Оксана Мороз: "Російська пропаганда заклала інформаційну основу для геноциду українського народу"

Оксана Мороз: "Російська пропаганда заклала інформаційну основу для геноциду українського народу"

В Україні створили базу російських пропагандистів. Сюди увійшли як російські, так і білоруські та українські представники. Хто саме ці люди, які їхні прізвища та навіщо ця база потрібна нам? Про це слухачам Українського радіо розповідає Оксана Мороз, засновниця ініціативи з інформаційної гігієни "Як не стати овочем".

0:00 0:00
10
1x

Чим відрізняється ця база від інших

"Російська пропаганда заклала інформаційну основу для геноциду українського народу. І наша задача знайти тих, хто до цього причетний, щоб вони понесли відповідальність. Ми створювали цю базу як професійний інструмент для журналістів і державних органів, які займаються санкційними процесами, зокрема НАЗК. Коли проводяться якісь розслідування, нам треба розуміти, хто причетний до роспропаганди, а хто ні. Щоб відповідні органи вводили санкції. Ціль цієї бази: максимізувати кількість людей, яких ми зможемо ідентифікувати. Це професійна інформаційна зброя". 

Хто внесений до бази 

"У нас у базі 1800 людей. Це тільки початок її формування. Ми виділили 15 категорій на даний момент. І вони достатньо широкі: від  представників масової інформації до широкого охоплення людей культури. Це і музиканти, і письменники, кіноіндустрія, театр, церква, спорт, молодіжна пропаганда. Це все публічні відомі люди, які мають доступ до ЗМІ. Через них транслюється інформація. Саме вони були включені в базу. Яким чином ми шукали їх? Ми брали ключові наративи і месенджі, які транслює роспропаганда і дивилися, як вони опускаються вниз. Хто їх повторює і наскільки систематично. Зокрема, наприклад, ВВС транслює інтерв'ю Лаврова. Ми потім дивимося через моніторинг, як його слова повторюють відомі співаки, блогери в інстаграм. І потім спостерігаємо за ними: наскільки багато, часто і систематично вони повторюють це. Чи були вони помічені в інших висловах. Так ми по кожному збирали мінімум три докази такої участі в пропаганді. І, звісно, брали тих людей, які мають доступ до впливу на аудиторію". 

Які наслідки будуть для цих людей 

"З цим працює НАЗК. І в рамках санкційних процесів вони взяли зараз цю базу в роботу. Такі люди будуть включені до пакетів санкцій. 

Ця база розміщена на платформі Ru Assets. Це платформа, яку зробив YouControl  саме для того, щоб у всіх країнах світу всі, хто працює із контрагентами, могли виявляти, чи ці люди пов'язані з російською пропагандою. І наша частина роспропагандистів — це одна з частин великої бази. Туди занесені і бізнесові російські структури, які працюють на російський режим, і військові злочинці. Умовно кажучи якийсь бізнесмен, наприклад, заходить в цю базу в Брюсселі і бачить ці всі зв'язки.  Їхня завуальована структура захоче підписати контракт. Інформація про те, що вони працюють на роспропаганду, буде світитися в базі даних, і компанія після цього кілька разів подумає, чи робити це, чи ні".  

Чи можуть там бути представлені українські депутати

"Ми включили сюди таких представників, наприклад, як Ілля Ківа. Які дуже очевидні в своїх висловлюваннях  і вподобаннях і не сходять з екранів телевізора. Але наша основна задача знайти перших розповсюджувачів такої інформації. Тих людей, які зараз формують інформаційне поле. Ми будемо продовжувати цю роботу і поглиблювати її. Якщо людина системно розповсюджує ці наративи, то вона буде включена до цієї бази. Це саме має бути пряма російська пропаганда. Такі люди входять до цієї бази. В нас є кілька офіційних проектів, де ми вивчаємо так званих російських лібералів, з якими не все так однозначно. І потрібно ще їх вивчати. Те саме ми плануємо зробити і в Україні, по українських завуальованих пропагандистах. Це будуть окремі вектори з окремою глибиною дослідження і іншими процесами понесення відповідальності. Тільки пряма участь у російській пропаганді може понести відповідальність".

Фото: Суспільне