"Ми зібрали на 40% менше від торішнього врожаю" ― Леонід Козаченко

"Ми зібрали на 40% менше від торішнього врожаю" ― Леонід Козаченко

Що відомо про новий урожай, скільки зібрали і скільки втратили? Які виклики постануть перед аграріями у наступному сезоні? В якому стані перебуває "зерновий коридор"? В ефірі Українського радіо ці питання прокоментував Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації.

0:00 0:00
10
1x

Як повідомив заступник Міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, цьогорічний урожай зернових та олійних культур становить 67 млн тонн, а пшениці зібрали понад 19 млн тонн.

Як ви оцінюєте таку кількість збіжжя

"Наведені цифри відповідають дійсності. Щоправда вони озвучені із запізненням на три дні, тобто на сьогодні зібрано вже трохи більше. Погодні умови не сприяють, і те, що ми зібрали, це на 40% менше торішнього врожаю. На жаль, окуповані та загрожені території не можуть бути зараз задіяні під збирання врожаю. І ми очікуємо втрати не менше 40%.

Чи створює це небезпеку для України з точки зору забезпечення продуктами харчування? Ні, не створює. Нам достатньо буде того, що ми отримали. Якщо брати загалом зернові та олійні культури, то будемо мати у 2-2,5 рази більше, ніж потрібно для внутрішнього ринку. Тобто буде можливість експортувати цю продукцію, і ще маємо залишки з минулого року, які становлять близько 10 млн тонн різного збіжжя. Тому найголовніше зараз ― це експорт продукції, логістика, яка нас турбує. А також нам треба зібрати те, що залишилось, і посіяти ― я підкреслюю це ― щоб обов'язково зібрати в наступному році".

Які культури ще не вдалося зібрати

"Найперше, це кукурудза. На сьогодні ми зібрали десь 15 тисяч гектарів, це пів відсотка від того, що нам потрібно зібрати. Тобто ми тільки розпочали. У розпалі збирання соняшника, який дуже важливий. Ми перші у світі за обсягом експорту олії, мусимо підтримати цю галузь. На сьогодні ми зібрали лише 12-13%. Також збираємо цукровий буряк, який зараз лише на 10-15% зібраний проти того, що нам потрібно. Головні культури, які треба зібрати, це кукурудза, соняшник і цукрові буряки. Думаю, в наступні десять днів погода зміниться, і ми встигнемо зібрати ці культури. І треба обов'язково посіяти. Зараз почали сіяти озимі жито, пшеницю, ріпак".

Про зменшення кількості посівів на 20% та скорочення поголів'я худоби

"Хочу сказати, що ні по пшениці, ні по житу, ні по ячменю, ні по кукурудзі анонсоване зменшення кількості посівів на 20% не буде критичним з точки зору внутрішнього ринку. Оскільки те, що ми збираємо, перевищує в рази внутрішнє споживання. Посіви ріпаку залишились на тому ж рівні, бо це пов'язано зі специфікою вирощування. Це супіщані ґрунти, які розташовані від центру до заходу нашої країни, на сході та півдні ми ріпак практично не сіємо, а бойові дії тривають саме там.

Є проблеми з тваринництвом. Дуже скорочується поголів'я корів, від початку року на 20%. Ми зменшуємо виробництво м'яса, хоча обсяги експорту молока зросли, тому що за рахунок зміни курсу ми експортуємо й отримуємо багато гривні. Українці зараз споживають більше власної молочної продукції, ніж дорогої імпортної, це стосується і сирів. Падіння поголів'я худоби пов'язане з окупацією території. А також є серйозна проблема ― це брак коштів. Банки практично зупинили кредитування аграріїв, до того ж отримати гроші за залишки ми теж не можемо, бо логістика експорту не вирішена. До кінця цього місяця ми маємо експортувати мінімум 5 млн тонн зернових та олійних, а в наступні місяці ― 6-7 млн тонн. Чи вдасться це зробити, ми не знаємо. Усі ці проблеми ми щодня доносимо до органів влади, бо від цього залежить наше майбутнє".

Про енергоресурси і добрива

"Якщо брати ті добрива, які потрібно вносити зараз, це здебільшого азотні добрива, вони є на території України. Потрібні кошти, щоб їх придбати. Складні добрива для підживлення рослин під час вегетації потрібні будуть навесні. Зараз їх закуповувати рано. Якщо порахувати, скільки їх є, то це десь 38% від потреби, але до весни ще є час. Головна проблема зараз  ― дефіцит коштів, банки мають обмеження щодо кредитів для аграріїв. Треба шукати рішення".

Фото: uagra.com.ua