Коли вилучені російські активи запрацюють на користь України ― коментує адвокат

Коли вилучені російські активи запрацюють на користь України ― коментує адвокат

Канада внесла зміни до законодавства і прописала можливість використовувати на користь України заарештовані російські активи, що потрапили під санкції. Коли Україна зможе отримати гроші росіян для відшкодування воєнних збитків ― в ефірі Українського радіо розповів Іван Городиський, адвокат, директор Центру Дністрянського, кандидат юридичних наук.

0:00 0:00
10
1x

Про законодавчі зміни у Канаді

"Канада вже мала певне законодавство, яке дозволяло вилучати активи, набуті незаконним шляхом. Однак ситуація з Україною є надзвичайною і безпрецедентною з огляду на порушення міжнародного порядку і права та через обсяги активів. Лише активів російського Центробанку в Канаді заморожено орієнтовно на суму 16 млрд доларів, і ще сотнями мільйонів доларів вимірюється обсяг приватних активів. Їх вилучення за звичайною процедурою було б достатньо складним, оскільки воно потребує доведення участі або співучасті особи у вчиненні кримінального правопорушення. Канада внесеними змінами розширила перелік підстав, за якими це майно може бути вилучене, конфісковане і згодом передане на відшкодування. Відтепер це можна здійснити у випадках причетності осіб не до конкретних корупційних злочинів, а щодо злочинів проти міжнародного миру та безпеки. Тобто конкретний злочин агресії Росії проти України є підставою для вилучення цього майна. Було також розширено перелік форм передачі вилученого майна. Воно може передаватися для відшкодування жертвам і потерпілим, для покриття витрат з відновлення миру та безпеки. Тобто теоретично за ці конфісковані кошти можуть фінансуватися поставки зброї на територію України".

Чи вважається Росія країною-агресоркою для Канади в юридичному сенсі

"У будь-якому разі цей закон передбачає судовий контроль. Все відбуватиметься за рішенням суду, і Росія може оскаржувати. Там прописаний приблизний механізм звернення представників уряду Канади до суду з проханням заморозити активи з подальшим вилученням, а потім передати до уряду Канади, що вирішуватиме, як з ними вчиняти далі. Тобто суд є останньою ланкою у вирішенні цього питання. Однак не факт, що Росія вважатиметься агресоркою щодо Канади, а буде встановлюватися факт, що Росія вчинила грубі порушення міжнародного права, а саме злочин агресії проти України. До того ж буде встановлюватися факт геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів, які є очевидними. Ці рішення значно спростять шлях до вилучення зазначених активів".

Яким чином вилучені активи можуть почати працювати на користь України

"Частина коштів точно потрапить в український держбюджет, але це буде не одразу. Найбільш бажаний сценарій, про який говорили у березні-квітні, що всі ці активи мають бути передані на рахунок Національного банку України. Але цього не відбудеться, це так не працює, на жаль чи на щастя. Йдеться про сотні мільярдів заморожених доларів, і зрозуміло, що Канада та інші країни бажатимуть показати, що це є винятковий прецедент. Що не має бути нормою у міжнародних відносинах, коли одна держава може конфіскувати активи іншої держави. Має бути доведено, що має місце винятковий прецедент і для нього створена виняткова процедура. Сьогодні вже обговорюється створення спеціального фонду для відшкодування. Це не буде фонд відновлення, йдеться про окремий трек, окрему історію. Заморожені активи, які будуть конфісковані державами світу, поступово передаватимуть у цей фонд. І фонд буде розглядати звернення про відшкодування з боку жертв і потерпілих, з боку уряду тощо, а потім передаватиме кошти в бюджет України для компенсації різноманітних збитків. Ще частина коштів може піти у цільовий фонд при міжнародному кримінальному суді, щоб жертви конкретних російських воєнних злочинців, які будуть засуджені в Гаазі, отримали від цього цільового фонду відшкодування за злочини".

Чи можуть канадський законодавчий досвід щодо вилучення російських активів запозичити інші країни

"Кожна країна має власні законодавчі особливості, але досвід Канади однозначно є дуже вагомим модельним кроком. Ті підходи, які застосувала Канада, модельно можуть і повинні бути застосовані в інших державах. Крім того, цей крок дуже важливий для української дипломатії та уряду. Тепер у спілкуванні з міжнародними партнерами вони можуть наводити приклад, що Канада вже ухвалила такі механізми, вони вже є, ви просто адаптуйте їх ― і будемо рухатися у напрямку відшкодування. До того ж маємо дуже вагомий і серйозний аргумент у політичному процесі щодо врегулювання війни в Україні, оскільки він дає сигнал державі-агресорці, що міжнародна спільнота йтиме до кінця. Що світ готовий вживати екстраординарні кроки з метою покарати агресора і надати Україні відшкодування збитків. Це потужний сигнал про те, що злочинні дії не залишаться безкарними".

Про цифри і терміни"Якщо говорити про Канаду, то приблизна сума ― до 20 млрд доларів США. Це державні активи плюс приватні активи. Кількість приватних активів може зрости. Інших держав-розпорядників є багато. Рішення щодо цього закону можуть бути ухвалені у розрізі 6-9 місяців. Але передача активів у згаданий вище фонд розпочнеться, коли буде створено міжнародний механізм відшкодування Україні. Умовно, це буде спеціальна комісія плюс фонд. Певні рамкові документи можуть бути підписані ще до кінця року, але механізм зможе розпочати роботу десь приблизно за рік. Це оптимістичний сценарій".

Фото: finclub.net