"За перші три місяці існування послуги дистанційного шлюбу нею скористалися майже 1500 пар", — заступниця міністра юстиції

"За перші три місяці існування послуги дистанційного шлюбу нею скористалися майже 1500 пар", — заступниця міністра юстиції

Міністерство юстиції України опублікувало статистику за перше півріччя 2022 року, відповідно до якої в нашій державі зросла кількість бажаючих одружитися ​​— з 86 тисяч в першому півріччі минулого року до 104 тисяч цього року. Натомість в цьому півріччі майже вдвічі зменшилась кількість розлучень серед українців. Чому статистика показує такі зміни, Українське радіо дізнавалось у заступниці міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Валерії Коломієць.

0:00 0:00
10
1x

"Факт того, що шлюбів стало більше, має й психологічне пояснення, тому що ми всі почали до свого життя та інших людей в нашому житті ставитися інакше. Люди хочуть убезпечити свої родини.

З приводу розлучень я б звернула увагу на те, що в статистику потрапили ті розлучення, які на даний момент зареєстровані в органах ДРАЦСу, тобто тоді, коли люди мають можливість за взаємною згодою подати заяву та отримати свідоцтво про розлучення. Також в статистиці є й розлучення людей, які вже пройшли судову процедуру, якщо в них, наприклад, були діти. Коли судове рішення набуло законної сили, то вони прийшли до нас і зареєстрували розлучення. Тому, як на мене, зменшення кількості розірвань шлюбу свідчить не про те, що люди почали краще жити одне з одним. Скоріше за все, це свідчить про те, що ми не маємо актуальної статистики про звернення до судових органів з таким проханням від людей, які на сьогоднішній момент юридично все ще перебувають у шлюбі. Тому більш релевантні цифри ми побачимо до кінця року", — розповіла Валерія Коломієць.

Також, за словами заступниці міністра юстиції, на статистику впливає й кількість жінок з дітьми, які через війну виїхали за межі України та поганий рівень поінформованості частини з них щодо процедури розлучення у випадку, якщо вони перебувають за кордоном: "До мене зверталися з проханнями роз’яснити, чи йдеться про окрему процедуру, чи необхідно діяти так само, як діялось би, коли людина перебувала на території України. Також у ситуаціях, коли частина родини перебуває за кордоном, питання розлучення часто відкладається до часів, коли воно стане більш пріоритетним".

Окремо Коломієць торкнулася й послуги дистанційного шлюбу, яка стала доступна окремим категоріям українців після початку повномасштабної війни: "За перші три місяці існування цієї послуги нею скористалися майже 1500 пар. Люди можуть одружитися, коли один чи одна з них особисто не присутні, але є відповідна заява, або шлюб укладається керівником військової частини чи керівником закладу охорони здоров’я. Усі ці три випадки посвідчуються відповідним документом. Цей документ надсилається до ДРАЦС і вже ми вносимо відомості до реєстру".

"Загалом же на сьогодні найбільша кількість фактів реєстрації шлюбів відбувається на заході України, оскільки багато людей перемістилося. Також є дуже багато випадків, коли дівчата та жінки поїхали за кордон та хочуть оформити свої стосунки з половинкою, яка залишилася в Україні. Більш безпечно в такому випадку їм приїхати на певний період до Львова, Івано-Франківська чи Рівного", — підсумувала Євгенія Коломієць.

Фото: pixabay