Мережа закладів освіти буде підготовлена до тієї кількості дітей, яка зараз є в Україні — Міносвіти

Мережа закладів освіти буде підготовлена до тієї кількості дітей, яка зараз є в Україні — Міносвіти

Навчальний рік добіг кінця. На часі розмова про те, куди звертатися батькам при зарахуванні до нової школи, як отримати документи про закінчення середньої освіти, що робити дітям, які навчаються за кордоном. Ці теми в ефірі Українського радіо обговорили з Юрієм Кононенком, начальником Головного управління загальної, середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Перспективи, які з 1 вересня очікують на школярів і школярок: онлайн чи офлайн навчання

Кабінет Міністрів України спільно з Міністерством освіти і науки і, звичайно, батьки зацікавлені в тому, щоб діти вчились очно. Цьому була присвячена велика нарада, проведена Прем'єр-міністром України. Перед Міністерством, перед органами місцевого самоврядування була поставлена задача зробити  все можливе, щоб забезпечити проведення нормального очного режиму роботи закладів загальної і середньої освіти, щоб усі діти могли вчитися. Далеко не всі школи мають бомбосховища або укриття, і тому зараз на місцях проводиться робота для того, що можна зробити, що треба зробити, щоб підготувати заклад до початку навчального року.

Про зміни, які повинні відбутися у самій будівлі школи

Тут важко говорити про якісь архітектурні зміни, бо це потребує значних капіталовкладень. Але в багатьох школах є приміщення, в першу чергу підвальні, які можна пристосувати до теперішніх потреб за умови певних витрат. Дуже багато самих батьків в цьому зацікавлені. Вони створюють громадські комітети і разом із місцевою владою щось роблять. Йдеться про те, щоб розібратися, які приміщення є в або в самій школі, або які можна задіяти неподалік від школи, розробити шляхи евакуації на випадок повітряної тривоги. Такі роботи тривають близько місяця. 

Про те, чи задіюватимуть кошти батьків для облаштування бомбосховищ

Змушувати ніхто нікого не буде збирати гроші на облаштування укриття. Це є неприпустимим. Інші кошти, не заборонені законодавством, звичайно можуть бути використаними. Ми розраховуємо на міжнародну допомогу, є певні кошти, які виділяє уряд, є кошти місцевих бюджетів. Надзвичайно важливим і цінним елементом в таких складних ситуаціях є толока, вона повинна тут широко застосовуватись. Будемо робити все можливе для підготовки безпечного нового навчального року. 

Про те, де навчаються діти внутрішньо переміщених осіб

Після початку російської агресії було зрозуміло, що велика кількість дітей переїжджає. Наші школи, органи місцевого самоуправління були зорієнтовані на те, щоб надати максимальну допомогу переселенцям: не тільки не чинити жодних перешкод батькам і дітям, але всіляко сприяти та допомагати. Кожного дня вже тепер надходять листи, де батьки-переселенці дякують тому чи іншому закладу, педагогічному колективу за те, що дуже добре поставилися до них, до тих, хто змушений був переїхати в іншу область.

Про те, що робити батькам "першачків"

Якщо це "першачки" і вони зареєстровані як внутрішньо переміщені особи (ВПО), то такі діти мають ті ж самі права до зарахування в заклад освіти, як і ті, хто давно проживає в місті. Йдеться про заклад освіти, який знаходиться найближче до місця проживання. Там їм гарантовано навчання в першому класі. Зараз поставлена задача в першу чергу подбати про тих дітей, які є переселенцями, заклади освіти яких зруйновані або пошкоджені і не можуть функціонувати. Органи управління освіти кожної територіальної громади зараз повинні чітко розібратися, де діти будуть вчитися. Але мають вчитися всі охочі. Мережа закладів освіти буде підготовлена до тієї кількості дітей, яка зараз є в Україні.

Чи вистачить приміщень шкіл для всіх дітей, які потребуватимуть навчання

Дуже багато дітей зараз опинилися за кордоном. Тому на цей час ми не спостерігаємо якоїсь екстремальної ситуації, що кудись не можна прилаштувати дітей для того, щоб вони вчилися. В Києві зараз 80% першокласників вже подали заяву на зарахування. Ще є 20% вільних місць, щоб вчити дітей в перших класах. Раніше такої ситуації не було. В такий час у всі попередні роки вже повністю закінчувався прийом заяв. В цьому році Міністерство рекомендує заяви про зарахування до школи в зв'язку з агресією Росії проти України продовжити аж до початку навчального року. На цей час ми не бачимо великої проблеми, якщо в окремих місцевостях чи в окремих частинах міст можуть бути переповнені школи. Органи місцевого самоврядування повинні надати інші приміщення, наприклад, за домовленістю з іншими закладами культури, які б теж могли використовуватися в освітньому процесі. До 15 липня ми вже будемо мати повну картину, яка ситуація з мережею закладів загальної і середньої освіти на початок навчального року.

Про те, як діяти батькам

Якщо дитина хоче навчатися офлайн у новій місцевості, батьки повинні звернутися до органу управління освітою територіальної громади для того, щоб дитину відправити в ту чи іншу школу. Ті переселенці, які зареєстровані, одразу можуть звертатися до школи, яка є найближчою до місця їхнього проживання, закріплена за певною місцевістю. Далі вони надають лише заяву і медичну довідку, яка може подаватися в цьому році аж до початку навчального року. Обов'язковим є наявність свідоцтва про народження, але якщо цього документу немає, це не буде перешкодою. 

Якщо діти хочуть продовжити навчання в своїй школі дистанційно, то тут це можливо. Але ми хочемо максимально зробити офлайн навчання. Частині дітей, які перебувають за кордоном і хотіли б продовжити навчання дистанційно, така можливість повинна бути надана. Тоді батьки цих дітей повинні бути в контакті зі своєю школою в Україні, де вчилася їхня дитина.

Як оформитися до нової школи після переїзду

У мирний час нова школа давала довідку про те, що дитина в цій школі вчиться. Після цього видавався наказ у старій школі, що дитина відрахована. В умовах воєнного часу ніхто нікого не повинен просто так відраховувати. Якщо батьки точно знають, що дитина буде вчитися в новій школі, вона зараховується в нову школу, є наказ по цій школі, тоді батьки звертаються з відповідною заявою, і лише після цього попередня школа може відрахувати дитину. Але це тільки за заявою батьків, що дитина влаштована в нову школу.

Що робити "першачкам", які переїхали в іншу область, але мають реєстрацію за старою адресою

Територія обслуговування закріплюється за кожним закладом середньої освіти. В умовах воєнного часу важливі і необхідні довідки переселенців. Це той документ, який підтверджує, що вони зареєстровані за певною адресою, що дитина з батьками проживає на певній території, що вони мають пільги і права. У нас повна загальна середня освіта є обов'язковою і держава забезпечує кожній дитині право навчатися в закладі загальної середньої освіти. Гарантоване право є у кожного, адже Україна має ці зобов'язання відповідно до Конвенції з прав дитини. Органи соцзахисту рекомендують довідку ВПО отримати всім, але якщо такої довідки немає, то дитина все одно буде вчитися. Тоді треба звернутися до органу управління освітою для того, щоб вас направили до тієї чи іншої школи.

Скільки дітей цього року піде до першого класу

Щороку близько 400 000 першачків йде до школи. На зараз ми говоримо про 350 000 - 400 000 дітей.

Видача документів про закінчення навчання 

75% шкіл завершили навчання. Складний етап  видача документів про освіту, у першу чергу випускникам. Також отримують документи всі діти, які навчалися в Україні, незалежно від того, де вони проживають зараз. Є процедура замовлення документів. Зараз державним підприємствам "Інфоресурс", який технічно відповідає за ці процеси, завершується робота по виготовленню документів, далі вони відвантажуються у департамент освіти в обласних військових адміністраціях, потім через органи територіальних громад вони надходять в школи для вручення випускникам.

В цьому році ми разом із Міністерством закордонних справ розробили особливий порядок. Якщо дитина перебуває за кордоном і хоче, щоб документ про освіту був вручений за кордоном, то це будуть робити закордонні дипломатичні установи України, посольства і консульства. Для цього батьки звертаються в свою школу, аби отримати документ в тій країні, де вони зараз перебувають.

Більшість країн є учасниками Конвенції з прав дитини, тому систематичне навчання в їхній школі є обов'язковим. Та держава, на території якої Ви опинилися і проживаєте, відповідає за процес освіти вашої дитини.

Яка ситуація з дошкільною освітою

Більшість закладів дошкільної освіти не працювали у зв'язку із агресією Росії проти України. Садки готуються до нового навчального року. Головне  це забезпечення безпеки вихованців і вихователів. Щодо зарахувань всіх охочих, то ці питання будуть вирішуватися поступово.

Що стосується сільської місцевості, то до війни проблеми з влаштуванням в садок не було. Проблема ця була присутня для великих міст. Треба контактувати з органами управління освіти, щоб знати реальну картину". 

Фото: pixabay