Початок об'єднання? Про що свідчить зустріч духовенства ПЦУ та УПЦ у Софії Київській. Коментує релігієзнавець

Початок об'єднання? Про що свідчить зустріч духовенства ПЦУ та УПЦ у Софії Київській. Коментує релігієзнавець

У Софії Київській 5 липня відбулася зустріч духовенства Православної церкви України та Української православної церкви Московського патріархату. Більше про те, що означає ця зустріч та про "декларацію порозуміння" в ефірі Українського радіо розповів релігієзнавець, професор інституту філософії Національної Академії наук України Олександр Саган.

0:00 0:00
10
1x

Початок об'єднання чи лише дискусії?

Я би охарактеризував це як початок процесу об'єднання знизу. Станом на сьогодні це дійсно неформальна зустріч представників УПЦ і ПЦУ. Але якщо щодо статусу і повноважень ПЦУ у нас є якесь розуміння, то, на жаль, священники УПЦ МП представляли поки що себе і свої парафії. Проте на сьогодні це важливий початок такого неформального спілкування між священиками, який уже має свій результат. 

Зокрема за результатами зустрічі була опублікована "декларація порозуміння". Вона відкрита для вільного підписання, і ми будемо бачити, наскільки ця декларація матиме відгук в середовищі священиків УПЦ. І тут є дуже такий цікавий пункт щодо необхідності початку діалогу і спільності позицій. У декларації зазначається засудження деструктивної позиції Московської патріархії, яка, занедбавши заповіді божі, перетворюється на "прислугу" путінського режиму і благословляє російських агресорів на кровопролиття. 

Крім того, священик Православної церкви України Андрій Дудченко відзначив цікавий факт, що деякі із священиків, які були на зустрічі у Софії Київській, також були учасниками Собору УПЦ МП і зазначили, що положення пункту 9 постанови Собору, де йдеться про перешкоди до об'єднання, до порозуміння між церквами, зокрема претензії щодо канонічного статусу кліру ПЦУ, а також канонічного статусу церкви, не розглядалися на соборі, а були включені в редакції вже керівництвом митрополії. Це теж дуже цікавий і промовистий фактор.

Які проблеми духовенство має вирішити перед майбутнім процесом об'єднання 

Православ'я на сьогодні переживає певну кризу. Особливо православ'я в Україні потребує і літургійної реформи, і календарної реформи, і перегляду багатьох моментів щодо святкування тих чи інших святих, що вже в ПЦУ почалося.

Є загальна проблема — це відмова від московства, від нав'язаної Московською патріархією ментальності в церкві і повернення до Київської традиції. Повернення нашого православ'я до софійності — це теж надзвичайно важливо. І те, що така зустріч відбулася в Софії — це теж дуже символічно, тому що Бог в мудрості і в силі, як зазначали учасники цієї зустрічі. 

Чи може бути відкрите проголошення, що віряни можуть вільно відвідувати храми і брати участь у богослужіннях обох юрисдикцій 

Так. Вже кілька разів пропонувалося Синодом ПЦУ зняти цей абсурд, який на сьогодні є. Тобто так виглядає, що Московська патріархія і УПЦ, яка є в єдності з нею, визнають хрещення багатьох церков, зокрема не православних. А хрещення ПЦУ вони намагаються ігнорувати, і зрештою навіть в постанові Собору від 27 травня Православна церква України написана в лапках. Тобто вони хочуть зробити вигляд, що це не церква, а якесь непорозуміння, яке навіть не можна назвати церквою. Тобто така деструктивна позиція не може не викликати несприйняття у освічених священиків цієї церкви, які сьогодні об'єдналися і, я думаю, будуть об'єднуватися в цю ініціативу. Більшість з тих священиків, які були на зустрічі, це також ініціатори підписання звернення до Вселенського патріарха і східних патріархів щодо засудження патріарха Кирила за єресь "русского мира" і його позицію щодо війни в Україні. 

Я думаю, що "декларація порозуміння", яка є результатом цієї зустрічі, також матиме певний резонанс в середовищі священиків, які є не політично заангажовані, а підходять до вирішення таких питань з богословських канонічних позицій.

Про перехід УПЦ МП до ПЦУ

Війна надзвичайно пришвидшила цей процес. За 4 місяці ми маємо кількість переходів більшу, ніж за 2019 рік, коли був отриманий Томос. І я думаю, що ці процеси будуть наростати. УПЦ МП не може ігнорувати потребу людей все-таки мати свою церкву і відділитися від патріарха Кирила.

Зазначимо, 27 травня Українська православна церква (Московського патріархату) провела Собор, на якому заявила про самостійність і незалежність від Москви, а також висловила незгоду з позицією патріарха Кирила щодо війни в Україні, який фактично її підтримує і благословляє російських військових на війну проти України. Водночас у Православній церкві України тоді заявили, що підсумки Собору УПЦ "м’які та округлі" у формулюваннях, а оголошена незгода з патріархом Кирилом ще не означає розірвання зв’язків з Російською православною церквою (РПЦ).

Фото: Shutterstock

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
Релігійна свобода закінчується там, де починається "русскій мір" — Єленський
"Ґвалту більше, ніж змін" — Филипович про заборону релігійних організацій, пов'язаних із РФ
Україна не забуде депутатів, які не голосували за заборону УПЦ МП — секретар РНБО
Доглянуте поховання Столипіну і забуте Петру Могилі. Як Лаврі позбутись "русского міра"?
Церква на службі російської пропаганди