Маломуж: "У нас є на перемогу серпень і вересень"

Маломуж: "У нас є на перемогу серпень і вересень"

В Оленівці на непідконтрольній частині Донецької області вчора стався обстріл в'язниці, де перебували українські полонені. Відомо про понад 50 загиблих і багато поранених. Так росіяни намагаються відволікти увагу від своїх поразок на південних напрямках. Також поширюють відео з тортурами наших солдат і активізовують рухи на білоруському напрямку. Чи можна говорити про перспективи визнання РФ спонсором тероризму після таких дій? Чому відбувається мобілізація в Росії? Чим нам це загрожуватиме? Про це слухачам Українського радіо розповів генерал армії, голова Служби зовнішньої розвідки України 2005-2010 років Микола Маломуж.

0:00 0:00
10
1x

Чи пов'язані події в Оленівці з втратами росіян на Херсонщині

"Росія почала масовану інформаційну атаку щодо українців. Таким чином вони намагаються впливати і на своїх громадян. Вони відчувають свої поразки на фронті, свою неможливість захопити всю Донеччину і інші напрямки. Це все ще раз вказує росіянам на те, що у них не вистачає сил і резервів для наступу. Тому вони зробили паузу і почали накопичувати війська. Цю паузу Росія активно заповнює інформаційними атаками і обстрілами цивільних об'єктів. Самі проводять спецоперації щодо катувань і звинувачують в усьому Україну. Щоб показати, що тут скоюють злочини ЗСУ, і цим наводити жахи на своїх громадян. І спонукати їх до більшої ненависті, протистояння нам і ще більшої підтримки дій Путіна. Створити картинку, що це ми нанесли удар, і знищувати наших воїнів у порушення будь-яких норм і правил війни. 

Зараз у Росії почали збільшувати мобілізаційні ресурси — по 400-500 осіб з кожного міста. А з кожної області вийде батальйон. Москва і Петербург повинні дати по два батальйони. Щоб було 40-50 тисяч, і після вже розпочати нові наступальні дії. Крім нагнітання обстановки, відбувається цілеспрямована обробка свого суспільства. 

З іншого боку, триває залякування українців, щоб примусити Зеленського зупинити війну через масові жертви на своїх умовах. Вони розуміють, що може бути сильний контрнаступ по звільненню українських територій ЗСУ, і тоді ми будемо диктувати вже свої умови. Сьогодні вони хотіли взяти контроль над Донецькою і Луганською областю, Херсонською, Запорізькою, частиною Харківської області, створити через референдуми республіки і далі контролювати процес щодо ескалації нових операції проти України в цілому.  

Виконавцями теракту в Оленівці насправді можуть бути вагнерівці. Підрив місця утримання наших захисників є стратегічною провокацією. Вона могла бути санкціонованою лише з відома Путіна. Головним чинником в цій історії є дискредитація Зеленського. Він взяв на себе відповідальність щодо обміну полонених — разом із представникам ООН, Червоного Хреста і російською стороною, — що вони дійсно складуть зброю і буде проведено ефективний обмін. Росія тягнула час і зараз показала, що вона цього робити не буде і не хоче. У них там діє потужна антипропаганда проти "нацизму". Вони продемонстрували її саме на азовцях. Я передбачаю, що їх ніколи міняти не будуть".

Як вплинуть заяви міжнародних організацій на Росію

"Зараз необхідно вимагати від ООН і інших міжнародних організацій (заявити — ред.), що обстріл в Оленівці є надзвичайною ситуацією у світі, яка повинна мати потужний розголос. І ініціатором має бути саме Україна. Треба говорити на всіх міжнародних майданчиках про цей злочин. Змушувати міжнародні інституції діяти дуже активно. Треба створити міжнародну комісію з розслідування цих злочинів і проводити їх. Звісно, що Росія нікого туди допускати не буде. 

Ми програємо інформаційно нашу війну. Навіть зараз. Вийшло так, що Росія "врятувала" увесь світ від голоду. Бо Лавров здійснив турне Африкою і там доводив, що вони такі хороші і врятували всіх. Ми повинні кричати про те, що Росія агресор і саме вона заблокувала свого часу порти з зерном. Ми у світі маємо працювати разом і консолідовано, сотнями країн тиснути на Путіна і обмежувати його діяльність. Всі угоди з партнерами не мають бути формальними. І залучати сюди Китай та Індію". 

Чи є загроза для України в концентруванні російських військ на Херсонщині

"Є загроза. Тому що перспективний напрямок для них — це південний. Всі зусилля Росія відволікає на Луганський, Донецький і частково Харківський. 

Президент дав вказівку звільнити південь. Це будуть важкі бої. Це мають бути системні комплексні наступальні операції. Тому Росія готує підкріплення в 60 батальйонів, бо не хоче віддавати південь. Така кількість батальйонів не є критичною для нас, але вони будуть посилювати свої позиції на Донецькому напрямку, намагатися захопити Бахмут, Слов'янськ, Краматорськ. Частину військ перекинуть через Київський міст на Херсон. Нам треба ефективно готуватися і поспішати наступати, поки росіяни не оговталися. Ми маємо перевагу у новітній техніці, яка на два-три покоління перевершує російську техніку, і маємо потужний потенціал ЗСУ. Ми активізували до мільйона людей. У росіян буде до 200 тисяч солдатів. Треба це все розумно використати і не затягувати. У нас є на перемогу серпень і вересень.

Щодо мостів на Херсонщині, то вони не мають стратегічного значення. Вони обмежують їхні можливості, але не критично. Залізничний міст постачає набагато більше озброєння. Він не зруйнований остаточно. І автомобільний Антонівський теж лише частково зруйнований. Нам для росіян потрібно створити котел. Ми для наступальних операцій можемо використовувати інші мости. Ми маємо досвід відновлення мостів за декілька днів".

На фото — зруйнований барак в Оленівці, де перебували "азовці"

Фото: АР