Лідери заборонених проросійських партій можуть зареєструвати нову партію і робити те саме — аналітик руху "Чесно"

Лідери заборонених проросійських партій можуть зареєструвати нову партію і робити те саме — аналітик руху "Чесно"

Компартія володіє найбільшою кількістю майна з-поміж заборонених проросійських партій. Такі результати дослідження руху "Чесно". У липні Восьмий апеляційний суд Львова заборонив діяльність Компартії. Згідно цього рішення всі кошти і майно переходять у власність держави. Що ще має в своєму розпорядженні заборонена Компартія? Як буде відбуватися передача майна державі? І як держава мала б ним розпорядитися? Про все це слухачам Українського радіо розповів аналітик руху "Чесно" Ігор Фещенко.

0:00 0:00
10
1x

Яку нерухомість мають заборонені партії

"Всі 16 рішень суду, що були прийняті протягом червня і липня,  мали 2 головні пункти: заборонити партії і конфіскувати на користь держави всі їхні кошти і майно. Виникало питання: а яке ж майно вони мають. Про це можна було дізнатися із фінансової звітності політичних партій. Але після 24 лютого дуже багато реєстрів було закрито. Вдалося знайти кілька ухвалень по забезпеченню позову щодо цих політичних партій і звідти фрагментарно витягувати інформацію про те, чим володіють ті чи інші партії. 

Серед усіх наявних партій Компартія має найбільшу кількість нерухомості. Це 61 об'єкт. Багато із них перебувають у селах та містечках. Понад половина є на окупованих територіях, в Криму знаходиться 10-15 об'єктів. Сукупно це вийде сума в розмірі десятків мільйонів гривень.

Таке ж рішення прийняв суд і щодо інших 16 політичних партій. Частина з них подає апеляцію на це рішення. Зокрема ОПЗЖ і Соціалістична партія України. В соціалістів є в наявності нерухомість, розкидана регіонами, її небагато, всього чотири об'єкти. А в ОПЗЖ жодної нерухомості, але тут можна конфіскувати якісь залишки на рахунках. Тому що впродовж останніх двох років ОПЗЖ отримала 200 мільйонів гривень державного фінансування".

Які державні органи займатимуться коштами заборонених партій 

"Тут ми маємо апелювати до народних депутатів України. І ми зараз говоримо абсолютно про всі партії, а не лише про заборонені. Ми могли б подивитися звітність будь-якої партії на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Але народні депутати ось вже понад два роки під ковід і карантин дозволили не подавати цю фінансову звітність, яку вони раніше подавали ще із 2016 року на щоквартальній основі. Жодна політична партія за ці два роки не прозвітувала, куди і як витрачає свої фінанси".

Як буде проходити конфіскація

"Такої практики ще в Україні не було, щоб забороняли політичні партії і конфісковували їхнє майно. Тому всіх нюансів ми і самі ще не знаємо. Ми почекаємо, хто подасть на апеляцію. Коли вже буде остаточне рішення про заборону існування цих партій, Міністерство юстиції ліквідує юридично партію, припиняючи її існування. Після чого буде переводити майно у державну власність"

В Україні є 400 партій. Скільки партій є в інших державах

"Така кількість партій в межах однієї держави є традиційною в демократичних країнах. Є і по 600, і по 700 партій. Така велика кількість партій не вважається проблемою. Проблема з'являється тоді, коли починає з'ясовуватися, чим ці партії займаються. Почистити український політичний ландшафт від агентів російського впливу потрібно і необхідно. Як це зробити? Тут є певні проблеми. 

Заборона партій йде швидко. Наприклад листи і матеріали, які СБУ готувало до їх викриття, були направлені до Міністерства юстиції ще 26 березня. Вони готувалися поспіхом. І там не було пропрацьовано достатньо хорошої доказової бази щодо їх заборони. Хоча на такі партії можна було зібрати купу матеріалів, до яких не було б жодних питань і зачіпок. Є страх, що з апеляціями може піти щось не по плану. 

Головне питання: розібратися із діяльністю їхніх представників. Бо вони завтра зареєструють нову партію і будуть робити те саме. Треба дати оцінку їхнім лідерам і рядовим членам".  

 

Нагадаємо, в березні РНБО на час воєнного стану вирішила призупинити в Україні будь-яку діяльність партій, які мають зв'язки з Росією. 20 березня Президент ввів у дію рішення РНБО про припинення діяльності низки партій. 3 травня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який забороняє в Україні проросійські партії, а 14 травня Зеленський підписав закон про заборону таких партій. Наприкінці травня вже стало відомо, що Міністерство Юстиції подало до суду 17 позовів для заборони партій. 

Заборонено діяльність 16 партій: ОПЗЖ, Опозиційний блок, партія Шарія, Наші, Блок Володимира Сальдо, Соціалістична партія України, Держава, Соціалісти, Справедливість та Розвиток, Ліва опозиція, Союз Лівих сил, Прогресивна Соціалістична партія України та Єдина Русь.

Фото: ОПЗЖ

Останні новини
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
Новини по темі
Далеко не всі такі депутати отримали підозри — Вікторія Олійник про "кейс Шуфрича"
Стегній: Режим "сплячих" проросійських політиків — загроза майбутнього України
"Майно Януковича стало здобутком державного бюджету" — Вікторія Коломієць про заборону Партії регіонів
Депутати ОПЗЖ продовжують працювати у Верховній Раді: оцінка руху "ЧЕСНО"
Конфіскація активів РФ: чи достатньо в України законних процедур? Пояснює Несходовський