поставити екран за опалювальним приладом. А також відсунути меблі чи важкі штори від опалювального приладу, звільнити його ― це може дати плюс 10% тепловіддачі. Цього року я б рекомендував у багатокімнатній квартирі вибрати якусь одну найтеплішу кімнату, встановити там електрообігрівач і в разі зниження температури обігрівати саме одну кімнату. І там збиратися разом".

Насамкінець Микола Політикін зазначив: "Треба розуміти, що енергоефективінсть сьогодні ― це загальнодержавна справа. Вартість газу, який опалює наші оселі через котельні та ТЕЦ, дотується. "Нафтогаз" отримує більше 100 млрд гривень на дотації газу саме для населення. Тож зменшення споживання газу ― це зменшення навантаження на бюджет, який можна спрямувати на Збройні сили та інші потреби держави".

Фото: geomonitor.com.ua