Програма підтримки підприємців "єРобота": які гранти на розвиток бізнесу можна отримати від держави — розповідає адвокат

Програма підтримки підприємців "єРобота": які гранти на розвиток бізнесу можна отримати від держави — розповідає адвокат

Місяць тому держава запровадила грантову програму підтримки бізнесу "єРобота". Вона стартувала 1 липня. Які гранти на розвиток бізнесу можна отримати від держави і наскільки активно українці вже використовують таку можливість? Які з програм, запропонованих урядом, стали найбільш популярними? Про це розповів слухачам Українського радіо адвокат, голова правління громадської організації "Асоціація представників малого та середнього бізнесу міста Києва" Максим Тютюнников.

0:00 0:00
10
1x

"Ця програма запрацювала з 1 лип ня. В чому відмінність кредитної і грантової програми? Кредити бізнесу зараз складно і болісно брати. І його треба повертати в повному обсязі, сплачуючи відсотки. А грант є безповоротним. В цій програмі є багато плюсів: стимулювання розвитку бізнесу, його легалізація і реєстрація, створення нових робочих місць. Щоб подати заявку, треба бути фізичною або юридичною особою-підприємцем. Робиться це через "Дію": пишеться заявка, прикріплюється бізнес-план, підписується електронним ключем і надсилається. Подано вже понад 4 тисячі заявок. Позитивний результат мають 10% з цих заяв. Відмови були тим, хто займався економічними злочинами і має неповерненні кредити.  Якщо виконати умови: створити від 3 до 10 робочих місць протягом двох років та сплатити 50% цього гранту у вигляді податків, то грант можна не повертати. Найбільше подано заявок із Київської, Дніпропетровської, Львівської області. 

Грантові гроші розподіляються на кілька напрямків: гранти від 50 до 250 тисяч гривень на будь-який мікробізнес та власні справи, до 8 мільйонів на розширення та створення підприємств у галузі переробки, грант на висадку нових садів, гранти на побудову теплиць, грант для стартапів, гранти на навчання у сфері IT-технологій. Така політика була застосована у Польщі в 90-х роках. Ці гроші можна використовувати виключно на закупівлю обладнання: подається бізнес-план, в якому все прораховується, береться рахунок-фактура від виробника або постачальника цього обладнання. Ці кошти напряму виділяються та сплачуються по рахунку. Наприклад, в мікробізнесі можна відкрити фотостудію, шиномонтаж, станцію техобслуговування, перукарню.  Ці заявки тут опрацьовує Державна служба зайнятості. У сфері агропромислового сектору — Міністерство аграрної політики. Для проєктів із переробки —  Міністерство економіки за результатами висновків банку.

Така програма вже була в Україні. Називалася "Рука допомоги" для безробітних, які стояли на обліку у центрі зайнятості. Це був пілотний проєкт і був започаткований у 2021 році. Він дав позитивні результати. Зокрема, стоїть особа на обліку у центрі зайнятості, отримує щомісячну допомогу. У період ковіду неможливо було запропонувати якусь посаду. Тоді "Рука допомоги" надавала до 100 тисяч гривень, які потрібно було з часом повернути. Якщо ж було створено робочі місця і сплачено податки на ЄСВ, то тоді можна було їх не повертати. Так само відбувалася, як і сьогодні, легалізація бізнесу і його реєстрація, сплата податків і створення робочих місць. До комісії, яка вирішувала щодо надання цієї допомоги, входили представники Мінсоцполітики, Центр зайнятості адміністрація та податкова. Але не було представників бізнесу".

Фото: Суспільне Буковина