Туреччина провела переговори в Москві щодо українського зерна: що вимагатиме Росія за розблокування чорноморських портів?

Туреччина провела переговори в Москві щодо українського зерна: що вимагатиме Росія за розблокування чорноморських портів?

Делегація міністерства оборони Туреччини 22 червня провела переговори в Москві про відновлення експорту українського зерна через заблоковані Росією українські порти. Як повідомили в міністерстві оборони Туреччини, зустріч відбулася в "конструктивній і дуже позитивній атмосфері", а її учасники заявили про досягнення порозуміння щодо проведення чотиристоронніх переговорів за участю України та ООН. Зазначається, що Росія і Туреччина також обговорили можливість безпечного повернення турецьких літаків, що перебувають в аеропорту Бориспіль. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

0:00 0:00
10
1x

Про переговори Туреччини і Росії 

Поки що йдеться про переговорний процес, оскільки це лише етап, який передбачає двосторонні домовленості. Туреччина має повне право домовлятися з Росією про що завгодно, зокрема про гіпотетичну можливість постачати українське зерно в інші країни. Тепер настає інший етап — наскільки Україна погодиться з тими умовами, які були проголошені під цих переговорів або окреслені делегаціями. Я б не став робити висновок про те, що нарешті через певний час ми зможемо розблокувати порти. Я б сказав, що існує певний переговорний процес, в межах якого Туреччина намагається відігравати ключову роль. 

Очевидно, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш залучений у цей процес. І щонайменше відбуваються консультації на рівні інших ключових гравців. Наприклад, я чув про переговори між Антоніу Гутеррешем і Борисом Джонсоном. Тобто це не односторонній процес.

Про український інтерес у цьому питанні

Звісно, ми зацікавлені в цьому. Але я думаю, що в нас вже прозвучали, зокрема й критичні зауваження. Тобто ми вітаємо ініціативу Туреччини, яка спрямована на розблокування портів і транспортування зерна, але у нас є певні вимоги, які ми також будемо обговорювати, зокрема з турецькою делегацією.  

Якими можуть бути вимоги Росії

Проблема полягає у тому, що ми не знаємо, про що саме домовлялися турки і росіяни. Але росіяни просто так цю ситуацію не будуть відпускати. Сьогодні вони готують порти Азовського моря для того, щоб транспортувати вкрадене українське зерно через порти Бердянська. Частина зерна йде на Крим і так само суднами перевозиться в Туреччину, яка закриває очі на це. Можливо, Росія хоче, щоб ніхто не створював для неї проблем щодо експорту краденого українського зерна або використання захоплених українських портів з цією метою. 

Раніше ми чули інформацію, що росіяни хочуть ретельно оглядати судна, які йтимуть в українські порти. Але хто дасть гарантії, що якась група диверсантів не потрапить на ці кораблі і не спробує здійснити диверсії в українських портах? Чи що росіяни утримаються від наступу на українські порти, скориставшись ситуацією проходу? Тобто є дуже багато речей, які поки цю історію ставлять в довгу чергу. Тому, якщо припустити, що буде досягнута домовленість, вона може запрацювати не раніше, ніж за місяць. А через місяць-півтора ситуація може змінитися. 

Фото: agronews.ua