Як шостий пакет санкцій має вдарити по російській пропаганді ― коментує Ольга Герасим’юк

Як шостий пакет санкцій має вдарити по російській пропаганді ― коментує Ольга Герасим’юк

Європейська рада офіційно заявила про запровадження шостого пакета економічних та індивідуальних санкцій ЄС проти Росії та Білорусі. Ці обмеження є жорсткішими за попередні та стосуються різних галузей, зокрема медійної. Частина санкцій торкнеться діяльності російських телеканалів у Європі. Як новий пакет має вдарити по російській пропаганді ― в ефірі Українського радіо розповіла голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк.

0:00 0:00
10
1x

Чим небезпечна російська пропаганда

"Вона настільки отруює мозок, що сьогодні читаєш колись притомних людей і розумієш, що вони повністю захворіли. Без перебільшення. Говорю про людей, які годувалися цією пропагандою. Усі 140 мільйонів росіян перетворені на інформаційну резервацію, їх щодня отруюють страшними речами. Пропаганда працює дуже точково і точно. Тому що вона працює з емоціями, там логіки немає. Ми сміялися з жартів про снігурів та розіп’ятого хлопчика, але воно так працює. Відповідно, ця пропаганда призводить до війни, що й сталося. Ми про це голосно кричали, розповідали європейським колегам, адже війна вже точилася. Про це треба розповідати людям кожного дня. Російська пропаганда це ціла наука, навіть мультики входять аж під шкіру. Здавалося б, подивилась я серіал про любов. Але там постійно щось підкидалося і сприймалося на підсвідомості. Наприклад, персонаж ― чудовий офіцер з військової частини. А стосунки зображено так, що зараз нам тяжко Стамбульську конвенцію про домашнє насильство ухвалити… Добре, що нарешті ратифікували. Вийшло так, що війна багато речей проявила і зробила дуже зрозумілими. Навіть боротьба з пропагандою вже не сприймається як боротьба зі свободою слова. Прикро, що країну розриває війна. Але я вірю в те, що ми тепер зовсім інакше будемо жити і розуміти свої завдання. І цю боротьбу ми продовжимо вже при загальній підтримці".

До яких організацій зверталася Нацрада за підтримкою

"Займаємося цим з першого дня війни. Ми написали до всіх європейських колег листи з проханням негайно розпочати блокування російської пропаганди. Хочу сказати, що були одразу миттєві рішення, які ухвалили наші колеги з Латвії та Литви. Тих країн, які дуже добре розуміють російську небезпеку і знають, що наступні ― вони. І поляки дуже швидко зреагували, із рештою країн було складніше. Але все ж таки у Страсбурзі в Раді Європи було створено такий центр, де колеги координували наші зв’язки з різними країнами, повідомляли, хто вже розглянув наше прохання або як зреагував".

Які складнощі виникали

"У попередньому пакеті було заборонено два канали – "Russia Today" та "Спутник". І це стало екстраунікальною подією, адже в Європі ще ніколи такого не було, щоб забороняли якийсь канал якоїсь країни. Тож можна вважати це величезною перемогою. Інша річ, що росіяни завжди шукають, як цього уникнути… Зараз у шостому пакеті їхні кульбіти вже унеможливлюються. Ми повинні лише дочекатися ― ці обмеження набувають чинності з 25 червня. Сподіваюся, що європейці більш свідомо підійдуть до цього питання, бо тут є лазівки. Наприклад, заборонена дія ще трьох російських мовників "РТР Планета", "Россия 24", "Международный телецентр", також Білоруська національна компанія, пособниця Росії, плюс "Воентелеком". Вони заборонені, але не заборонена діяльність журналістів, які на них працюють. Вони мають право брати інтерв’ю, писати матеріали, робити дослідження, тобто продовжувати свою діяльність, хоча мовлення каналів не відбувається. Але ж інформацію можна отримувати в інтернеті, отже, можемо очікувати, що ці журналісти підуть туди. Багато залежатиме від того, як країни трактуватимуть у себе Хартію свобод. Бо відповідно до неї, якщо пропагандистські канали мають ліцензію, то вони мають право працювати. Росіяни будуть намагатися це використати. Навіть зараз "Russia Today" і "Спутник" судяться з тими країнами, які їх відключили. Тобто це великий тривалий процес, який треба відстежувати. Але ми раді сказати, що вже більше 30 країн Європи так чи інакше блокують російську пропаганду. Латвія з червня відключила 80 каналів, а сьогодні я довідалась, що там створили латвійсько-український канал і вже закуплено багато програмного продукту з нашою інформацією. Там багато російськомовного населення, з ним треба працювати. До речі, в Європі живе 70 мільйонів російськомовних громадян. Тож нам треба діяти з усіх боків".

Чи є російські канали, які не потрапили до санкційного списку ЄС

"Такі канали є. Ми ще у квітні звернулися, щоб їх внесли до списків. Це "НТВ", "ТВ Мир", "СТС", "Петербург" і ще багато інших. Але майбутнього у них немає, тому що ми не відступимо від того, щоб їх повністю заборонили. До шостого пакету потрапили ще окремі особи російського і білоруського медіабізнесу, круті пропагандистські блогери. Досить важко було працювати із Францією. Ми закликали французького регулятора вплинути на той супутник, через який поширюються російські канали. Тому що той супутник вважав, що хоч канали і заборонили, але є господарські угоди і вони не скасовані. Тому вони спокійно продовжували бізнес із російськими пропагандистами. Ми їх переконували, що цей бізнес кривавий. У Нацраді ми зібрали докази того, як російська пропаганда погрожує Європі, і цей пакет доказів я передала французьким колегам. Чекаю від них реакції. Хоча 25 червня шостий пакет вступить у дію, і цей супутник має все одно відключити російські канали".

Про заборону російських виконавців в Україні

"Ми до цього щойно ухваленого закону давали певні уточнення. Адже мало заборонити ― треба, щоби працював механізм. Коли проаналізуємо закон повністю, буде внесено уточнення, тоді ми зможемо розповісти, як будемо його виконувати. Для мене завжди була дивною любов до цих російських пісень. А сьогодні не читається чогось російська література, не хочеться дивитися на картини російських художників. Нічого російського не хочеться…".

Фото: фейсбук-сторінка Ольги Герасим’юк

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Пам'яті Ігоря Юхновського
Вовк: Якщо спецслужба Росії не причетна до нападу на "Крокус", чому не звільнений директор ФСБ?
Україна успішно виконала вже 13 РНП на шляху до НАТО — Жовква
"Правоохоронці підуть у тюрму. Це чіткий сигнал системі, що за злочини буде покарання" ― Перникоза
"Бомбезний" відпочинок, або Чому не варто відвідувати пляжі цьогоріч? Пояснює ДСНС