На півдні Одеської області існує загроза підтоплень укриттів грунтовими водами — журналістка

На півдні Одеської області існує загроза підтоплень укриттів грунтовими водами — журналістка

Ситуація із укриттями в закладах загальної та дошкільної освіти на Одещині абсолютно різна. Відомо те, що на даний час там зареєстровано понад 200 тисяч дітей. І вони всі повинні вчитися. Яка ситуація з укриттями в школах і дитячих садочках на Одещині. Чи матимуть час посадовці до нового навчального року на місцях організувати укриття та бомбосховища в закладах освіти? Як вирішуватимуть питання із підтопленнями на півдні області? Про це нам розкаже журналістка Одеської регіональної редакції Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Ситуація зі школами

"Ситуація на Одещині мало чим відрізняється від ситуації по Україні. Освітній омбудсмен Сергій Гончаров раніше повідомляв, що в державі є 13 700 шкіл і укриття мають лише 1100. Скільки шкіл мають укриття на Одещині — поки не оприлюднювали. Триває перевірка цих укриттів. Ті, що знаходяться не в самому закладі, а поряд, їх також беруть до уваги. Як зазначили в обласному департаменті освіти, питання з укриттями стоїть у списку перших, вирішенням яких займається місцева влада. В області є до 800 шкіл та понад 200 000 дітей. Розглядають різні варіанти початку навчання в школах із першого вересня. Можливо навчання проходитиме у дві зміни: менші діти навчатимуться в першій половині дня, старші по обіді. Це продиктовано розмірами укриттів, адже вони не можуть одночасно розмістити всіх дітей, які є у школі. Також розглядають варіати підвозу дітей, скорочених уроків, дистанційного та змішаного навчання. В кожній школі це питання будуть вирішувати по-різному, виходячи з тих можливостей, що є. Укриття, які дозволяють вчитися очно, мають близько 50% шкіл, і ця ситуація однакова як на півдні, так і на півночі області. На півдні є проблема із підтопленнями приміщень грунтовими водами. Там неефективно викопувати навіть звичайні підвали. Справжніх бомбосховищ там немає. Вячеслав Чернявський, голова Кілійської громади зазначив, що тут облаштують одне повноцінне бомбосховище, яке відповідатиме всім вимогам. На більше не вистачить коштів. Особливо враховуючи ріст цін на будматеріали. Зовсім інша ситуація спостерігається на півночі. Тут якраз є підвали практично в усіх школах. Лише одна немає укриття. Зараз займаються ремонтом укриттів. Там встановлюють парти, лавки, фарбують стіни". 

Ситуація із дошкільними закладами освіти

"Готуються до нового навчального року і дитячі садочки. Керівниця Одеського міського департаменту освіти Олена Буйневич днями відвідала низку садочків в Одесі. Найпростіші укриття є у половині закладів. Це підвали та цокольні поверхи. Є садочки, в яких навіть таких простих укриттів немає або висота не дозволяє використовувати їх за призначенням. Вони на даний час чисті та не захаращені, сухі, в них є вода, туалети, приладдя для малюків, запасне освітлення, меблі, пледи, медикаменти, засоби пожежогасіння. Стіни побілені, підлоги кам'яні або асфальтовані. Всі укриття буде перевіряти спеціальна комісія. Поступово після цього їх будуть відкривати. 18 планують відкрити до середини липня, а до осені плануються відкрити всі. Всім батькам повідомляють, чи матиме той чи інший садок укриття. І якщо укриття не буде, то будуть рекомендувати, куди перевести дитину".

Фото: Суспільне