"Очікувати конкретики щодо того, як і коли Росія постраждає, не варто", — Козак про підсумки саміту G-7

"Очікувати конкретики щодо того, як і коли Росія постраждає, не варто", — Козак про підсумки саміту G-7

У Німеччині завершився саміт країн G-7, в якому взяли участь лідери США, Канади, Німеччини, Франції, Великобританії, Італії та Японії. Відеозв'язком до них долучився президент України Володимир Зеленський. Головною темою саміту була війна Росії проти України. Про результати саміту та на що очікувати Україні в подальшому Українське радіо розмовляло з президентом інвестиційної групи "УНІВЕР", інвест-банкіром Тарасом Козаком.

0:00 0:00
10
1x

"Саміт G-7 — це політична тусовка. Добре, що вона була присвячена Україні, адже здебільшого говорили про Україну та протистояння Росії демократичному світові. Була висловлена беззаперечна підтримка України і, що важливо на мій погляд, вперше прозвучало, що демократичні країни світу будуть підтримувати Україну до повної перемоги. Тобто до того часу, поки вся територія України не буде звільнена від рашистських окупантів, демократичний світ буде надавати допомогу: фінансову, військову, гуманітарну, бюджету та іншу. Йдеться про те, чого ми дуже потребуємо, адже країна воює, перебуває в стані економічної кризи, нам не вистачає дуже багато різних речей й тут йдеться не лише по озброєння чи фінанси, але й медицину, гуманітарку", — розповів Тарас Козак.

Також важливим, на думку експерта, є й посилення санкцій для Росії: "Було висловлено, що санкції повинні не лише не зупинятися, але й нарощуватися. Дуже важливо, що будуть запроваджені додаткові санкції. На самому саміті йшла мова про заборону на імпорт російського золота в демократичні країни".

"Але треба визнати, що це — політичні розмови, а безпосередні санкції ухвалюються органами в кожній країні окремо або в ЄС. На рівні керівника країни ці санкції рідко можуть бути застосовані. Треба голосування парламенту, або рішення уряду, інші механізми, які часто непрості та довготривалі. Тому очікувати від цього саміту чіткої конкретики, що буде зроблено, коли і як Росія від цього постраждає — не варто", — додав Козак. 

Також на саміті G-7 прозвучало, що санкції повинні бити по Росії більше, ніж вони наносять шкоди країнам, які їх запроваджують: "Це важливо, тому що часто ми в Україні про це не думаємо і намагаємося вводити якісь санкції, не розуміючи, що шкода нашій економіці від цього може бути значно більшою, ніж шкода, яку ми завдамо агресору". 

"Тому ембарго на поставки золота само по собі не є суттєвою санкцією. Росія отримує експортні доходи в першу чергу від нафти, газу, вугілля. Доходи від цих груп товарів в рази більші, ніж від експорту золота. Але саме експорт золота з Росії не завдасть шкоди демократичним країнам. Тому вони знайшли такий варіант, коли ніби додаткові санкції й вводяться, Росії буде боляче і для демократичних країн непогано", — пояснив інвестиційний банкір. 

Водночас, як зазначив далі Козак, важливіше в контексті санкцій, — це визнання Росії державою-терористом: "Якщо її визнають такою та внесуть в "чорний" список — це буде справді суттєвою втратою для Росії, тому що всі банки світу не мають права працювати з банками з країн з цього списку. В такому випадку банківська система РФ отримає удар, значно сильніший, ніж відключення від SWIFT. Проте поки що ми не чули відповіді від G-7".  

Наостанок експерт торкнувся й питання дефолту, адже напередодні світ облетіла новина про те, що міжнародне рейтингове агентство оголосило дефолт Росії:

"Визнання дефолту — це коли країна або будь-який інший боржник повинен віддати свій борг або відсотки за цим боргом, але не виконує це зобов’язання. Цей момент називається подією технічного дефолту. Можливо, країна не встигла чи були технічні збої або інші проблеми, які не дозволили вчасно виконати свої зобов’язання. Після цього включається термін в 30 днів, протягом якого дефолт вважається технічним, тобто це пільговий період, коли ще можна виправити свої помилки. Цей термін минув цієї неділі і, відповідно, в понеділок можна було сказати, що відбулася подія повноцінного дефолту".

"Дефолт відбувся тому, що санкції працюють. І це означає, що протягом 4-6 років міжнародні інвестори не надаватимуть Росії гроші в борг. Також це або унеможливлює, або дуже сильно ускладнює позичання російськими компаніями на міжнародних ринках", — підсумував Тарас Козак. 

Фото: Укрінформ