Шелест про транзит до Калінінграда: "Литва дала відповідь на ту блокаду, яку Росія здійснила щодо українських портів"

Шелест про транзит до Калінінграда: "Литва дала відповідь на ту блокаду, яку Росія здійснила щодо українських портів"

18 червня губернатор Калінінградської області Росії Антон Аліханов заявив, що Литва припинила пропускати через свою територію транзитні потяги з товарами, які потрапили під санкції Європейського Союзу, з регіонів Російської Федерації. Відтак, через блокаду Калінінграда Росія погрожує ЄС і НАТО та заявляє, що Москва може перейти до вирішення проблеми будь-якими способами. Більше про це в ефірі Українського радіо розповіла директорка безпекових програм Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ганна Шелест.

0:00 0:00
10
1x

Про рішення Литви 

Литва постійно повністю виконує і підтримує всі європейські санкції.  До того ж, було оголошено, що перед започаткуванням цієї заборони Литва проговорила з Європейським Союзом таку можливість. Тобто це був узгоджений крок. З іншого боку, щодо Калінінграда завжди існували спеціальні правила. Це не був стандартний транзит, тому що цей регіон був залежним від свого специфічного географічного положення. Тому те рішення, яке ухвалила Литва, насамперед є політичним. Певним чином, можливо, і як відповідь на ту блокаду, яку Росія здійснила щодо українських портів. 

Про ситуацію в Калінінградській області

У цьому випадку йдеться про заборону транзиту суто по суходолу.  Калінінград має вихід до моря, тому ми й не можемо називати це "блокадою". Бо теоретично без проблем з Петербурга до Калінінграда можна дійти морем і те, що потрібно, туди поставляти.  Але питання в тому, що потрібно і що там є. 

Протягом останніх 3-4 років Росія достатньо серйозно мілітаризувала цей регіон, погрожуючи країнам Європейського Союзу та НАТО. Вона привозила туди ракети середньої дальності, там є велика кількість "Градів" та іншої зброї. Тобто у попередні роки було декілька скандалів, коли підкреслювалось, що вони завозять це туди для того, щоб мати важіль впливу на європейських партнерів, як це називали росіяни. Але насправді це була відкрита погроза насамперед країнам Балтії. Тому на сьогоднішній момент там вже дуже велика кількість зброї, окрім Балтійського флоту. Відповідно єдину відповідь, яку поки що Росія спромоглася зробити, — це розпочати військові навчання з використанням цієї зброї.

На які кроки проти ЄС і НАТО може наважитись Росія 

Окрім навчання, Росія не готова піти на більше у військовому та безпековому плані, тому що Литва є країною-членом НАТО. І напад на Литву автоматично буде вважатися і нападом на інші країни. До того ж, там вже 8 років перебуває один із підрозділів країн-партнерів по НАТО — чотири бойові групи, які були розташовані на східному фланзі НАТО. Тому це будуть не лише литовські сили, а й сили інших країн-членів НАТО, які там зараз розташовані. 

Росія постійно запроваджувала додаткові санкції чи заборону на якість поставки. Але це не співставно тому, що може зробити Європейський Союз. Водночас я думаю, що ми можемо очікувати на провокації під час навчань, або намагання дестабілізувати ситуацію з російською меншиною, або провокувати ситуацію на кордоні з Естонією.

Про невизнання Росією Акту незалежності Литви 1991 року  

Росіяни навіть вносили ідею щодо відмови від того законодавчого акту, яким визнавалася незалежність. Але від цього нічого не залежить. Тобто Росія може це зробити. Автоматично це вплине на встановлені дипломатичні відносини, але це все. Тобто після цього вони можуть забирати своє посольство з Литви, і натомість вигнати литовських дипломатів з Москви. Більше цей акт нічого не означає, тому що всі інші країни визнали незалежність Литви. Литва є членом від ООН до всіх європейських міжнародних організацій, і все це дає їй міжнародно-правову суб’єктність. Тому це не Росія дарувала якусь незалежність для Литви. Литва юридично не була колонією, а була частиною Європейського Союзу. Тому це буде просто актом невизнання незалежності з боку однієї країни іншої. 

Наскільки Європейський Союз насправді передбачав таку ситуацію і готовий до неї, зокрема Литва

Я думаю, що в ЄС це передбачали, тому що питання Калінінграда постійно поставало протягом останніх чотирьох місяців насамперед з безпекової точки зору. Щонайменше для військових було зрозуміло, що якась халепа може трапитися з Калінінградом. Не може бути такий анклав, і щоб Російська Федерація якимось чином його не використала. І навіть до санкцій говорили про те, що, можливо, як важіль впливу на Росію варто обрізати комунікації для Калінінграда і подивитися, як Росія буде на це реагувати. Тобто деякі "гарячі голови" в Європі висували навіть такі пропозиції. Тому я думаю, що дуже добре прорахували, які можуть бути наслідки, який може бути вплив у Російської Федерації. Крім того, безпекові сценарії для Литви розроблялися, починаючи з 2014 року. Тому не можна сказати, що Литва не готова до можливих провокації з боку Росії. 

Фото: Getty Images