"Економічна модель світу, в якій не існує Росії": експерт про те, як переконати всі країни G20 підтримати санкції проти РФ

"Економічна модель світу, в якій не існує Росії": експерт про те, як переконати всі країни G20 підтримати санкції проти РФ

Повномасштабна війна в Україні триває вже понад п’ять місяців, але й досі лише половина країн G20 підтримують санкції проти Російської Федерації, запроваджені США та ЄС. Чому половина країн G20 не підтримують санкції проти Росії та чи може на це повпливати влада нашої країни? Українське радіо дізнавалось про це в експерта Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександра Краєва.

0:00 0:00
10
1x

"Важливо розрізняти G20 та G7. G7 — це більше клуб західних країн та економік, які досягли за останнє століття найбільших успіхів. В той час як група 20-ти держав — це більше репрезентативний як географічно, так і політично клуб просто великих економік світу. Тому половина, яка поки що не приєдналася до санкцій, — це країни таких регіонів як Африка, Південно-Східна Азія, Латинська Америка. Вони не дуже схильні брати активну участь в геополітичних протистояннях й займають зазвичай більш помірковану позицію. А якщо говорити конкретно про санкції проти Росії через війну в Україні, то частина країн G20 ще й залежні від обох сторін конфлікту. Зокрема це стосується харчової промисловості та торгівельно-економічних зв’язків. Тому поки що вони чекають того, як повернуться сторони в цьому протистоянні і хто переможе у ньому. Й тоді вони вже будуть вирішувати", — розповів Олександр Краєв.

Разом з тим, за словами експерта, наша дипломатія та союзники активно працюють над тим, аби країни G20, які зараз намагаються стояли осторонь війни та не підтримують санкції проти Росії, змінили свою думку: "Ми надаємо все більше інформації та свідчень, тому все більше країн приєднуються до нашого табору та починають розуміти цю війну з нашої точки зору". 

"Поруч з тим, Росія паралельно дуже активно працює з африканським регіоном та Центральною Азією. Росія намагається переконувати їх у зворотному та шукати собі союзників у підсанкційних країнах, які також страждають від обмежень. По суті, йде дуже потужна дипломатична дуель. 

У світі зараз стає все більше і більше конфліктів: майже почався конфлікт щодо Тайваню, продовжується конфлікт в Нагірному Карабасі, знову почалася нестабільність на Близькому Сході, конфлікт у Косово може початися в будь-який момент. Ця нестабільність та величезна кількість конфліктів почалася з однієї простої причини — Російська Федерація вирішила, що їй все дозволено. Якщо ми зможемо країнам це донести, що коренем зла і всіх конфліктів є саме РФ, тоді ми й зможемо набагато легше та ефективніше працювати з G20", — зазначив Краєв.

Також, як продовжив експерт, потрібно створити нову економічну модель, в якій не буде РФ: "Навіть європейським країнам це важко уявити. Всі бачили, як довго і з яким скреготом вони приєднувалися до кожного наступного санкційного пакету, як вони довго не могли відмовитися від дешевої російської енергетики. Тож можна уявити, як складно буде це робити країнам з інших частин світу". 

"Нам треба показати іншим країнам альтернативу, показати, що співпраця з Росією — це не просто неморально, а й невигідно, адже зараз жодна нормальна страхова компанія не буде страхувати контракти з росіянами. Ніхто не знає, як росіяни будуть поводити себе наступного дня, як вони будуть виконувати той чи інший договір", — підсумував Олександр Краєв.

Фото: Суспільне