Що відбувається на окупованій Луганщині ― журналіст Суспільного

Що відбувається на окупованій Луганщині ― журналіст Суспільного

На Луганщині надзвичайно складна ситуація. Місцевим жителям треба знову евакуюватися. Шахти на грані закриття. Подробиці розповів в ефірі Українського радіо наш кореспондент.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

"Окупанти майже повністю захопили Луганську область, залишається буквально декілька сіл, але ЗСУ тримаються. Є активний спротив, тобто партизанський рух. У багатьох містах відбуваються акції "жовті стрічки", наприклад, у Луганську та Рубіжному. Було розвішано також плакати із закликами до ліквідації мера-колаборанта Сергія Хотіва. Нагадаю, що 3 березня він взагалі зник, а потім з’явився з окупантами. Так само плакати розвішували в Білокуракіно, щоб вороги забралися з України, у Лисичанську також. Дуже промовисте звернення записав очільник області Сергій Гайдай про те, що взагалі приніс "рускій мір" на територію Луганщини. У найбільших містах Сєвєродонецьку та Лисичанську зруйновано майже все, комунікацій немає, люди змушені готувати їжу на вогнищах. Опалення взимку скоріше за все не буде, у Сєвєродонецьку зруйновано ТЕЦ, яка опалювала місто, росіяни відновлювати її не збираються. Та й сенсу немає. У цих містах до 24 лютого проживало десь по 120 тисяч людей. На момент захоплення міст залишалося десь по 7-10 тисяч. Кажуть, що люди повертаються, але в найкращому випадку це буде по 20-30 тисяч. Від росіян нібито надходять такі заклики до жителів Сєвєродонецька, Рубіжного, Лисичанська, щоб всі виїжджали взагалі ― або на територію Росії, або в інші окуповані міста, приміром, Луганськ, Алчевськ. Інтернет облетіли фотографії, як призначений окупантами "мер" Сєвєродонецька Микола Моргунов відкрив у місті так звані "помивочниє", оскільки водогін та каналізації зруйновані".

Про шахти

"Ми телефонували Михайлові Волинцю, представнику гірничої галузі, і він сказав, що у Долині під Лисичанськом окупанти вже почали видобувати вугілля. Але вони не відкачують з шахти воду, ця вода накопичується і вона високомінералізована. Якщо вона прорветься до річки Сіверський Донець через ґрунт, то річкова вода стане не придатною до споживання. Але росіян це не хвилює, жодних робіт щодо вдосконалення або переобладнання шахт вони не робили з 2014 року і не збираються робити на новозахоплених територіях. Після деокупації Україна зможе, за підтримки західних партнерів, швидко ліквідувати наслідки, які завдала Росія 8 років тому і зараз".

Про гуманітарну ситуацію

"Стабільно складна гуманітарна ситуація у Лисичанську. Росіяни виганяють місцевих жителів і за їжу змушують копати туалети. Прямо на вулицях, адже комунікацій немає. Хочу звернутися до мешканців Луганщини, які виїхали. Зараз по всій країні відкриваються гуманітарні центри допомоги, зокрема у Полтаві, Дніпрі, Івано-Франківську, незабаром у Запоріжжі. Заходьте на сторінки Луганської облдержадміністрації, на сторінку Сергія Гайдая, читайте інформацію ― вам неодмінно допоможуть".

Що тримає людей на місці попри всі складнощі

"Зараз взагалі немає можливості виїхати. Хіба що тільки через територію Росії. Тобто треба виїхати з окупованої території, приїхати до Санкт-Петербурга, наприклад. Потім поїхати на кордон з Естонією, і через Прибалтику повернутися в Україну. Це складний і небезпечний шлях, тому що в Росії тебе можуть затримати, а до того ж це великі кошти ― приблизно тисяча доларів, як зазначив пан Сергій Гайдай. Люди, які там залишилися, це здебільшого мешканці пенсійного віку або вони мають проблеми зі здоров’ям, або ж малозабезпечені. Саме тому зараз Україна запровадила обов’язкову евакуацію з Донецької області".

Фото: articles.tribun.com.ua