"У процесі затвердження рекомендації про універсальний доступ до другого бустера проти COVID-19" ― Лапій

"У процесі затвердження рекомендації про універсальний доступ до другого бустера проти COVID-19" ― Лапій

В Україну прийшла нова хвиля захворюваності на COVID-19. МОЗ реєструє дедалі вищі показники кількості хворих: минулий тиждень цифра становила понад 9 тисяч, а сьогодні вона перевищує 11 тисяч. Якою буде нова хвиля коронавірусу та чи готова до неї Україна ― в ефірі Українського радіо прокоментував Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики при МОЗ України.

0:00 0:00
10
1x

Про потужність нової хвилі коронавірусу

"Дати сьогодні стовідсоткові гарантії, якою буде ця хвиля, неможливо. Бо не зовсім коректно брати дані, які ми маємо у євроспільноті, й переносити їх на територію України. Ми вже чули, що варіант "Омікрон", субваріанти, які домінують, мають схильність до легкого перебігу хвороби. Але коли ми беремо дані з Європи, де країни мають більше можливостей проводити дослідження, виділяти і типувати вірус, то йдеться про групи ризику, тобто про людей 60-65 років. Люди із супутніми тяжкими захворюваннями, наприклад, онкологічними, одержали повну вакцинацію і навіть вже другу бустерну дозу, тобто рівень охоплення вакцинацією там дуже високий. Отже, їхня ситуація дуже сильно відрізняється від ситуації в Україні, де рівень охоплення вакцинацією людей понад 60 років та із супутньою патологією є достатньо низьким. Як буде перебігати нова хвиля, може сказати хіба Арестович…".

Як потурбуватися про себе, щоб не захворіти

"У лікарів сьогодні достатньо роботи. І, як і раніше, із двох зол обирають менше. Для нас найбільше зло ― це агресія РФ і та біда, що прийшла з широкомасштабним вторгненням. Це не означає, що інше зло зникло, і ми повинні ним нехтувати. Але зло зі зростанням захворюваності на COVID-19 може прийти до нас разом із грипом. Ми пропустили майже два епідсезони грипу, тож чимало людей не пройшло так званого природного проепідемічування, не зустрічалися з вірусом грипу через карантинні обмеження. Можемо спрогнозувати, що і грипу у нас буде багато. Щоби підготуватися до цього непростого сезону, ми повинні дотримуватись вже відомих рекомендацій: відстань, маски, чисті руки, вакцинація, і проти грипу, і проти коронавірусу. Бо вакцини продовжують працювати, вони захищають від важкого перебігу COVID-19, якщо ви одержали первинні щеплення плюс бустер, але для груп ризику важливо отримати і другий бустер".

Чи запровадять карантинні обмеження зараз, під час війни

"Зараз це питання дискутується, не лише в Україні, а й в країнах євроспільноти. Бо і в них зростає захворюваність. Якщо порівняти Польщу та Німеччину, то в Німеччині маски носять у громадському транспорті, міжміському сполученні, на відміну від Польщі. Можливо, зростання захворюваності у Польщі так само призведе до повернення масок у громадський транспорт. Щодо України, то, гадаю, нічого складного немає в тому, щоб людина перебувала в масці у бомбосховищі чи громадському транспорті. Коли лунає сингал тривоги, ми не знаємо, куди прилетить, і закликаємо цим сигналом не нехтувати. А що робити людині, які захворіла на ковід ― перебувати вдома чи йти в бомбосховище? Якраз це наша громадянська відповідальність ще й перед іншими людьми, коли маска має бути вдягнути на хворого в першу чергу. Хворий може не знати, що в нього ковід, може не відчувати симптомів, але ж укриття у нас не розділені. Люди, і хворі, і здорові, туди спускаються і знаходять там прихисток. У прифронтову зону вірус також дістається, він не знає про наші біди з війною. Тож не треба нехтувати правилами безпеки".

Коли можна отримати перший і другий бустер

"Часто запитують, чи потрібно починати заново, якщо порушений інтервал. Ні, заново починати не потрібно. Прийміть дози, які ви пропустили, і почекайте проміжку часу до наступної дози. Перший бустер нині рекомендуований усім, після первинної вакцинації. Зараз цей інтервал скорочено з 6 до 5 місяців. Щодо другого бустера ― залишається пріоритетність за групами ризику. Це люди за 60 років та ті, що мають супутні хронічні захворювання, онкологію. Від середини липня це вже схвалено. Сьогодні у процесі затвердження перебувають рекомендації про універсальний доступ до другого бустера. Тобто якщо українець не належить до групи ризику, але переконаний, що йому потрібен другий бустер, то він незабаром матиме таку можливість. Друга бустерна доза вводиться через 4 місяці після першої".

Де можуть одержати бустер тимчасово переміщені особи

"В Україні працюють пункти масової вакцинації. Звісно, в тих регіонах, де є більше безпеки у порівнянні з прифронтовою зоною. Можна довідатися у департаменті охорони здоров’я, де є пункти вакцинації на території вашого перебування. Другий варіант ― звернутися за місцем вашого фактичного перебування, де ви маєте бути зареєстровані як тимчасовий переселенець, до амбулаторії комунального закладу і пройти вакцинацію, первинну чи бустерну".

Які вакцини є сьогодні в наявності

"Українці раніше обирали різні вакцини, залежно від віку. Старше покоління віддавало перевагу інактивованій вірусній вакцині, наприклад, Coronavac/Sinovac. Більш молоді люди, які подорожують, обирали вакцину Pfizer-BioNTech. Сьогодні у достатній кількості є Coronavac, близько 2 млн доз з великим терміном придатності. І вже ухвалено рішення, що в Україні можна застосовувати так звані гетерологічні схеми. Тобто для першого і для другого бустера може бути використана вакцина від іншого виробника та на іншій платформі. Наприклад, якщо перші дві вакцини були Pfizer, то бустерну можна зробити Coronavac. Вже є наукові дані, які підтверджують, що таке можливо. В Україну надійшла у невеликій кількості вакцина Johnson & Johnson на векторній платформі, яка передбачена для первинної вакцинації однією дозою. Це буде актуально для тих, хто проґавив раніше свою вакцинацію, а треба виїжджати за кордон. Зараз ми очікуємо нову партію вакцини Pfizer, кілька сотень доз мають надійти найближчим часом і поповнити наші запаси".

Чи готові лікарні та лікарі до нової хвилі коронавірусу

"Зараз є проблема у південних та східних регіонах, які розташовані близько до лінії фронту. Адже багато медичних працівниць виїхали за кордон України, рятуючи своїх дітей від війни, і залишили робочі місця. Через дефіцит кадрів значно ускладнюється надання медичної допомоги. Також ускладнена логістика медичних препаратів, бувають перебої з електропостачанням. У західних регіонах ситуація, звісно, краща і стабільніша. Там є навіть надлишок медиків, які готові долучитися до роботи".

Фото: Укрінформ