Кожен наступний Уповноважений буде озиратися: а що скаже Банкова? — УГСПЛ про звільнення Денісової

Кожен наступний Уповноважений буде озиратися: а що скаже Банкова? — УГСПЛ про звільнення Денісової

Сьогодні, 31 травня більшістю голосів Верховна Рада України звільнила Людмилу Денісову з посади Уповноваженої ВРУ з прав людини. Цю посаду вона займала три роки, проте депутати закидають Денісовій, начебто вона надала інформацію окупантам щодо того, де переховуються 58 дітей у Херсоні, написавши про це у Facebook. Крім того, нардеп від "Слуги народу" Павло Фролов аргументував бажання фракції відправити Денісову у відставку тим, що на думку депутатів від початку війни Денісова не займалася своєю роботою та тривалий час була за кордоном. Чи були законні підстави для звільнення Людмили Денісової та як її відставка вплине на незалежність цілого інституту омбудсмена Українському радіо розповів виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

0:00 0:00
10
1x

"Підстави для звільнення Уповноваженої Верховної Ради з прав людини з посади чітко визначені в законі про Уповноваженого. Проте зараз їх було недостатньо, тому що жодне з цих положень не могло бути застосоване так, як це хотіла зробити Верховна Рада. Тому парламент терміново ухвалив спеціальний закон, який був скерований виключно на те, щоб розпочати процедуру звільнення Уповноваженої. Закон вступив в силу 12 травня цього року. Й хоча посада омбудсмена була захищеною від звільнення на час воєнного стану, в понеділок на Банковій було прийнято рішення (про звільнення Людмили Денісової — прим. ред.), про що були поінформовані народні депутати. Депутатам видали наказ зібрати листи з висловленням недовіри і народні обранці побігли розписуватися в цих аркушах", — висловив свою думку Олександр Павліченко.

За його словами, звільнення Денісової відбулося з порушенням всіх положень і стандартів, які мали бути дотримані: "Для її звільнення шукалися якісь причини. Окремі депутати зверталися (до УГСПЛ  прим. ред.) і запитували, чи у нас є якісь скарги на Уповноваженого, чи можемо ми поділитися, щоб вони могли набрати якогось компромату. Ніхто не питав, в чому були успішні дії Уповноваженої, чим вона була корисна, що було доброго, що було поганого". 

"Парламент показав свою непрофесійність в цьому питанні. На жаль, це взагалі нівелює інститут Уповноваженого і я маю передбачення, що цей інститут позбавиться акредитації та статусу А, які він має зараз. Омбудсмен перестав бути незалежним, тому що за волі одного інституту ця посада просто анулюється, адже Денісова мала перебувати на посаді до березня 2023 року. 

Тут йдеться про незалежність, тому що кожен наступний, кого буде призначено, буде озиратися, а що ж скаже Банкова і чи повинен він так чи так чинити. Це не буде жодним чином незалежний Уповноважений, питання самостійності та взагалі функціонування цього інституту буде під величезним питанням", — зазначив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини.   

Наостанок Павліченко торкнувся й питання звернень до Уповноваженої ВРУ з прав людини представників медіа щодо некоректного висвітлення злочинів сексуального характеру.

"Я також робив зауваження Людмилі Денісовій щодо неприпустимості висвітлення дуже тонкої теми. Це була помилка, проте вона не є підставою для того, щоби ініціювати процес звільнення та процедурно  ламати незалежність Уповноваженого", — підсумував Олександр Павліченко.

Фото: facebook гості