"Історія з двома стінами, де можна сховатися, перебільшена" або Куди ж ховатись під час повітряної тривоги, аби врятувати собі життя

"Історія з двома стінами, де можна сховатися, перебільшена" або Куди ж ховатись під час повітряної тривоги, аби врятувати собі життя

139-й день в Україні триває війна з Росією, проте в багатьох досі виникає невпевненість, як діяти в тій чи іншій ситуації. Як поводитись, якщо небезпека застала вас у помешканні або на вулиці міста, чи справді в квартирі безпечно між двох стін та чи варто ховатись в автомобілі, якщо тривога застала вас в дорозі? Про все це Українському радіо розповів інструктор спортивно-стрілецького клубу "Практика", експерт з безпеки Інституту масової інформації Олексій Павлійчук.

0:00 0:00
10
1x

Як діяти, якщо повітряна тривога застала вас в будинку?

Вдома немає стовідсотково безпечного місця, де можна сховатися від обстрілу та гарантовано вціліти. Нещодавно був випадок, коли російська ракета влучила в льох, в якому перебували військові, і вони загинули. 

Також не можна змусити всіх спускатися в укриття, проте за чотири місяці більшість все ж зрозуміла, що нехтування базовими правилами безпеки призводить до трагедій. Якщо ракета влучить в житловий будинок, то вірогідність того, що люди в ньому загинуть, більше велика, ніж якщо ракета впаде в подвір’ї будинку. Але якщо "забивати" на все, то відсоток вірогідності, що ви загинете або будете травмовані, досить великий.

Якщо під час повітряної тривоги ви перебуваєте вдома, то варто пам’ятати кілька правил:

1. Підземне укриття є найбільш безпечним. В приватному будинку безпечно бути чи в підвалі, чи в льосі. Вірогідність того, що влучить саме туди, мінімальна.  Також, перебуваючи там, ви знаходитеся нижче рівня грунту і щоб вас вбило чи поранило, повинно прилетіти саме в ту точку, де ви знаходитесь.

2. Чим вищий поверх — тим більша небезпека. Якщо ракета влучає в панельний будинок, він може скластися і завалитися, якщо йдеться про цегляний, то він більш стійкий, проте все одно не розрахований на влучання ракет, снарядів та іншого. 

Де найбезпечніше в квартирі?

1. Під час повітряної тривоги не варто знаходитись в багатоповерховому будинку. Історія з двома стінами, де можна сховатися, перебільшена, адже одну з наших колег в Києві було вбито, коли вона знаходилася в коридорі між двома стінами. Тому під час повітряної тривоги треба перебувати в укритті цивільного захисту, в містах вони є, але кількість людей, які туди ходять, з кожним днем стає все менше і менше. 

2. Якщо ви перебуваєте в квартирі, слід знайти приміщення, де немає вікон. Це потрібно для того, щоб якщо вибухова хвиля буде десь поблизу, ви не поранилися уламками скла. Потрібно створити якомога більше перешкод для вибухової хвилі. Багато людей використовують для цієї цілі ванну кімнату, адже здебільшого в наших домівках у ванній немає жодного вікна. Це ж стосується й коридорів. 

Проте всі ці частини квартири є умовними прикриттями, бо якщо ракета влучає в будинок, він починає розвалюватися, а перекриття падають згори вниз. Якщо вам пощастить, то ви опинитеся під завалами в дірці, яка буде прикрита зламаним бетоном і вас зможуть врятувати. Але якщо все обвалилося просто на вас, шанси врятуватися будуть невеликими. Тому у випадку небезпеки треба знаходитися не в квартирі — ванній, коридорі — а в укритті.

3. Підвал багатоквартирного будинку безпечніший, ніж квартира, якщо він облаштований як цивільне укриття. В таких підвалах не повинно бути труб з водою, які може прорвати, каналізації та іншого. Там повинні бути лопати, ломи, аби можна було, якщо вас завалить, вибратися назовні і не чекати, поки вас врятують рятувальники. Якщо ж підвал не облаштований, то він також є небезпечним місцем, адже вас може там затопити.

4. Добрим варіантом для укриття може бути найближчий підземний паркінг. Такі паркінги є більш пристосовані до того, аби прикрити вас. Там досить товсті багаторівневі бетонні перекриття і паркінг знаходиться нижче рівня грунту. Плюс всі широкі заїзди одразу не завалить ніколи. 

Що робити, якщо повітряна тривога застала вас на вулиці?

1. Шукайте заглиблення. Повітряну тривогу оголошують заздалегідь, тому ви маєте десь 5-10 хвилин для того, щоб добігти до укриття, якщо ви знаєте де воно. Якщо ви не знаєте, де укриття, але вже чуєте дуже гучні звуки, то слід знайти ямку чи отвір в землі, яке знаходиться нижче рівня грунту. Справа в тому, що при розриві уламки вражаючого елементу летять вгору та в різні сторони, але вище землі. Тому, якщо ви нижче рівня грунту, це безпечніше, ніж коли би ви просто впали на траву та закрили голову руками.

2. Під час обстрілу не варто залишатися в машині. Якщо автомобіль не є броньованим, то він пробивається всім — пістолетами, кулеметами, уламками. Й уламки скла, наприклад, можуть завдати вам додаткових ран. Відтак у випадку обстрілу слід зупинитись і залишити машину, шукаючи укриття в так званих "складках місцевості" — нижче рівня грунту та, бажано, аби з одного-двох боків ви були чимось прикриті. 

Фото: Суспільне