Без урочистостей та дистанційно: як розпочався навчальний рік на Херсонщині

Без урочистостей та дистанційно: як розпочався навчальний рік на Херсонщині

Початок навчального року в Херсонській області відбувся без урочистостей та дистанційно. Водночас освітяни до нього підготувалися. Натомість в Херсоні окупаційна влада намагається організувати навчальний рік за російською програмою та прагне, щоб якомога більше дітей пішли до шкіл та садочків, пропонуючи їм фінансову допомогу у розмірі 10 тисяч рублів. Більше про це розповіла журналістка Херсонської регіональної редакції Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Про початок навчального року на Херсонщині

1 вересня в Херсонській області настало без урочистостей, без святкового дзвінка та дистанційно. Але освітяни нашої області готові до нового навчального року, і він, як і всюди, розпочався вчасно.  Про це повідомив перший заступник голови облради Юрій Соболевський. 

Освітній процес в Херсонській області за державними стандартами будуть забезпечувати в цьому навчальному році 1257 педагогічних працівників, які змогли виїхати з окупованого Херсона. Щодня вчителі Херсонщини намагаються залишити місце окупації та виїхати, але не завжди вони це можуть зробити. Навчати учнів з Херсонської області дистанційно можуть лише ті педагоги, які змогли виїхати і знаходяться на підконтрольній Україні території. Окупаційна влада продовжує тиснути на вчителів. Тож ті вчителі, які залишились на тимчасово окупованій території, відправлені у простій. 

Станом на 30 серпня до херсонських шкіл подали заяви та зареєструвалися 29416 учнів. З них 6030 учнів виїхали вже на підконтрольні Україні території, а 5746 наразі перебувають за кордоном. Такі дані озвучила начальниця управління освіти Херсонської міської ради Наталія Журженко.  

Від загарбників постраждали й будівлі закладів освіти. На території Херсонської міської громади від окупантів постраждало вісім навчальних закладів. 

Міський голова Олешок Євген Рищук розповів, що навчальний рік в школах і ліцеях Олешківської територіальної громади теж розпочався. Для тих, хто не встиг подати заяву вчасно, для того, аби розпочати новий навчальний рік, він на своїй сторінці у Facebook розмістив електронні адреси, за якими можна списатися з адміністрацією шкіл та отримувати інструкції, як діяти далі та яку форму навчання обрати: дистанційну, екстернатну чи сімейну.

Як окупаційна влада організує навчальний рік 

Що стосується окупованого Херсона, то окупанти теж намагаються запустити школи 1 вересня, але роблять це якось дивно. Наприклад, Міноборони Росії для чогось опублікувало список захоплених шкіл Херсонської області з їхніми географічними координатами. Цей документ вони опублікували у телеграм-каналі свого відомства. У цьому великому списку 107 шкіл саме з Херсонщини. 

Взагалі окупаційна влада заявляє про те, що вони саме 107 шкіл і хочуть відкрити, а також ще 27 дитячих садочків по всій Херсонській області. Про це заявив призначений Росією так званий голова уряду Херсонської області Костянтин Єлісєєв. За його словами, вчителі, які погодилися співпрацювати, пройшли перепідготовку за російською навчальною програмою, а в область привезли російські підручники. 

Водночас батькам, які віддадуть дітей до садочків та шкіл, обіцяють по 10000 рублів. 

Окупаційна влада блокує всі виплати в Україні. Вона створила вже гуманітарну кризу і на цьому фоні пропонує свої гроші на умовах того, що жителі будуть отримувати російські паспорти. Через безвихідь декому все ж таки доводиться йти на ці вимушені приниження, приймати умови окупантів, йти отримувати паспорт і брати допомогу. 

Але в окупаційній владі теж є проблеми фінансуванням цих виплат, які вони наобіцяли жителям окупованих областей, зокрема Херсонської області. Так звана замісниця глави військово-цивільної адміністрації Катерина Губарєва у своєму пропагандистському телеграм-каналі намагається всіх заспокоїти й обіцяє, що виплати будуть, але не уточнює.

У Херсоні дуже мало дітей йдуть до школи. Тому що, окрім пропагандистської програми за російськими стандартами, багато херсонців та жителів області бояться, що будуть якісь провокації з боку окупантів. І коли діти будуть перебувати в школі, вони можуть стріляти і звинуватити в цьому Збройні сили України. 

Фото: Суспільне.Херсон