"Не продають зброю, але постачають комплектуючі до ракет": експертка про те, як Китай допомагає Росії

"Не продають зброю, але постачають комплектуючі до ракет": експертка про те, як Китай допомагає Росії

Вже 144 дні триває повномасштабна війна Росії проти України. За цей час наша країна згуртувала довкола себе чи не всі країни світу, проте Росія й надалі має кілька більш чи менш сильних союзників. Одним з них залишається Китай, який займає нейтральну позицію, але все ж знаходить способи співпрацювати з РФ. Детально про те, яким чином Піднебесна докладається до того, аби війна в Україні не закінчилася швидко, Українське радіо розпитало магістерку зовнішньої політики Наталію Бутирську.

0:00 0:00
10
1x

"Китай перебуває під особливо пильним наглядом Сполучених Штатів Америки та всього світу стосовно того, наскільки він допомагає Росії у війні. Питання стоїть дуже широко, адже є підтримка Китаю на політичному рівні, і вона дуже очевидна: це і підтримка в Раді безпеки ООН, і заперечення багатьох речей, які відбуваються на території України.

Кілька місяців тому була інформація у ЗМІ, нібито Росія звернулася до Китаю за військовою допомогою, проте китайський уряд дуже сильно заперечував цей факт: Китай знає, що в разі викриття таких фактів, він отримає серйозний пакет санкцій. Піднебесна у цьому не зацікавлена, тому що залежить не лише від імпорту та експорту на ринки США та європейських держав, а й від багатьох західних технологій, в тому числі й у військовій сфері", — розповіла Наталія Бутирська. 

Разом з тим, як повідомили The Wall Street Journal, за даними китайської митниці за перші п’ять місяців поточного року поставки мікросхем з Китаю до Росії зросли більш ніж удвічі. 

"Уряд Китаю прагне продемонструвати, що він не допомагає Росії, тому загальний обсяг продажів зброї впав. Однак зросли обсяги проданих мікросхем, алюмінію. Це те, що є критично важливим для Росії, адже, наприклад, мікросхеми використовуються для виготовлення ракет. РФ не має подібних технологій і закуповувала їх за кордоном. Європейські країни та Сполучені Штати Америки закрили доступ російським компаніям, тому цілком може бути, що ці компоненти постачають саме китайські компанії. Це продовжуватиме можливості Росії атакувати", — прокоментувала експертка. 

"Минулого місяця міністерство торгівлі США внесло п’ять китайських компаній з виробництва електроніки до торгівельного "чорного" списку. Це вже був сигнал для тих компаній, які попри санкції і попри тиск з боку США намагаються знайти ніші для продажу.

Потрапляння до такого "чорного" списку означає, що якщо американські компанії-партнери захочуть продавати товар одній з цих п’яти компаній, то вони будуть змушені отримати окремі дозволи від уряду", — додала Бутирська.

Проте, як зазначила експертка, не варто чекати, що найближчим часом під тиском міжнародної спільноти Китай змінить свою позицію щодо Росії: "Якщо ми очікуємо прориву в цьому питанні, то це неможливо. На сьогодні Китай не допомагає Росії тими засобами, які заборонені, адже навіть купівля нафти поки що не обмежена. Піднебесна використовує можливість закупити цей ресурс за дешевими цінами, як це робить та ж Індія".  

Нагадаємо, CNN повідомили, що делегація Росії щонайменше двічі за останній місяць відвідувала аеродром Кашан у центральному Ірані для огляду бойових безпілотників. Ймовірно, РФ хоче отримати їх для використання у війні проти України. 

Фото: BBC