На Херсонщині росіяни будують лінії оборони. Чи означає це те, що Україна йде в контрнаступ? Пояснює Маломуж

На Херсонщині росіяни будують лінії оборони. Чи означає це те, що Україна йде в контрнаступ? Пояснює Маломуж

Росія переходить до оборони: війська Російської Федерації на Херсонщині обладнують другу та третю лінію оборони. Про це повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник. Що це означає з точки зору подальших бойових дій Українському радіо пояснював генерал армії, голова Служби зовнішньої розвідки України 2005-2010 років Микола Маломуж.

0:00 0:00
10
1x

"Росія ще не переходить до стратегічної оборони, але має на меті вирішити зараз низку завдань, які вони поставили перед собою. На засіданні Ради національної безпеки Росії вісім днів тому Путін поставив завдання до 1 червня захопити Сєвєродонецьк та всю Луганську область. Другий етап — це Донецька область і третій — Південь України", — розповів Микола Маломуж. 

За словами генерала, раніше росіяни розпорошували сили, проте зараз вирішили, що таке розпорошення сил призводить або до потужних контрнаступів, або ефективної оборони України. Тому домовились здійснювати свої наміри поетапно. 

"Але поряд з тим росіяни розуміють, що ми можемо зараз наносити удари по Херсону, Запорізькій та Харківській областях. Херсонська область є для них надзвичайно важливим напрямом, тому що якщо ми починаємо зараз потужні атаки на Херсон, в обхід Херсону, особливо — в напрямку моря, то створюємо передумови флангових ударів та передумови оточення угруповання. Якщо ми створюємо загрозу оточення, то росіяни в перспективі будуть або знищені там, або повинні будуть здатися в полон. Тому сьогодні вони готують укріплення:  три ешелоновані оборони для того, щоб ми не прорвалися на цьому напрямку та створили передумови до оточення. Вони триматимуть ці позиції до того часу, поки не вирішать питання по Донбасу, яке зараз вирішити не вдається", — пояснив військовий.

Разом з тим, як додав Маломуж далі, Росія більше немає резервів, вони вичерпують себе та не можуть задіяти свіжу високопрофесійну силу, тому ми проводимо наступальну операцію: "Росіяни використовують свої останні  резерви. Вони змогли мобілізувати 40 тисяч людей. Йдеться про найманців з ДНР/ЛНР, Криму та частину людей із запасників. Фактично цей резерв не приймає серйозних рішень, тому що люди демотивовані, непрофесійні. Проте найголовніше те, що росіяни не готують навальних операцій". 

"Вже звільнено 20 населених пунктів, не зважаючи на те, що росіяни копають рови, бліндажі. Ми застосовуємо вже новітнє озброєння, яке б’є до 30 кілометрів та порушує всі фортифікаційні споруди. 

Наступальні операції України поки що тактичного рівня. Проте це перший великий успіх, який ми на сьогодні можемо продемонструвати", — зазначив експерт. 

Також, як розповів військовий далі, зараз Україна проводить наступальні операції і в інших місцях: "Йдеться про Харківську, частково Запорізьку область. Такі операції проводяться для того, щоб відтягувати сили супротивника".

Наостанок Микола Маломуж розповів, що ще однією проблемою Росії є закінчення на початку червня ротації: "За нашими розвідданими всі офіцери та солдати особового складу говорять, що готуються до ротації. Якщо її не буде, то солдати готові навіть кидати місця боїв, тому росіяни поспішають захопити донецький регіон для того, щоб вийти на переговорну позицію з тим, щоб торгуватися за Херсонську та Запорізьку область, де вони сьогодні ще контролюють окремі регіони". 

"Разом з тим, залишається небезпека застосування ракетної артилерії, особливо — балістичних ракет. Йдеться про Колібрі, Іскандер та Кинжал", — підсумував Микола Маломуж.

Фото: Громадське радіо