Від 29 до 35: ПриватБанк встановив ринковий курс обміну валюти. Як сильно впаде гривня?

Від 29 до 35: ПриватБанк встановив ринковий курс обміну валюти. Як сильно впаде гривня?

Офіційний курс долара в Україні залишається зафіксованим на рівні 29,25 грн за долар. Раніше банки могли продавати долар і проводити конвертації за курсом, який би не перевищував офіційний курс +10% до нього. Відтак, 6 липня ПриватБанк та Monobank встановили ринковий курс валютообміну для безготівкових операцій. Зміни стосуються курсів конвертації при знятті готівки, переказах з валютних карток і операцій за кордоном. Наразі картковий курс купівлі та продажу долара у ПриватБанку становить 35,59 грн. Клієнти Monobank можуть скористатися курсом 34,80/34,90 грн відповідно. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів шеф-редактор Інформаційного агентства "Фінансовий клуб" Руслан Чорний.

0:00 0:00
10
1x

Про встановлення банками ринкового курсу 

Багатьом клієнтам така ситуація досить не подобається, тому що в Україні декілька курсів одночасно. Банки купують валюту на міжбанку в НБУ за офіційним курсом ± 10%. Вони не можуть купувати ні для себе, ні для своїх клієнтів цю валюту, яку потім продають в касах. Тому банки намагались залишити картковий курс продажу ближчим до офіційного курсу на НБУ. І це спричинило те, щоб не втрачали ні клієнти, ні банки. Але те, що відбуватиметься лібералізація і Нацбанк відпускатиме курс, зокрема офіційний, мені здається, є проміжним етапом відпускання карткових курсів банками.

Що зміниться для клієнтів банків 

Якщо говорити про українців, які живуть зараз за кордоном і користуються гривневими картками ПриватБанку, то для них ця ситуація не вигідна. Тому що товари будуть дорожчими, ніж вони розраховували у гривневому еквіваленті. Якщо говорити про ФОПів, підприємців, то купувати валюту їм стане трошки простіше. Тому що цей курс наближається до ринкового і є більш прийнятним.

Чи буде Нацбанк поступово послаблювати офіційний курс гривні

До цього йде. Але це точно не відбудеться цього місяця. Національний банк має подивитися, як будуть реагувати зараз банки, хто піде за ПриватБанком і наскільки швидко вирівняється картковий курс, і тоді вже буде ухвалювати рішення щодо відпускання офіційного курсу. Відтак, повернення до плаваючого курсу має відбутися, але це буде не скоро. 

Яким буде курс гривні до кінця літа 

Зараз кожен банк ухвалює рішення самостійно. Якщо говорити про динаміку, попит на валюту влітку знижується, а восени піднімається. У зв’язку з війною українці зараз не будуть їхати за кордон і не будуть купувати валюту, витрачаючи на неї свої гривні. Відтак, це зменшить попит на валюту. Після вчорашнього рішення ПриватБанку, Монобанку, Ощадбанку та Райффайзен Банку, які трошки підняли курси, ринковий курс також піднявся. Проте оскільки попит на валюту зменшується і буде зменшуватись цього літа, я думаю, що курс найближчим часом впаде. За два тижні він буде нижчим, ніж зараз — близько 33 грн.

Про купівлю валюти онлайн

Така можливість поки що не з’явиться. Це пов’язано з тим, щоб зменшити кількість валютних спекулянтів. Минулого місяця Нацбанк продав 4 млрд доларів на міжбанку. Це найбільша цифра з 2013 року, щоб за місяць НБУ продавав стільки грошей з резервів. Тому наразі Національний банк робить все для того, щоб зменшити попит на валюту. Загалом у перспективі валюта буде дорожчою і буде менш цікавою для купівлі. Тому поки Нацбанк не наважиться на дозвіл купувати валюту онлайн, адже це може збільшити на неї попит. 

Фото: НБУ