Віктор Ягун: "До 2013 року люди, які відкрито працювали на Росію, обіймали вищі державні посади в Україні"

Віктор Ягун: "До 2013 року люди, які відкрито працювали на Росію, обіймали вищі державні посади в Україні"

СБУ активно знешкоджує численну російську агентуру по всій Україні. Її все частіше виявляють не тільки в державних структурах, але і на найвищих щаблях влади. Нещодавно СБУ у Києві викрила на держзраді помічника-консультанта народного депутата України від "Слуги народу". Вже доведено, що він був російським агентом і вів розвідувально-підривну діяльність в органах влади. За свою роботу отримував від 1500 до 4000 доларів щомісячно в залежності від важливості наданої ним інформації. Як виявляють і перевіряють агентів-посадовців, які ведуть таку діяльність в органах влади України Українське радіо розпитало генерал-майора СБУ, ексзаступника Голови Служби безпеки України Віктора Ягуна.

0:00 0:00
10
1x

Наскільки розгалужена російська мережа агентів в Україні

"Ніхто відповіді на це не дасть. Сказати розгалужено — всі зразу почнуть панікувати і шукати агентів у своєму оточенні. Сказати, що агентів немає — це неправда. Вони мусять бути. Ворожа сторона завжди намагається отримати інформацію із першоджерел, безпосередньо від органів управління та керування державою. У зв'язку з чим у СБУ існує спеціальний підрозділ в рамках департаменту контррозвідки. Коли був мирний час, це завжди непокоїло представників органів влади. Мовляв, у нас тут все добре. 

Але нічого доброго тут немає, бо треба спостерігати і ці факти виявлення агентури в органах влади присікати. Хочемо ми чи не хочемо, а ворожа агентура є серед представників влади. Це звичайна робота контррозвідки, яка помітна на стадії, коли людину затримали, або коли вона лише потрапляє в суд. Контррозвідники працюють і знаходять таких людей". 

"До 2013 року в Росії питання щодо агентурної розгалуженої мережі у органах влади в Україні не стояло. Агенти впливу або люди, які працювали відкрито на Росію, обіймали вищі державні посади. Отримати ту чи іншу інформацію не складало ніякої проблеми для РФ. А після 2013 року ситуація кардинально змінилася. Їм довелося відбудовувати цю систему, яка була розпочата ще до приходу Януковича до влади. Що вони робили? Вони використовували людей із політичних структур, які відверто проявляли свою проросійськість. Багато було колишніх правоохоронців, представників спецслужб, колишніх депутатів, та й теперішніх. Ми не просто так закриваємо всі ці політичні структури, які проявляли свою проросійськість.  Ми волаємо про мережу російської православної церкви. Росіяни  застосовують будь-які можливості для вербування людей. На даному етапі багато хто відійшов або воліє не згадувати про свою проросійськість, тому що це була кон'юнктурна позиція. Є люди, які за ідеологічними або матеріальними ознаками працюють на ворога, які свідомі того, що вони роблять. Навіть останнє затримання (помічник депутата від Слуги народу): ми бачили, що людина розуміла, де вона працює і що робила. Вона за це отримувала гроші. Інша справа, яку вона шкоду нанесла державі. Інформація, яка передавалася в Росію, мала закритий характер для службового користування. Його депутат був у комітеті, який опікувався спецслужбами, розвідкою. Це було дуже небезпечне джерело витоку інформації для нашої країни. Він скоїв злочин". 

Як задовго до війни російські агенти приїжджали в Україну 

"Дуже багато вихідців з України наприкінці 90-х — початку 2000-х, які служили в правоохоронних структурах, обіймали посади в державних органах РФ, раптово приймають рішення і повертаються в Україну. Таким чином намагаючись зайти в органи державної влади. Таких людей було дуже багато, які і не приховували, що служили в Російській армії. Наприклад, той же Якименко, свого часу став головою СБУ. Таких людей, які служили в російській армії, було дуже багато. Можливо дехто з них прийняв рішення свідомо саме на користь України. Але багато серед них були просто імплементовані в наше суспільство і таким чином просувалися у наших державних органах. І це все зараз СБУ має ретельно перевіряти. Така ж ситуація була і у звичайних громадах. Наприклад, Безлер, який був агентом Кремля вступив у протидію з нашою державою у 2014 році".  

Які професії обирають росіяни для вербування

"Це не має значення. Якщо треба терміново отримати якусь інформацію, тоді йдуть гроші, шантаж, погрози, компромат. А якщо стоїть питання про те, що людину треба впровадити в структуру і вона там має рости і поступово вийти на якісь посади, то це робиться зі студентами, які можуть історично мати коріння з Росії. Або проявляли підтримку Росії. Їх тоді ретельно перевіряють і готують: скрипаль, який жив у Луцьку і був коригувальником, або секретар-перекладач при Гройсмані. Ставиться завдання, що саме там треба мати людину. Ті проросійські структури, які були в Україні  — це унікальна база. Я думаю, що росіяни її мають. То чому б не використати цю базу даних".

Чому розвідка допустила існування таких структур

"Вони використовували просто шалені кошти. Мільярди доларів, які йшли на пропаганду в Україні. Відомо про 5 мільярдів, які використовувалися на підкуп і просування російських наративів на території України. Зрозуміло, що більша частина коштів була розкрадена. Але якась із них все ж таки потрапила до адресатів. Все поступово просувалося в нашому суспільстві. І вони це так роблять у всьому світі. Я сподіваюся, що в багатьох країнах дійшли до усвідомлення того, що і у них є завербовані агенти. РФ від початку не визнавала можливість існувати Україні, як самостійній державі. Агентами РФ готувалося коло людей, які мали б прийти до влади і змінити Україну шляхом Білорусі. Тільки завдяки нашим внутрішнім протистоянням, Майданам, нашому народу, нам вдалося утриматися від такого шляху". 

Як ми допустили існування цих партій

"Ті аналітичні матеріали, які накопичувалися у СБУ з 1991 року, мало кого цікавили в політичній еліті. Вони тільки почали бути зрозумілими і читатися в епоху пізнього Кучми, Ющенка. Тільки тоді до них всіх почало доходити, що ми можемо просто перестати існувати. При Януковичі так само доповідалося про небезпеку Харківських угод, про небезпечну співпрацю з РФ. Сьогодні Україну просто треба зачищати від "руського міра". 

Як працює контррозвідка

"Українська розвідка дуже успішно працює в Росії. Багато людей усвідомлюють ту провальну політику, яку проводить Путін. Вони почали згадувати, що вони українці, що вони мають українське коріння. Що їм треба зберегти хоч якийсь напрямок демократії в Росії в майбутньому. Дуже багато є інформації і ця інформація корисна для України. Ми заздалегідь знаємо багато планів Росії. Діяльність контррозвідки визначається не відкритими інформаційними потоками, а тільки по тому, що немає значних провалів і диверсій". 

Фото: ssu.gov.ua

Останні новини
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Новини по темі
Безпека чи втручання в особисте життя? Плюси та мінуси єдиної платформи відеоспостереження, яка створюється в Україні
Проблема корупції не обмежується тим, що ми перебуваємо у воєнному стані — Риженко
"10% українців — потенційні колаборанти", констатує Віктор Ягун
В 1994 році українські спецслужби зірвали спробу анексії Криму Росією
Загублені мільйони та зрада Батьківщини: що буде з топ-політиками та суддями, яких розшукують правоохоронні органи