Нафта, золото і банки: чого чекати від сьомого пакету санкцій ЄС для Росії? Коментує експерт Офісу реформ КМУ

Нафта, золото і банки: чого чекати від сьомого пакету санкцій ЄС для Росії? Коментує експерт Офісу реформ КМУ

Вчора, 13 липня посли Європейського Союзу почали обговорювати сьомий пакет санкцій проти Росії. Наскільки він буде суворим і чи витримає Європа енергетичний шантаж РФ, Українське радіо дізнавалось в експерта Офісу реформ Кабінету Міністрів України Максима Гардуса.

0:00 0:00
10
1x

Нафта та газ

Перспективи щодо продовження та посилення санкцій щодо російських енергоносіїв — нафти і газу — досить значні, бо є консенсус щодо того, що санкції треба посилювати. Питання лише — як саме це відбуватиметься. З одного боку, йдеться про обмеження закупівель, проте дуже багато країн залежні від російських енергоносіїв. З іншого боку, говорять про встановлення граничної ціни, коли буде сформовано альянс покупців, які будуть диктувати ціни, вище яких продавати не можна. Таким чином, товар буде поступати, проте в Росії не буде наддоходів, які вона має зараз через продаж обмеженої кількості товару за завищеними цінами. Й багато хто зараз вважає, що цей шлях є перспективнішим. Тому в першу чергу мова йде про обмеження цін на нафту. За таке обмеження виступає й Міжнародна енергетична агенція. Це дуже цікаво, оскільки невдоволення населення країн Заходу та наслідки, які воно викликає, в першу чергу росте від подорожчання нафтопродуктів, а не нафти. Простій людині байдуже, скільки коштує нафта, для неї головне — яка вартість бензину. 

Зараз ЄС потрапив в дуже незручну ситуацію: якби так як пропонувала українська сторона та деякі країни — Польща, Балтика — було запроваджено обмеження постачання російського газу з боку ЄС, то в Європі не було б газу, зате була б моральна правота. Зараз же Росія обмежує постачання газу зі свого боку, тому все йде до того, що все одно Європа зустріне зиму без російського газу, але це буде не її моральний вибір, а спосіб Путіна покарати Європу за підтримку України. Зараз все більше лідерів країн говорять про це відкрито. 

Тому, думаю, буде дискусія між тими, які будуть говорити, що Путін й так відключить газ, тому давайте зробимо це першими і будемо крутими хоча б в очах своїх виборців, та тими, хто буде пропонувати якось "пропетляти" та зробити поступки агресору. Разом з тим, другий шлях нереалістичний: навіть, якщо Росія збільшить поставки, вона все одно не встигне закачати стільки, скільки треба на зиму. Тому в будь-якому випадку варто зосередитись на пошуку обхідних шляхів та шукати газ в інших джерелах, що Європа дуже активно й робить. Робота над заміщенням російських активів йде різноманітними економічними та географічними шляхами. 

Золото

Наступним питанням санкцій буде золото. Не всі знають, що другим за значенням експортним товаром після вуглеводнів для Росії є золото. Вона його експортує на 12 млрд фунтів на рік, що є величезною сумою. Плюс обмеження експорту золота є політично набагато більш сприятливим: населення краще зустріне такі санкції, бо бензин потрібен всім кожен день, а золото більшість людей купує не завжди. Тому такі обмеження прямо вплинуть на доходи Росії і непрямо, якщо взагалі вплинуть, — на виборців з Європи. 

Думаю, обмеження щодо золота будуть прийняті, тому що голосів проти цієї товарної позиції взагалі немає.

Банки

Третя група — це обмеження банків й відключення російських банків від SWIFT. Декілька найбільших банків Росії вже відключено і це вже впливає на їхню банківську систему. Позиція України та наших союзників в цьому випадку така, що цей список потрібно розширювати і відключити всіх, проте до цього, боюся, ще далеко. 

Боротьба з "дірками" в попередніх пакетах санкцій

Крім того, будуть проходитися по тих лазівках, які були знайдені за ці чотири місяці за Росією. Думаю, тут йтиметься про маскування експорту та імпорту різними шляхами, наприклад, шляхом перереєстрації транспортного засобу з РФ на іншу непідсанкційну країну. Щодо суден, то лише менша частина флоту ходить під російським прапором, більша — під іноземними. 

Також напруженою буде дискусія щодо транзиту товарів через Литву до Калінінграду, бо по факту є голоси за те, щоб дозволити провезення деяких підсанкційних товарів. Але є й голоси проти цього. 

Фото: AFP