"Суд" над іноземцями в псевдореспубліці "ДНР": як Україна може захистити військовополонених?

"Суд" над іноземцями в псевдореспубліці "ДНР": як Україна може захистити військовополонених?

15 серпня розпочнеться "суд" над іноземцями в так званому "ДНР", які воювали на боці України та потрапили в полон. "Судитимуть" п'ятьох людей – громадян Великої Британії, Швеції та Хорватії, яким може загрожувати покарання у вигляді страти. Як можна захистити цих іноземців з точки зору міжнародного права? Про це в ефірі Українського радіо розповів експерт "Центру громадянських свобод" Володимир Яворський.

0:00 0:00
10
1x

Навіщо Росії суди над іноземцями

Це не ситуативний крок, а системне явище. Росія постійно використовує територію псевдореспублік "ЛНР" та "ДНР" як територію без права, де можна вчиняти будь-що, що їм подобається. Саме тому вони там влаштовують фільтраційні табори, утримуються тисячі українських полонених. Тобто Російська Федерація затримує українських полонених, а потім відвозить їх на території так званих "ЛДНР", де утримує їх без визнання статусу полонених. І це стосується не лише іноземців, а й українців. І насправді таких справ буде ще багато. Зокрема, вони готують суд в Маріуполі.

Росіяни хочуть, щоб уряди Британії та інших країн напряму контактувати з псевдореспубліками "ЛНР" та "ДНР" в цій справі. І це для них важливо, адже вони вважають, що це визнання їхньої суб’єктності. Крім того, росіяни використовують цю незрозумілість в праві, щоб спробувати розправитись з українськими полоненими, яких там тисячі. Тож головна мета — використати вплив на цих людей.

Тому Україні потрібно на це зовсім по-іншому реагувати. І на сьогодні такого поняття, як так звані "ЛДНР" не існує, адже це окуповані Російською Федерацією території. І за все, що там відбувається, відповідає виключно Російська Федерація, яка повністю контролює цей регіон.

Про реакцію з боку України на ставлення до військовополонених

Насамперед Україні треба це змінити на міжнародному рівні та припинити використовувати поняття "ЛНР" та "ДНР", тому що це просто окуповані Російською Федерацією території. Псевдореспубліки "ЛНР" та "ДНР" — це суб'єкти, які не мають ніде відповідальності, а також не є суб'єктами міжнародного права.

Якщо Україна наполягатиме і всі міжнародні країни її підтримають у тому, що саме Російська Федерація несе повну відповідальність за ці території, тоді акцент буде змінено на те, що це повна відповідальність Російської Федерації за все, що там відбувається, наприклад, за всі так звані "суди". Насправді це позасудові вироки та страти, що є міжнародним злочином. І його вчиняє саме Російська Федерація. І це можна доводити, тому що на сьогоднішні всі процеси в так званих "ЛДНР" повністю контролюються Російською Федерацією. І фактично це є просто військова адміністрація окупаційної влади на місці. Навіть голова Верховного суду так званого "ДНР" — це людина, яка працювала раніше у слідчому комітеті прокуратури Російської Федерації. Тож кадри, які виконують ці завдання щодо засудження, не місцеві.

Тому Україні не потрібно переносити відповідальність на міфічні псевдореспубліки "ЛНР" та "ДНР" і фактично фіксувати їхню суб'єктність. І це може врятувати цих людей, тому що в Росії є мораторій на виконання смертних вироків. Тобто там немає смертних вироків. Мало того, в так званій "ДНР" донедавна мораторій на виконання смертних вироків був знятий, але через те, що в Росії це заборонено, відповідно Росія не має виконувати такі вироки на цих територіях. Якщо вирішити питання зі смертними вироками, тоді рано чи пізно ці люди опиняться у нас, тому що після війни відбувається обмін полоненими. Тому лише питання часу, коли вони потраплять додому.

Які права гарантовані військовополоненим

Військовополонений не може бути засуджений за те, що він просто стріляв і здійснював свою військову діяльність. Він може бути засуджений тільки за вчинення міжнародних злочинів, зокрема катування, масові вбивства цивільних тощо, які потрібно довести. З цими доказами в Росії великі проблеми, і тому вона намагається засудити іншим способом. Тому що довести вину кожного в міжнародному злочині доволі складна справа. Крім того, військовополоненим гарантується належне тримання під вартою, харчування, відсутність катування та жорстокого поводження. Також їх не можна використовувати як рабів на праці і їм потрібно надавати медичну допомогу. Після або під час війни їх, як правило, обмінюють.

Але проблема в тому, що Росії, використовуючи лазівку у вигляді так званого "ДНР", не визнає більшість людей військовополоненими. Тобто якщо людина вже визнана військовополоненим в Росії, тоді нам простіше її обміняти, тому що вона є в списку військовополонених, і за нею стежить Червоний Хрест. Тобто вона вже в статусі.

Багато людей, які затримані, не є військовополоненими. Наприклад, з "Азовсталі" вивели дуже багато цивільних, зокрема лікарів. І таких людей взагалі потрібно відпускати. Їх не можна тримати під вартою.

Як Україна може захистити полонених і не допустити страти

Важливо просунути ідею, що Російська Федерація все це здійснює, і саме вона буде відповідати за ці міжнародні злочини. Крім того, нам потрібно мати зі своєї сторони більше заручників, тобто солдатів Російської Федерації. У нас має бути більше російських полонених, щоб ми мали на що обмінювати. Тому що є дуже велика диспропорція, що українських полонених більше, а українські військові з незрозумілих причин беруть дуже мало полонених Росії.

Фото: з відкритих джерел