Як окупанти крадуть дніпровську воду ― коментує еколог

Як окупанти крадуть дніпровську воду ― коментує еколог

Росія краде дніпровську воду з Північнокримського каналу. Чим це загрожує і чи можна порахувати збитки? В ефірі Українського радіо проблему прокоментував професор кафедри екології Києво-Могилянської академії Євген Хлобистов.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

На сьогодні відомо, що вкрадено води на 4 млрд гривень. Водозабір становить 50 кубометрів за секунду. Це дуже приблизні цифри, тому що українські фахівці не мають доступу до гідротехнічних споруд. Стежити за витратами води доводиться за допомогою супутникових знімків.

Чим загрожує варварське викачування води

"Це справді крадіжка, і вона загрожує тим, що водність Дніпра нижче міста Таврійська зменшується. 50 кубометрів за секунду — це величезні втрати води для нас, більше того ― ця вода йде на заболочування великої ділянки Північнокримського каналу. Бо сам канал має 403 км довжини, більша його частина проходить по території Херсонської області, й гідротехнічний стан каналу на момент початку бойових дій був абсолютно жахливим. Там величезні тріщини, величезні втрати води, тож маємо на сьогодні таке широке заболочення".

"Коли на різних платформах обговорювали можливий варіант захоплення Північнокримського каналу, я наголошував, що вони спочатку мають витратити кілька місяців на облаштування русла. Щоб відремонтувати це русло, щоб вода, яка сьогодні доходить до Джанкоя, мала певні якісні показники ― гідротехнічні, екологічні. Адже нині під Джанкоєм вони мають мутну воду, де в сотні разів перевищено гранично допустимі концентрації щодо мутності, це вода дуже низької якості. Сумніваюся, що в такому вигляді вона може йти навіть на зрошення пустельних земель центрального Криму. Але вода там з’явилася, люди радіють, що від України "віджали" воду ― і тепер буде квітучий центральний Крим".

Хто фіксує злочини і чи буде відповідальність

"Фіксує злочини державна екологічна інспекція. При ній створено штаб із визначення збитків унаслідок воєнних дій. Ми як експертна мережа цього штабу намагаємось фіксувати, рахувати, надавати економічну оцінку заподіяній шкоді, фізичну оцінку тим впливам, які на сьогодні є. Збираємо цю інформацію, щоб потім подавати позови до міжнародних судових інстанцій. Ми опанували досвід попередніх таких позовів Кувейту, Іраку, Саудівської Аравії, коли йшлося про воєнні дії у Перській затоці, про розливи нафти, про втрати для екосистем і для здоров’я людей. Отже, намагаємося сьогодні підготувати документи таким чином, щоб вони були адекватно сприйняті у міжнародних судах".

Як заболочення ґрунтів впливає на аграрні підприємства

"Насамперед вони отримують зовсім інший рівень води, на півдні Херсонської області наявна єдина іригаційна система. Але маю великий сумнів, що сьогодні там можна проводити безпечні сільськогосподарські роботи. Тому скоріше можемо говорити про екологічну шкоду, про збитки для екосистеми регіону. Фермери вочевидь втратять більшу частину врожаю, але не через стан Північнокримського каналу, а через окупацію, воєнні дії та неможливість господарювання на цих територіях".

Про Каховську ГЕС

"Небезпека в тому, що окупанти можуть зруйнувати греблю. Тоді буде затоплена велика частина території на південь. На сьогодні станція працює у штатному режимі, на момент початку бойових дій не було жодних проблем з її роботою. Ми можемо спостерігати за нею лише за допомогою аерокосмічного зондування, адже наших людей фізично немає на окупованій території. Стан Каховської греблі достатньо безпечний, якщо там не буде вибухів. Бо шлюз до Північнокримського каналу було відкрито саме шляхом вибухів ― окупанти підірвали два б’єфи, і вода самотоком пішла до каналу. Якщо вони щось підриватимуть на греблі, то це її зруйнує і буде підтоплення величезної території. Але сподіваємося, цього не станеться, і ми звільнимо нашу Херсонщину без порушень гідротехнічних споруд півдня України".

Фото: tavriya.ks.ua