"Відчуваємо, що ЗСУ вже поруч": кореспондентка з Херсонщини про руйнування Дар'ївського мосту та підготовку до псевдореферендуму

"Відчуваємо, що ЗСУ вже поруч": кореспондентка з Херсонщини про руйнування Дар'ївського мосту та підготовку до псевдореферендуму

24 липня на території Херсонщини, у Каховці та Новій Каховці, місцеві жителі повідомляють про вибухи. Водночас 23 липня ЗСУ влучили в Дар’ївський міст, що ускладнило для окупантів постачання зброї та техніки з Правобережжя. Крім того, на Херсонщині окупаційна влада активно готується до проведення псевдореферендуму. Більше про ситуацію в регіоні розповіла журналістка Херсонської регіональної редакції Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Про наступ ЗСУ

Зранку в Херсоні, на околицях міста і в Херсонській області було дуже гучно. Ми відчуваємо, що Збройні Сили України вже поруч. Місцеві жителі повідомляють про влучання по скупченню ворога в районі міста Каховка. Після вибуху люди спостерігали там величезний стовп диму. В сусідній Новій Каховці місцеві мешканці повідомляють про приліт поблизу моста через Каховську ГЕС. Ці влучання підтверджують російські пропагандистські ЗМІ. 

Вчора наші військові просто з ювелірною точністю влучили в єдиний об'їзний міст через Інгулець у Херсонській області, розташований у селі Дар’ївка. Цю інформацію підтвердив і депутат Херсонської облради Сергій Хлань. У такий спосіб наші Збройні Сили ускладнюють шляхи постачання окупантів з Правобережжя. Легковий транспорт по Дар’ївському мосту їздити може. Пошкоджена лише одна смуга руху транспорту.

Про проведення референдуму

Також окупаційна влада не полишає спроб організувати псевдореферендум щодо приєднання тимчасово окупованої території Херсонської області до складу Російської Федерації, хоча має з цим проблеми. Вона не може сформувати виборчих комісій. Це завдяки тому, що жителі області просто навідріз відмовляються брати в цьому участь. 

Але окупанти активно працюють над цією проблемою. Вони обдзвонюють з опитуванням громадської думки жителів області, через голів ОСББ і роздачу своєї гуманітарної допомоги збирають дані про мешканців для оформлення виборчих списків, намагаються надавати 10 тисяч рублів, і за це теж збирають особисту інформацію про людей. Про це повідомляє перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський. 

Також почалася вже відкрита підготовка для проведення так званого "референдуму". Майже три тижні у Херсоні перебувають російські політтехнологи, які координують проведення референдуму та працюють над організацією картинки для російських ЗМІ.

Окупаційна адміністрація також вже від учора утворила виборчу комісію для організації референдуму. Ця комісія з трирічними повноваженнями буде складатися з семи членів, і потенційних кандидатів окупанти просять вже зараз подавати заявки. Про це на своїх пропагандистських каналах розказали окупанти, колаборант Володимир Сальдо видав відповідний указ.

Про вступну кампанію до херсонських вишів та російських вчителів

Також на своїх пропагандистських ЗМІ окупантська влада анонсує вступну кампанію до захоплених Херсонського державного університету, Херсонської державної морської академії та Херсонського медичного коледжу, а також заявляє про те, що зовсім скоро до цього переліку увійдуть і інші херсонські університети.

Днями окупанти відкрили ще один новий заклад на базі захопленої Херсонської академії неперервної освіти. І вже найближчим часом вони анонсують там проведення "спеціальних курсів" для вчителів. Українські освітяни відмовляються працювати на окупаційну владу, тому росіяни завозять своїх спеціалістів. Вже відомо про 250 вчителів з різних регіонів Російської Федерації, які погодилися приїхати у "відрядження" до Херсонської області.

Фото: Flickr