Зеленський затвердив створення реєстру олігархів. Хто може потрапити до списку? Коментує експерт

Зеленський затвердив створення реєстру олігархів. Хто може потрапити до списку? Коментує експерт

Президент України Володимир Зеленський затвердив рішення Ради національної безпеки та оборони щодо порядку формування та ведення реєстру олігархів. Більше про те, хто може потрапити до списку та як це вплине на відповідних осіб в ефірі Українського радіо спрогнозував експерт з політико-правових питань аналітичної групи "Левіафан" Сергій Назаренко.

0:00 0:00
10
1x

Про актуалізацію створення реєстру олігархів 

Цей закон швидко приймався, всі казали, що на початку травня запрацює реєстр, всі необхідні підзаконні нормативно-правові акти ми підготуємо до введення в дію закону, реєстр повноцінно функціонуватиме і в нас з’являються перші олігархи. Але після повномасштабного вторгнення пріоритети були дещо змінені. 

Олігархи вже не мають того визначного впливу на політичне життя в країні та ЗМІ. Після запровадження національного марафону внаслідок вторгнення олігархи не мали змоги формувати порядок денний на телеканалах. Безперечно, деякий вплив є, адже вони є власниками, але і творчі колективи все ж таки намагаються проявляти більше самостійності. І врешті-решт на 31-й рік існування України у нас склалася така ситуація, що реальна влада в країні і формально влада в країні — це одні й ті самі особи.  

Критерії, які свідчать про те, що особа є олігархом 

Є критерії, у зв'язку з якими особу визнають олігархом. Цих критеріїв повинно бути три з чотирьох: це наявність великих статків, вплив медіа, вплив на політичне життя та доступ до природних монополій. І саме тому, що зараз президент Зеленський ввів в дію положення про формування реєстру олігархів, зникли всі законодавчі перепони для того, щоб це все почало працювати і розпочався невеликий рух серед кандидатів-олігархів.

Вадим Новінський 

Вчора пан Вадим Новінський написав заяву про складання депутатських повноважень. Формально він тепер не має впливу на політичне життя в Україні. Якби Новінський потрапив до реєстру олігархів, він не зміг би брати участь у приватизації та фінансувати політичні проєкти. Подивимось, якими будуть його подальші кроки. 


На фото: Вадим Новінський, УНІАН

Петро Порошенко 

Петро Порошенко має вплив на політичне життя. Він є очільником великої партії та народним депутатом. А закон чітко передбачає, що якщо ти є народним депутатом, а отже, ти маєш вплив на політичне життя. Крім того, він має вплив на низку ЗМІ та значні статки. Цього всього вже достатньо.  Не готовий сказати, чи має він доступ до природних монополій, але, можливо, і під цей критерій його можна підтягнути. Навіть спікери, які близькі до Петра Порошенка, коли приймався цей закон, кричали, що цей закон направлений, зокрема проти пана Порошенка. 

На фото: Петро Порошенко, facebook.com/petroporoshenko

Рінат Ахметов 

Ахметов вклав шалені кошти для того, щоб, зокрема на Заході, створити репутацію чесного бізнесмена і мецената. І якщо він потрапить до реєстру, все це буде перекреслено. І він вже не зможе на Заході розказати, що є чесним меценатом, а не олігархом, бо Зеленський підписав відповідний указ, а рівень довіри і поваги до Зеленського в Європи, напевно, що найвищий. 

На фото: Рінат Ахметов, THOMAS KOEHLER/PHOTOTHEK VIA GETTY IMAGES

Дмитро Фірташ

Я думаю, що Фірташ не потрапить до цього списку, адже він втратив свій вплив на монополію облгазів. У нього немає жодного впливу на політичне життя. Відтак, у Фірташа залишаються фінанси і, можливо, вплив на ЗМІ. Але двох критеріїв буде недостатньо.

На фото: Дмитро Фірташ, REUTERS

Віктор Пінчук

На мою думку, Пінчук може підпадати під критерії цього закону. Але він зараз затаївся, можливо, саме тому, що не хоче потрапити в цей реєстр. 

На фото: Віктор Пінчук, VICTOR PINCHUK FOUNDATION

Про наслідки для олігархів 

Загалом потрапляння до реєстру перешкоджає діяльності цих осіб, але не критично. Тому навіть якщо ти є олігархом, можна продовжувати працювати. Тим паче, якщо особа випадає з-під цих критеріїв, то вона може бути виключена з цього реєстру. Ця процедура прописана в законі.

Європейці наголошують на тому, що має бути цей реєстр, адже війна закінчиться, а державу ми повинні розбудувати, і вплив олігархів на економіку та політику інколи є вирішальним. Його не можна назвати позитивним, тому ми повинні цього позбутися. І зараз для цього у нас є найширше вікно можливостей, і ми не повинні його втратити.

Фото: president.gov.ua