Новий проєкт "ППО. Протипанічна оборона" — на радіо "Культура"

Новий проєкт "ППО. Протипанічна оборона" — на радіо "Культура"

На радіо "Культура" стартував новий проєкт "ППО. Протипанічна оборона". Щобудня о 17:50 в цій новій рубриці ведучий Вадим Карп’як говоритиме з експерткою з протидії дезінформації Оксаною Мороз про те, як працюють інформаційно-психологічні спецоперації росії та що робити, аби не ставати їх співучасниками чи жертвами.

0:00 0:00
10
1x

Перший випуск — про те, чому потужною зброєю у цій інформаційній війні стали астрологи й екстрасенси, — вже доступний за посиланням.

"За час війни нам доводиться опановувати багато нових несподіваних знань. Ми вже навчилися відрізняти Джавеліни від Гаймарсів. Тепер пора вивчати, що таке ІПСО. Зараз через кожного з нас проходить такий потік інформації, що часто дуже складно відрізнити новину від маніпулятивно вкинутої інформації, яка покликана нас розсердити, розчарувати, зневірити або збити з пантелику. Тому ми й розпочинаємо нашу "Протипанічну оборону". Разом з Оксаною Мороз випуск за випуском будемо розбиратися, які методи інформаційного впливу намагаються до нас застосовувати, щоб надурити чи викликати паніку. І, звісно ж, будемо вчитися їм протистояти», — розповідає ведучий проєкту Вадим Карп’як.

У програмі розкажуть, зокрема, про російські інформаційні атаки 1930-х і часів Другої світової, а також про те, як рф адаптує методички КДБ до сучасних реалій інформаційної війни. Поговорять про анатомію маніпуляцій: хто і як запускає інформаційні віруси та за якими принципами обираються «найболючіші» теми. А також детально розглянуть основні соціальні мережі та месенджери як головні інструменти поширення дезінформації за часів війни.

"Аудиторія радіо "Культура" дуже цікавиться не лише сучасним порядком денним, а й історією. Саме тому наша нова рубрика пропонує новий погляд на тему дезінформації. В кожному випуску будемо говорити не про одноденні російські фейки, а про історичні тенденції та закономірності. Думаю, дуже цікавим буде такий погляд на російські інформаційні атаки крізь "історичні окуляри". Зрештою, виявилося, що методички КДБ можна адаптувати навіть під формати сучасних соцмереж", — розповідає виконавча продюсерка радіо "Культура" Ірина Славінська.

У кожному випуску детально препаруватимуть й аналізуватимуть найцікавіші приклади ІПСО (інформаційно-психологічних операцій), аби ми краще зрозуміли, як працюють інформаційно-психологічні атаки та що робити, аби не грати на стороні ворога. 

"Російській пропаганді зараз нелегко з українцями. У біолабораторії та розіп’ятих хлопчиків ми не віримо, рускій мір ненавидимо, об'єдналися та працюємо задля перемоги. Тому росія вимушена діяти прихованими інструментами — тими, які важко розпізнати й зрозуміти. До цього додається велика емоційна втома та високий рівень стресу, в якому ми всі живемо. Це суттєво зменшує ефективність раціональних пояснень інструментів ворога на інформаційному фронті. А от аналогії та паралелі працюють набагато краще. Тим більше, що російська пропаганда копіює методички КДБ. Тому ми в програмі багато говоримо про важливі сучасні виклики, але через призму історичних кейсів. Щоб показати паралелі, ідентичність інструментів і наслідки неправильних дій", — розповідає Оксана Мороз.

Проєкт виходить щобудня о 17:50.

Відразу після виходу в ефір усі програми будуть доступні за посиланням на сайті Радіо "Культура", а трохи згодом — в архіві мобільного застосунку suspilne.radio та на всіх подкаст-платформах Суспільного.