Радковець: "Офіцерський склад Росії для 300 тисяч мобілізованих має вік 60+. Вони не знають сучасного ведення війни"

Радковець: "Офіцерський склад Росії для 300 тисяч мобілізованих має вік 60+. Вони не знають сучасного ведення війни"

З 2000 років Росія істотно наростила свій військовий бюджет. Він був дуже великим. РФ намагалася модернізувати свою армію. 24 лютого росіяни планували воювати кілька днів, але точно не кілька місяців. Чи готовий російський оборонно-промисловий комплекс до затяжної війни? І чи зможуть вони забезпечити той резерв, який прагнуть мобілізувати? Що ми можемо цьому протиставити? Про все це слухачам Українського радіо розповів генерал-лейтенант запасу, кандидат військових наук, колишній заступник начальника ГУР МО України Юрій Радковець.

0:00 0:00
10
1x

Чи спроможні російські підприємства виготовляти зброю

"Сьогодні президент РФ Путін звернувся до російського народу щодо введення часткової мобілізації. Окрім питання щодо призову 300 тисяч людей на війну в Україну, другим питанням був розвиток оборонно-промислового комплексу РФ: вдосконалення форми і методів його роботи, оновлення і виробництво озброєння. 

Війна сьогодні вже зовсім інша. Це війна високоточних і ефективних систем озброєння. І санкції, і відсутність розвитку оборонно-промислового комплексу РФ попередніх років довели всім, що зараз Росія не спроможна налагодити випуск і вдосконалення далекобійних, високоточних, ефективних систем озброєння. Це не війна залізяк, а війна технологій, тут використовується електронна техніка, мікрочіпи, високотехнологічні елементи. І цього в РФ немає. А отримати в умовах санкційної ситуації це все неможливо. Тому налагодити таке виробництво в повному обсязі РФ неспроможна. Певне використання чіпів із побутової техніки, чим зараз зловживають росіяни, а також виробництво не таких вдалих електронних систем це вчорашній день. Вони можуть зробити зараз лише метал. А от як і чим наповнити цей метал, звідки взяти високотехнологічні елементи для нього цієї можливості в Росії вже немає". 

Чи мають росіяни достатньо ракет 

"Щодо розконсервування техніки, то це дуже серйозна робота. Техніка 80-х, 90-х років використовується не дуже точно. Тому окупанти цілять по цивільним об'єктам. Єдине, що їм залишається це закидати кількісно Україну своїми снарядами та ракетами. Це і є частиною їхньої стратегії ведення війни на знищення України. Наші снаряди, на відміну від їхніх, падають від об'єкта в радіусі 1.5-2 метри". 

Щодо часткової мобілізації в 300 тисяч

"Це стосується колишніх військовозобов'язаних. Якщо вони ще можуть набрати рядовий і сержантський склад, то офіцерський склад для цих 300 тисяч мобілізованих залишився у віці 60 років і більше. Це не ті офіцери, які знають сучасні методи ведення військової боротьби, яку нав'язують ЗСУ, підготовлені за натівськими стандартами. Тому не думаю, що це буде ефективне поповнення. Хоча з точки зору живої сили, то це для нас буде лише зайва робота. 

Старі російські підрозділи, які стоять на Донбасі, а також в оточенні в Херсонській області дуже потріпані. Поповнення резервами відбуватиметься на тих напрямках, де росіяни можуть очікувати контрнаступу від ЗСУ. І будуть створюватися резерви про всяк випадок в найзагрозливіших напрямках. Росіяни вчаться новим тактикам військового мистецтва.

Ми одним харківським контрнаступом не обмежимося. Кожного дня ми звільняємо села в Херсонській області і на Донеччині. Не можна йти в зиму, не надавши ще хоча б одного копняка під зад Росії". 

Фото: Уніан