"Газовий шантаж Росії націлений на зняття санкцій": експерт про тотальне скорочення поставок газу до ЄС

"Газовий шантаж Росії націлений на зняття санкцій": експерт про тотальне скорочення поставок газу до ЄС

Саміт ЄС відбувається на тлі енергетичної агресії Росії. Німецькі лідери говорять про кризу та занепокоєні власною газовою безпекою. Наскільки серйозним є нинішнє скорочення постачань газу Росії в Європу та чи будуть на саміті рішення щодо енергетичних викликів розповів в ефірі Українського радіо експерт із питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

0:00 0:00
10
1x

Росія цілеспрямовано скорочує поставки газу

Нинішнє скорочення газу Росії до Європи достатньо серйозне і цілеспрямоване. Якщо ми подивимося на події останніх двох місяців, то цей газовий шантаж є частиною російської політики та частиною стратегічної гри.

Росія почала підвищувати ставку у відповідь на настрої і наміри запровадити нові санкції. У квітні були накладені санкції на газопровід "Ямал-Європа", що йде з Росії через територію Білорусі до Польщі і Німеччини. Тобто цей транзитний шлях вже не можна використовувати для поставок до Європейського Союзу. Потому відбулися махінації з українським транзитом і по суті зараз Газпром використовує лише частину оплачених потужностей транзиту через територію України. Якщо оплачені 110 мільйонів кубів щодоби, то використовується близько 42 мільйонів кубів.

Відбулося скорочення поставок через газопровід "Північний потік-1". Формально озвучується, що це через те, що Канада через санкції затримує передачу газоперекачувального обладнання. Однак це манера Росії представляти все, буцімто "ми не винні, це все санкції, що проти нас запровадили". Кремль намагається переконати, що Європа більше постраждає від того, що запроваджує санкції, аніж сама Росія.

Поставки газу до Європи скоротилися у 2,5 рази

5 квітня добова поставка газу з Росії до Європи була 329 мільйонів кубів. 15 червня вже було — 137 мільйонів кубів. Тобто більш як у 2,5 рази відбулося падіння поставок. Це впливає на можливість закачування газу у сховища для зими і деякі країни почали використовувати газ, призначений для використання взимку.

Звичайно, що це вдарило по цінах для європейських країн. За останній тиждень ціни зросли на 50% — до 1500 доларів за тисячу кубів. Саме це було метою Газпрому і Кремля, бо вони розуміють: ціни викликатимуть невдоволення у споживачів, а страх залишитися взимку без газу може викликати паніку в європейських урядах. У такий спосіб Москва має намір і план змінити жорсткі настрої Європейського Союзу щодо санкцій проти Росії.

Росія може влаштувати перебої і з поставками нафти

Це підвищення ставок. Москва ж розуміє, що до кінця року ЄС збирається відмовитися майже повністю від російської нафти. То чому ми не можемо чекати того, що Росія завчасно не почне влаштовувати перебої і з поставками нафти також.

Впевнений, що діалог у Європі щодо вирішення кризи вже триває. Почали вже говорити про тимчасове повернення до вугілля, тобто розконсервацію вугільних електростанцій, щоб замінити газ для виробництва електроенергії.

Німеччина може відкласти рішення щодо виведення з експлуатації останніх трьох атомних енергоблоків, що заплановане на кінець року. Окрім того, 1 січня 2022 року у Німеччині було зупинено ще три атомні енергоблоки. Теоретично їх теж можна було б запустити в експлуатацію. Подібним шляхом пішла Бельгія, яка відклала виведення з експлуатації своїх АЕС.

Фото: facebook.com/NaftogazSD