Чи дотримуються Закону про державну мову в інтернеті — експерт

Чи дотримуються Закону про державну мову в інтернеті  — експерт

З 16 липня починає діяти нове положення Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Українська мова має бути запроваджена на всіх інтернет-ресурсах, інтерфейсах у комп'ютерних програмах, також і на товарах. Чи всі сайти переходять на державну мову? Якщо було зафіксовано порушення, куди звертатися? Про це розповів слухачам Українського радіо генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України Юрій Пероганич.

0:00 0:00
10
1x

"Усі сайти, зокрема ті, хто є членами нашої асоціації, мають сторінку із залученням української мови. Багато хто із них перевів свої сайти на державну мову в останні дні. Це говорить про те, що закон все ж таки діє на наше суспільство.

Що стосується використання української мови на всіх товарах. Коли ви купуєте кавомолку або бойлер, то часто там є панель з електронним дисплеєм. Від сьогодні всі ці написи мають бути позначені українською мовою. Особливо якщо ви їх купили після 16 липня.

Звісно, не всі виробники були до цього готові. Ті, що не встигли перебудуватися, призупинили свої постачання товарів до України. Але ці процеси переходу на українську мову тривають. І скоро всі товари, які зараз загальмувалися через перехід на державну мову, по дорозі до України, повинні повернутися до нас на полиці магазинів. 

Всі кнопки, які є на техніці, так само мають бути українською. Якщо ви бачите позначки іншими мовами, то це, швидше за все, є контрабандний товар без сплати належних податків. 

Зараз більшість товарів мають мовний інтерфейс. Можна голосом давати команди і автоматично буде вмикатися або вимикатися техніка. Ця функція також має бути українською мовою. І це має стосуватися абсолютно всього: комп'ютерів, автомобілів. 

Чи автоматично зміняться налаштування в гаджетах? Ні. Автоматично нічого не робиться. Це робиться людьми. Якийсь перехідний період все ж таки потрібен буде. Хоча він уже був наданий. 

Закон було прийнято два роки тому. Його норми включаються поступово: спочатку для держави, потім для культури, освіти, торгівлі. Потім дія Закону доходить до веб-сайтів і інтернету.  Якщо будуть порушення у дотриманні державної мови в інтернеті, то треба цю інформацію доносити до державних органів. А далі все буде залежати від рішучості і послідовності Офісу уповноваженого із захисту державної мови. Треба нам самим багато чого зробити.  Повірте, настане час, коли все буде переведено українською мовою".

Фото: Associated Press