Олена Шуляк: "Продаж квартир відбуватиметься виключно в законних будівництвах"

Олена Шуляк: "Продаж квартир відбуватиметься виключно в законних будівництвах"

15 серпня 2022 року народні депутати ухвалили законопроєкт №5091 "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому". Відтак продаж квартир відбуватиметься виключно в законних будівництвах. Забудовник, який захоче продавати квартири, повинен обов'язково зареєструвати кожну квартиру як спеціальний об'єкт майнового права у реєстрі Міністерства юстиції. Про це в ефірі Українського радіо заявила голова партії "Слуга народу", заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

0:00 0:00
10
1x

"Законопроєкт № 5091 підписаний президентом і вже починає працювати як закон. Зараз очікуємо, що Міністерство економіки і Міністерство розвитку громад і територій ухвалять відповідні постанови. Тому що є ще процедура імплементації цього закону, щоб він запрацював напевно. Цей законопроєкт дасть можливість працювати доброчесним забудовникам, які працюють чесно в законодавчому полі, і повністю виведе з ринку всіх тих, хто працює сірим чи чорним способом", — зазначила Шуляк.

Заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування наголосила, що забудовник повинен мати всі дозвільні документи, аби зареєструвати кожну квартиру у реєстрі Мін’юсту.

"Зараз ми говоримо про первинний ринок нерухомості, за нове будівництво. Тепер забудовник, який захоче продавати квартири, буде повинен обов'язково у спеціальному реєстрі Міністерства юстиції зареєструвати кожну квартиру як спеціальний об'єкт майнового права. До цього реєстру він зможе потрапити і здійснити таку реєстрацію лише тоді, коли в нього будуть всі дозвільні документи", — сказала вона.

Шуляк наголосила, що продаж квартир здійснюватиметься виключно в законних будівництвах.

"Раніше нечесний забудовник, в якого не було дозвільних документів, міг викопати яму, поставити паркан і вже відкривати продажі. Звичайні люди не розуміли, чи є у нього дозвільні документи, чи їх немає, як це перевірити, чи потрібно наймати юристів, адвокатів тощо. Тоді забудовник активно починав рекламну кампанію, заохочував всіх вкладати гроші, але виявлялося, що люди інвестували в незаконне будівництво. Зараз на рівні державних регуляторних механізмів такої можливості не буде. Продаж квартир виключно в законних будівництвах", — пояснила народна депутатка.

"Реєстрація кожної квартири в реєстрі Мін'юсту унеможливлює всі подвійні та потрійні перепродажі. До нас зверталися з випадками, коли одна й та сама майбутня квартира продавалася 18 разів", — додала вона.

Шуляк також зауважила, що "з ухваленням цього закону це спеціальне майнове право. Його банки зможуть брати у заставу для того, щоб розвивався й ринок іпотеки. Тобто це вже зареєстроване майнове право, яке має відповідну вартість для того, щоб банки могли працювати з таким активом".

Фото: freepik.com